Sveikatai palankiausia – vištienos krūtinėlė

Kaip pranešime žiniasklaidai teigia gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, vištiena vertinga dėl lengvai virškinamų ir pasisavinamų baltymų, organizmui reikalingų vitaminų ir mineralų, taip pat dėl mažo kiekio riebalų.

„Vištienoje yra gerai subalansuotų, žmogaus organizmui būtinų aminorūgščių, o vertingiausia vištienos dalis yra krūtinėlė. Ji liesesnė už kitas vištos dalis, ypač jei valgoma be odos. Geriausia rinktis ekologiškuose ūkiuose užaugintą vištieną, nes tokios mėsos nauda sveikatai, lyginant su neekologiškuose ūkiuose užaugintos mėsos sudėtimi, yra didesnė. Be to, į tai rekomenduojama atsižvelgti perkant mėsą vaikams – jų mityboje neturėtų būti nereikalingų organizmui medžiagų.

Gaminant paukštieną – svarbu ją tinkamai apdoroti. Sveikatai palankiausias šios mėsos paruošimas – lėtai ją kepti ant silpnos ugnies orkaitėje, prieš tai pamarinavus švelniai rūgščiame padaže, arba gaminti paukštieną garuose. Tuo tarpu valgyti aliejuje keptų vištienos gabaliukų, apvoliotų miltuose, džiūvėsėliuose ar tešloje geriau nereikėtų. Be to, vištieną visada reikia gerai termiškai apdoroti, nes iki galo jos neiškepus, didėja infekcijos rizika“, – pastebi E. Gavelienė.

Kaip laikyti

Ekspertų teigimu, renkantis vištieną parduotuvėje reikėtų patikrinti jos galiojimo terminą ir atkreipti dėmesį į tinkamas laikymo sąlygas: parsinešus mėsą namo, ją reikėtų iškart padėti į šaldytuvą ir laikyti ne aukštesnėje kaip +4 laipsnių temperatūroje.

Gydytoja dietologė E. Gavelienė teigia, kad į mitybos racioną verta įtraukti ir ryžius, ypač laukinius ar kitus, kurie nes apdirbimo metu nėra šlifuojami ir poliruojami, todėl išsaugo visas maistines medžiagas. Laukinius ryžius galima naudoti salotoms arba maišyti su kitomis ryžių rūšimis.

„Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo pasigaminti „vieno puodo“ troškinį, kurio ingredientus galima keisti. Vietoje šaldytų daržovių galima naudoti bet kokias tuo metu namuose turimas daržoves, o vietoje vištienos krūtinėlės – šlaunelių mėsą be odos.

„Patiekalui labiausiai tiks ilgagrūdžiai ryžiai, trumpagrūdžių ir lipnių ryžių geriau nenaudoti. Jei nenorite, kad ryžiai priliptų prie puodo dugno, paisykite ryžių ir vandens proporcijų bei pasirinkite storadugnį puodą: jame ryžiai išvirs tolygiai. Kai ryžiai užvirs – sumažinkite kaitrą, o išvirusius juos dar palikite penkioms minutėms uždengę dangčiu“, – pataria kulinarijos ekspertė.

Vištiena su Teriyaki padažu, ryžiais ir daržovėmis

Patiekalui reikės:

Vištienos krūtinėlės be kaulų ir odos

1,5 puodelio ryžių
1 pakuotės šaldytų daržovių mišinio
1 šaukšto aliejaus kepimui
2 skiltelių česnako
1 šaukštelio tarkuoto šviežio imbiero
2 svogūnų
2,5 puodelio vandens.

Teriyaki padažui reikės:

2 šaukštų rudojo cukraus;
1 šaukštelio skrudintų sezamų aliejaus;
1/4 puodelio sojų padažo.

Kaip gaminti:

* Vištienos krūtinėlę supjaustykite mažais gabalėliais.

* Į didelę gilią keptuvę įpilkite aliejaus, jame apie 1 minutę pakepinkite susmulkintus česnaką ir imbierą. Tada sudėkite vištienos gabalėlius ir toliau kepkite, kol jie nebebus rausvi.
Į puodą suberkite nevirtus ryžius ir 1-2 minutes pakepinkite.Supilkite vandenį, trumpai pamaišykite, kad ryžiai nepriliptų prie dugno.

* Uždenkite indą dangčiu, padidinkite kaitrą iki vidutinio stiprumo ir leiskite vandeniui visiškai užvirti. Tada sumažinkite kaitrą iki mažos ir leiskite pavirti 10 minučių.

* Paruoškite Teriyaki padažą: dubenėlyje sumaišykite sojų padažą, rudąjį cukrų ir skrudintą sezamų aliejų.

* Ryžiams pavirus 10 minučių, trumpam pakelkite dangtį, suberkite vištienos gabalėlius ir šaldytas daržoves, dar šiek tiek patroškinkite, tada išjunkite kaitrą ir palikite pastovėti.

* Apipilkite patiekalą padažu, gerai išmaišykite. Palikite dar 5 minutes pastovėti, tada patiekite, užbėrę svogūnų laiškų ar turimų žalumynų.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją