Dietistė Vaida Kurpienė pripažįsta – baltoji mišrainė jai primena vaikystę ir yra neatsiejama jos šventinio stalo dalis. Vis dėlto, anot jos, daugelis šią mišrainę gamina netinkamai.

„Dažnai baltosios mišrainės produktai yra perverdami, per minkšti. Tada maistinės medžiagos labai greitai pasisavinamos, patiekalo suvalgome per daug – vargu ar kas įsideda tik 100 gramų. Šią klaidą galima ištaisyti, jei daržoves virsite trumpiau, tada jos liks traškios. Naudokite ne konservuotus žirnelius, o šaldytus – apvirkite juos garuose virš verdančio vandens, sietelyje. Užtenka 5 minučių – žirneliai taps skaisčiai žalios spalvos ir bus daug naudingesni organizmui“, – aiškina V. Kurpienė.

Vaida Kurpienė

Ji primena, kad reikėtų nepamiršti, jog bet kokiu atveju baltoji mišrainė – kaloringas patiekalas.

„Joje nemažai bulvių, kiaušinių ir riebaus padažo. Majonezą galite keisti natūraliu graikiniu jogurtu ar grietine, sumaišius su garstyčiomis ir juodąja druska, skonis bus panašus, o kalorijų mažiau ir nauda didesnė“, – pasakoja dietistė.

Anot jos, ar baltoji mišrainė bus sveika, ar visiškas „peilis“ jūsų skrandžiui – priklauso tik nuo jūsų.

„Baltoji mišrainė nėra „blogis“. Jeigu ją valgote kaip pagrindinį patiekalą, pasisotinate kumščio dydžio porcija – tai yra geras patiekalas. Tačiau jei mišrainėje yra rūkytos ar „daktariškos“ dešros, daržovės yra pervirtos, viskas sumaišyta su dideliu kiekiu majonezo, o porcijos dydis užima pusę lėkštės ir greta jos dar valgote silkę, keptą antį ar bulvių su riebiu padažu – tai jau nėra gerai. Reikia rūpintis ne vienu atskiru patiekalu, o sveika patiekalų visuma. Pažvelkite į savo lėkštę – ar tikrai joje turi būti tiek daug ir skirtingo maisto?“, – retoriškai klausia V. Kurpienė.

Baltoji mišrainė

Tiesa, kai kurios šeimininkės į baltąją mišrainę deda virtos mėsos, pavyzdžiui, kiaulienos. Dietistės ši mintis tikrai nesužavėjo.

„Aš siūlyčiau mėsos visai nedėti. Pasigaminkite skanią ir sveiką daržovių mišrainę, kurią galėtumėte valgyti ir kitą dieną pusryčiams. Pasisemsite energijos ir išvengsite kaltės jausmo, kad persivalgėte. Mano nuomone, baltoji mišrainė turėtų būti pagrindinis patiekalas, o ne garnyras greta kitų riebių patiekalų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)