Sotūs pusryčiai yra vienas iš būdų sulieknėti – ekspertai tai sieja su medžiagų apykaitą skatinančiu poveikiu. Pusryčiams jie rekomenduoja tam tikrus maisto derinius.

Kad medžiagų apykaita būtų gera, pusryčių praleisti nereikėtų: kad suaktyvėtų medžiagų apykaitos procesai, intensyviai degtų riebalai, valgyti ryte reikėtų pradėti ne vėliau kaip praėjus valandai po pabudimo.

Dėl jo organizmas geriau reguliuoja insulino svyravimus ląstelėse, padidėja receptorių jautrumas šiam hormonui, todėl pusryčiai apsaugo nuo atsparumo insulinui ir kitų medžiagų apykaitos sutrikimų, susijusių su svorio didėjimu ir diabetu.

Svorio metimo ekspertai įvardijo geriausius pusryčiams skirtus maisto produktus ir jų derinius, kurie pagreitina medžiagų apykaitą.

Pavyzdžiui, mitybos specialistai pataria valgyti avižinius dribsnius su uogomis ir riešutais. Šis patiekalas suteikia lėtų angliavandenių, kurie ilgai išlieka sotūs, ir baltymų, kuriems įsisavinti reikia daug energijos.

Kiaušinienė

Dar vienas geriausių pusryčių maisto derinių pavyzdys – kiaušinienė su pomidorais ir svogūnais. Kiaušiniuose yra daug maistinių medžiagų, kurios didina raumenų masę ir ilgina sotumo jausmą, kuris apsaugo nuo persivalgymo, padeda numesti svorio, išlaikyti svorį.

Jų derinimas su pomidorais ir svogūnais yra papildoma priemoka, gerinanti kraujagyslių funkciją, kuri taip pat naudinga medžiagų apykaitai, be to, mažina širdies ir smegenų ligų riziką.

Graikiškas jogurtas su vaisiais arba uogomis. Toks jogurtas aprūpina organizmą mono nesočiaisiais riebalais, kurie būtini aktyvioms funkcijoms, ir daug baltymų, kurie pagreitina medžiagų apykaitą, o kartu ir riebalų deginimo procesus. Uogose ir vaisių gabalėliuose yra antioksidantų, kurie taip pat teigiamai veikia riebalų apykaitą.

Sumuštinis su avokadais ir pinijų sėklomis

Avokadai su pilno grūdo duona – puiki alternatyva duonai su sviestu. Avokaduose suderintos sveikiausios omega-3 riebalų rūgštys ir skaidulos, kurios gerina žarnyno veiklą ir atlieka svarbų vaidmenį metant svorį. Kartu su duona pusryčiams jis turi labai malonų poveikį ir spartina medžiagų apykaitą.

Žaliąją arbatą arba vandenį su citrina taip pat rekomenduojama gerti rytais – ji padeda organizmui atkurti prarastą drėgmę, be kurios aktyvi medžiagų apykaita tiesiog fiziškai neįmanoma.

Maža gudrybė: jei žaliąją arbatą geriate valgio pabaigoje, jos antioksidantai padeda organizmui greičiau deginti riebalus.