aA
Obuoliaisuperproduktas, kuriame yra sveikatai būtinų medžiagų. Kokia būtų šių vaisių nauda organizmui, jei reguliariai jų valgytume?
Kasdien po obuolį – kaip tai veiktų svorį, cukrinį diabetą, onkologines ligas, jei šių vaisių valgytume reguliariai
© Shutterstock

Didelis kiekis vitaminų ir mineralinių medžiagų

Obuoliuose yra gana daug vitamino C (100-e gramų – apie 10 proc. paros normos), šiek tiek mažesniais kiekiais – В1, В5, В6, K1 ir РР. Vitamino K1, veikiant žarnyno mikrobiotai, sintezuojamas į K2, kuris būtinas, kad kaulų audinys įsisavintų kalcį. B grupės vitaminai dalyvauja sintezuojant baltymus, C ir PP vitaminai stiprina kraujagyslių sieneles ir imunitetą.

Obuoliuose – daug kalio, kobalto, vario, kiek mažiau – silicio, mangano, molibdeno ir chromo. Kalis dalyvauja, perduodant impulsus raumenų ląstelėse, taip pat ir į širdies ląsteles, jis būtinas žarnynui.
Kobaltas dalyvauja medžiagų apykaitoje. Silicis sintezuoja kolageną, yra svarbus žarnyno veiklai. Varis įeina į daugelį fermentų, dalyvauja kraujotakos procesuose, saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų, jis būtinas moterų reprodukcinei sistemai.

Manganas dalyvauja medžiagų apykaitos procesuose, reikalingas kaulams ir jungiamiesiems audiniams. Molibdenas yra daugelio fermentų, reguliuojančių amino rūgščių apykaitą, sudėtyje.

Kasdien po obuolį – kaip tai veiktų svorį, cukrinį diabetą, onkologines ligas, jei šių vaisių valgytume reguliariai
© Shutterstock


Antioksidantai

Obuoliuose yra didelis kiekis biologiškai aktyvių fitomedžiagų: polifenolių, fitosterinų, triterpenų ir organinių rūgščių. Šie komponentai – stiprūs antioksidantai (nuo uždegimų, kancerogenezės ir aterosklerozės saugančios medžiagos). Obuoliuose esantis vitaminas C – taip pat stiprus antioksidantas.

Profilaktika nuo onkologinių ligų

Triterpenai onkologijoje tiriami, tikimasi, kad jie gali būti profilaktine priemone nuo vėžio.
Obuoliuose gausu ląstelienos, o obuolių pektinas ir kitos biologiškai aktyvios medžiagos saugo nuo žarnyno ir kai kurių kitų rūšių vėžio (tyrimais pagrįsta, kad kasdien suvalgant daugiau nei vieną obuolį, storosios žarnos vėžio rizika sumažėjo 50 proc.).

Puoselėja grožį ir padeda sportuojat

Obuoliuose esanti ursulo rūgštis turi anabolinį poveikį skeleto raumenims, saugo nuo ankstyvo senėjimo, didina efektyvumą sportuojant.

Fitosterinai skatina spartesnį žaizdų gijimą, gerina kraujotaką, spartina raumenų masės didėjimą. Jie palaiko drėgmės balansą odoje, mažina įvairių odos ligų riziką.

Vitaminas C dalyvauja sintezuojant kolageną, jis būtina odai, plaukams ir kaulams.

Kasdien po obuolį – kaip tai veiktų svorį, cukrinį diabetą, onkologines ligas, jei šių vaisių valgytume reguliariai
© Shutterstock


Dantys

Fitosterinai skatina sugyti žaizdeles burnoje, gydo parodontitą. Kramtant obuolius, nuo dantų nusivalo apnašos, naikinamos bakterijos.

Mažėja apetitas ir saldumynų noras

Obuoliuose esančios ląstelienos skaidulos, patekusios į žarnyną, išbrinksta, todėl greičiau pajuntamas sotumas.

Chromas užtikrina reguliarią angliavandenių apykaitą, stimuliuoja insulino poveikį, mažiau norisi saldumynų.

Nauda virškinamajam traktui ir kepenims

Maistinės skaidulos gerina peristaltiką, maistas lengviau juda žarnynu. Žarnyne jos atlieka prebiotikų funkciją – skatina daugintis gerąsias bakterijas.

Polifenoliai yra pagrindinės antioksidacinės biomolekulės obuoliuose. Jos saugo kepenis nuo suriebėjimo, kuris labai dažnas šiuolaikinėje visuomenėje dėl netinkamos mitybos ir per didelio svorio. Polifenoliai saugo skrandžio ir žarnyno gleivinę nuo uždegimų, didina jautrumą insulinui, mažina visceralinių riebalų kiekį.

Širdies ir kraujagyslių ligų profilaktika

100–150 g obuolių per dieną mažina širdies ir kraujagyslių ligų grėsmę, bendrojo ir vadinamojo blogojo cholesterolio lygį, malšina uždegimus.

Demencijos ir kitų neurodegeneratyvių ligų profilaktika

Obuolių žievelėje yra antocianų, kurie mažina dėl oksidacinio streso kylančių ligų, taip pat ir demencijos riziką.

Mažina cukrinio diabeto riziką

Kvercetinas, kurio gausu obuoliuose, mažina diabeto riziką. Fenolių junginiai stipriai veikia insulino sintezę, o per žarnyne besigaminančius hormonus mažina gliukozės įsisavinimą. Tyrimai parodė – valgant obuolių, antrojo tipo diabeto rizika sumažėja 18 proc.

Apibendrinant galima teigti, kad suvalgant vieną ar daugiau obuolių per dieną, profilaktiškai apsisaugosite nuo daugelio negalavimų, jūsų oda bus graži, efektyviau funkcionuos žarnynas, nuotaika ir savijauta bus puiki.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(71 žmogus įvertino)
4.4930

Pusryčius gaminkite iš vakaro: 3 vasariškai lengvų ir gardžių pusryčių receptai

Chia sėklos , lietuviškai vadinamos ispaninių šalavijų sėklomis, jau keletą metų karaliauja...

6 maisto produktai, gerinantys protinę veiklą

Subalansuotas maistas svarbus tiek fizinį, tiek protinį darbą dirbantiems žmonėms, todėl...

Super maistu vadinamos daržovių sultys leis išvengti įvairių sveikatos problemų – tik nesuklyskite jas vartodami

Net jei ir nesate žalumynų gerbėjai, turbūt esate girdėję apie salierų sultis . Dažnu...

Kasdien po obuolį – kaip tai veiktų svorį, cukrinį diabetą, onkologines ligas, jei šių vaisių valgytume reguliariai

Obuoliai – superproduktas , kuriame yra sveikatai būtinų medžiagų. Kokia būtų šių...

Ilgaamžių paslaptis: šimtmečius skaičiuojantis gydančio sultinio receptas, kurį verta išbandyti visiems

Išsiaiškinkime, kokia sultinio – šio nuostabaus patiekalo – nauda ir kaip teisingai jį...

Top naujienos

Avulis apie visuotinį NT mokestį: dabar turėtų būti sprendžiama kita bėda

Statybų bendrovės „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis sako, kad valdžia šiuo metu turėtų...

Istorikas sukritikavo sprendimą dėl Vytauto Landsbergio: tai daug pasako apie mūsų valdančiuosius (64)

Seimas nusprendė ir įstatymu patvirtino – profesorius Vytautas Landsbergis buvo Lietuvos...

Nedėkite skėčių į šalį: mėgautis šiluma trukdys trumpi lietūs

Ketvirtadienio naktį lietingų debesų liko nedaug, bet dieną jų vėl padaugės. Jie į daugelį...

Ukrainos saugumo tarnyba paviešino rusų kario išpažintį: tai visam gyvenimui, aš sergu (2)

„Tai visam gyvenimui, aš sergu. Ar žinai, kiek lavonų mačiau?“, – tai dalis pokalbio, kurį...

Delfi PliusDainius Sinkevičius

Dėl brendžio ir saldainių įkliuvusiai komisarei – tūkstantinė valstybės išmoka (4)

Darbo vietoje iš pavaldinės vienos verslininkės perduotą brendžio butelį ir saldainių dėžutę...

Karalių mieste sugiedota Tautiška giesmė: čia ypatinga vieta

Mindauginių vakarą Dzūkijoje visi keliai vedė į Merkinę – senąjį karalių ir miegančių...

Karas Ukrainoje. Rusija Zaporožės atominę elektrinę pavertė karine baze Donbase žmonės raginami evakuotis

Didžiojoje Ukrainos dalyje penktadienio vakarą buvo paskelbtas oro antskrydžio pavojus. Vietos...

Valstybės dienos proga – tradicinis priėmimas Prezidento rūmų vidiniame kieme: kvietimus gavo garbūs svečiai (2)

Prezidentas garbius svečius liepos 6-ąją pakvietė į surengtą tradicinį Valstybės dienos...

Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną – jau tradicija tapęs Tautiškos giesmės giedojimas

Trečiadienį vyko Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo ir Tautiškos giesmės dienos paminėjimas....

Mokslininkas dr. Vaičiūnas: tinkama mityba gali išgydyti lėtines, paveldėtas ir net mirtinas ligas – pokyčiai jaučiami jau po 2–3 savaičių įvardijo nesveikiausią ir geriausią mitybos būdus (2)

Jei manote, kad galite valgyti bet ką ir vėliau, gerai pasportavę, taip atpirksite organizmui...