Dietistė Vaida Kurpienė teigia, kad braškės yra vienos naudingiausių uogų žmogaus organizmui.

„Moksliniais tyrimais įrodyta, kad braškės, dėl didelio jose esančio flavonoidų kiekio, pasižymi stipriu antioksidantiniu poveikiu, apsaugo nuo trombų susidarymo, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Kuo ryškesnė braškių spalva, tuo stipresnės jų gydomosios savybės. Be to, šios uogos yra natūralus antidepresantas.

5 vidutinio dydžio braškės turi apie 18 kalorijų, apie 80 mg vitamino C, 20 mg kalcio, jose yra geležies, kalio, A ir B grupės vitaminų. Braškėse vitamino E daugiau negu vyšniose, trešnėse, raudonuose serbentuose, bananuose“, – dėsto specialistė.

Braškės

Paklausta apie tai, ar verta valgyti braškes, atvežtas iš kitų šalių ir ar jose yra vitaminų, V. Kurpienė pabrėžia, kad visi vaisiai ir daržovės turi vitaminų, tik skiriasi jų kiekis.

„Pirmosios sezono uogos paprastai turi tiek pat kalorijų, bet mažiau antioksidantų. Daugiausia antioksidantų turi tos, kurios yra parduodamos pačiame sezono įkarštyje ir atvežamos iš ten, kur nuimamas mažiausias derlius. Taip pat svarbu, kad nuo braškių nuskinimo iki suvartojimo būtų kuo trumpesnis laikas. Reikia nepamiršti, kad braškės yra gana greitai gendantis maisto produktas, taigi stengiamasi jas atvežti ir parduoti kuo greičiau. Kai sezonas dar tik prasideda, dažniausiai jos skinamos nepilnai sunokusios ir yra mažiau vertingos nei vasarą.

Kalbant apie Europos Sąjungos šalyse auginamų braškių tręšimo būdus, manau, kad jie nedaug kuo skiriasi. Antra vertus, pagalvokime ir apie jų išlaikymo ir tolimojo transportavimo būdus. Sezono metu, kai pats uogų, daržovių ar vaisių pikas, geriausia pirkti savas, lietuviškas braškes, nes vietoje naudojama mažiau chemikalų, kurie leidžia jas išlaikyti ilgiau. Braškių sezono metu nereikėtų vengti ir lenkiškų uogų, nes kaimyninė šalis visai netoli, uogų kokybė tikrai gera, o skonis taip pat mažai kuo skiriasi“, – aiškina pašnekovė.

Braškės

Ji primena, kad nors per žiemą ir išsiilgstame sezoninių produktų, jiems atsiradus prekyboje svarbiausia jausti saiką.

„Vartojant vaisius ir daržoves, o ypač uogas, svarbu neprarasti saiko ir savo mitybos racione išlaikyti įvairovę. Reikia valgyti skirtingus produktus, mėgautis uogomis, bet jų nepadauginti. Galima suvalgyti šimtą gramų, bet ne kilogramą.

Geriausia braškes pirkti tose prekybos vietose, kur prekystaliuose pridėta daug šviežių vaisių ir uogų, o kaina yra prieinama.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)