Bendrosios rekomendacijos

1. Kad ir ką valgytumėte, svarbu paisyti proporcijų.

Mintyse padalinkite skrandį į keturias dalis: dvi dalis užpildykite maistu, vieną – vandeniu, ketvirta lieka tuščia. Svarbu laikytis būtent šių proporcijų ir nepersivalgyti. Svarbu, kad dalis skrandžio liktų tuščia, kad būtų energijos viską gerai suvirškinti. Jei valgysite daugiau, tai užgesins virškinimo ugnį, tada kūne trūks šilumos, didės svoris ir t. t. Jei suvalgysite per mažai, kūnas silps, prasidės nemiga ir kt., rašoma portale womenshealth.com.

2. Iš pradžių reikia suvalgyti greičiau virškinamą maistą, paskui – sunkesnį maistą.

Todėl vaisiai valgomi pusvalandį prieš pagrindinį patiekalą, antraip skrandyje prasidės puvimas, kaupsis dujos, toksinai.

3. Tibetiečiai sako: „Ryte valgyk kaip karalius, per pietus – kaip vienuolis, vakare – kaip elgeta.“

Ryte geriausia valgyti šiltą maistą (košės, rupios duonos), pietums – mėsos, vakarienei – ką nors lengvo, pvz., troškintų daržovių. Po vakarienės pajudėkite, jokiu būdu iš karto neikite miegoti (jei vis dėlto atsigulėte pilnu skrandžiu, miegokite ant dešinio šono – taip maistas geriau įsisavins).

4. Tarp valgymų darykite pertraukas, geriausia – keturių valandų.

Antraip organizme susidaro šlakai, netenkate energijos. Priešingu atveju apgauname organizmą – jis ima virškinti naują maistą, o seną palieka, būtent dėl to dalis maisto nesuvirškinama ir susidaro šlakų. Jei panorote užkąsti, išgerkite vandens arba arbatos.

Maisto produktai, kurie sureguliuos kraujospūdį

Tinkami produktų deriniai ir jų nauda

Lydytas sviestas ir karštas vanduo su medumi. Lydytas sviestas – riebus, sunkus, medus ir karštas vanduo – lengvi, tai atsveria sviesto ypatumus. Toks derinys nesukels šalutinio poveikio, bus naudingas kūnui, gerins atmintį, skatins virškinimo ugnį, kūnas bus sveikas, pagerės apetitas, padaugės energijos, organizmas lengviau šalins, kas nebe reikalinga.

Karštas vanduo ir medus – abu lengvi produktai, toks derinys stiprina virškinimo ugnį, šalina iš kūno riebalus ir gleives, valo plaučių kanalus, padeda lieknėti. Geriausias laikas gerti karštą vandenį su medumi – ryte, iki pusryčių.

Pienas su kardamonu. Į pieną perpus su vandeniu įberkite kardamono ir užvirinkite. Tibete geriama daug pieno, o šis gėrimas turi daug kalcio, suteikia energijos, gerina miegą, yra naudingas vyresnio amžiaus žmonėms, vaikams, ilgai sergantiems, labai padeda sergant plaučių uždegimu ar kt. plaučių ligomis. O svarbiausia – neapkrauna virškinimo sistemos.

Nederančių tarpusavyje produktų pavyzdžiai

Lydytas sviestas ir kas nors panašaus (pvz., sviestas ar margarinas) nedera su šaltu vandeniu, nes pirmasis produktas – sunkus, tąsus, o vanduo irgi sunkus, todėl tai – dvigubas sunkumas virškinimo sistemai. Toks derinys gali padidinti cholesterolio lygį, gali atsirasti blokų kraujotakoje. Šiaip lydytas sviestas (ghi) – labai naudingas produktas. Tibeto medicinoje jis vartojamas ne tik į vidų, bet ir išoriškai.

Alkoholis ir graikiniai riešutai. Tai aštrūs, karšti produktai, nuo jų derinio galimos kraujo ligos, skrandžio opa, plaučių problemos.

Fermentuoti produktai, kaip antai, alus, ir fermentuotos daržovės (raudinti kopūstai, pomidorai, agurkai ir kt.) kartu nedera, nes turi ryškų rūgštų skonį, dėl to gali atsirasti gastritas ar net opa.

Kiti nederantys produktai – kiaušiniai ir žuvis, kiaušiniai su bet kokiais pieno produktais, žuvis su pienu, rudasis cukrus ir lęšiai.

Bet koks vanduo yra salsvo skonio. Tik atsiminkite, kad nevirintas ir virintas vanduo pasižymi kitokiomis ypatybėmis. Karštas virintas vanduo lengvai virškinamas, užkerta kelią nesuvirškinto maisto sukeltoms ligoms, netgi augliams. Naudinga išgerti karšto virinto vandens prieš pusryčius – tai valo virškinimo sistemą. Galima įdėti šaukštelį medaus. Išgėrus karšto virinto vandens po valgio, skatinamas virškinimas.

Atvėsęs virintas vanduo puikiai malšina troškulį, nekenkia virškinimui. Svarbiausia – juo neužgerti valgių, norint atsigerti vėsaus virtinto vandens, reikia palaukti, kol praeis valanda po valgymo.

Šaltas vanduo (tirpsmo vanduo ir pan.) naudingas, jei skauda galvą, jei pakilo aukšta temperatūra, jei žmogus nualpo. Tačiau toks vanduo sunkus, jis sunkiai virškinamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją