Papročiai keitėsi

Seniau advento laikotarpiu lietuviai tradicijos nevalgyti mėsos laikydavosi net tris dienas per savaitę, tačiau papročiams pradėjus nykti, maždaug XX a. viduryje mėsos imta nevalgyti tik advento penktadieniais. Nepaisant to, kad mūsų tėvams, seneliams ir proseneliams šis paprotys turi kur kas didesnę religinę reikšmę, pasninko neretai laikosi ir jaunosios kartos atstovai. Tiesa, į pastarųjų akiratį augalinė mityba advento laikotarpiu grįžta dėl mažesnio poveikio aplinkai ar sveikatos.

„Susikaupimui ir susilaikymui skirtas laikotarpis kartu gali būti ir puikus metas permąstyti savo valgymo įpročius. Vartodami lengvesnį, mažiau virškinimo sistemą apkraunantį augalinį maistą, mes prisidedame prie žmogaus organizmui palankesnių ir gyvūnams bei aplinkai draugiškesnių valgymo praktikų populiarinimo“, – pranešime žiniasklaidai sako Meda Šermukšnė, visuotinių mitybos pokyčių siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ vadovė.

Augalinės mitybos produktai paprastai turi ir mažesnį poveikį aplinkai, pažymi „Lidl Lietuva“ socialinės atsakomybės konsultantė Rasa Didjurgytė. Pavyzdžiui, augalinis maistas, lyginant su gyvūniniu maistu, turi žymiai mažesnį šiltnamio dujų pėdsaką.

„Nevyriausybinės organizacijos EAT duomenimis, tam, kad padėtume planetai, žmonija neprivalo visiškai atsisakyti gyvūninės kilmės produktų. Reikėtų tiesiog gerokai sumažinti mėsos, pieno produktų, kiaušinių vartojimą. Tokią mitybą galima pradėti pasirenkant tam tikromis savaitės dienomis maitintis tik augaliniais patiekalais, o adventas – puikus metas tai išbandyti“, – sako R. Didjurgytė.

Augalinė mityba – įvairi ir spalvinga

Pašnekovės pastebi, kad nemažai žmonių turi neteisingų įsitikinimų apie augalinę mitybą. Pavyzdžiui, mano, kad atsisakius mėsos, pieno ir kitų gyvūninės kilmės produktų, sumažės jų vartojamo maisto įvairovė, nusilps kūnas, ims trūkti energijos.

„Daugelis augalinę mitybą pasirinkusių žmonių nustemba atradę daug naujų ankštinių ir paprastų daržovių, vaisių bei kruopų rūšių. Tų produktų jie anksčiau niekada nėra bandę, o nuostabą jiems kelia ir tai, kad jų visuomet galima rasti parduotuvių lentynose, šalia įprastų produktų. Be to, nemažai prie augalinės mitybos perėjusių žmonių atranda ir naujus maisto gamybos būdus, ypač fermentaciją. Fermentuoti maisto produktai išsiskiria savo natūraliomis probiotinėmis savybėmis ir yra lengvai virškinami“, – pažymi Šermukšnė.

Žiemos ir advento laikotarpis, pasak pašnekovių, yra tinkamiausias metas išbandyti tiek fermentuotas daržoves, tiek į savo mitybos racioną įtraukti šaknines ir moliūgines daržoves. Iš bulvių, morkų, pastarnokų, burokų, cukinijų, moliūgų ar baklažanų galima pagaminti šiltus ir labai maistingus troškinius bei sriubas.

Kviečiame išbandyti 3 augalinių patiekalų receptus.

„Kopūstgalvis“ su lietuviškomis daržovėmis

Jums reikės:
1 nemažo kopūsto,
4 vidutinio dydžio morkų,
8 vidutinio dydžio bulvių,
4 vidutinio dydžio saldžių bulvių (batatų),
2 svogūnų,
pastarnoko ar kitos jūsų pamėgtos šakniavaisinės daržovės,
200 ml augalinės grietinėlės (geriausiai tinka tirštesnis kokosų „pienas“),
pipirų, druskos, kmynų, čiobrelių, rūkytos paprikos miltelių, kario ar kitų mėgstamų prieskonių, aliejaus.

Gaminimo eiga:

* Kopūstą gerai nuplaukite, išpjaukite kotą ir įpjaukite kopūstą nuo centro į šonus į tiek gabalų, kiek porcijų reikės. Kokosų „pieną“ atskirame dubenėlyje sumaišykite su prieskoniais ir supilkite į kopūsto vidų, likusiu mišiniu aptepkite visą kopūsto paviršių – taip „pamarinuotą“ kopūstą galite per naktį laikyti šaldytuve. Kitas daržoves supjaustykite stambiais gabalais arba lazdelėmis, apšlakstykite aliejumi ir pabarstykite prieskoniais.

* Viską sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą aukštesniais kraštais ir kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 1–2 valandas (tikslus „kopūstgalvio“ kepimo laikas priklauso nuo kopūsto galvos dydžio). Jeigu namuose turite lėtpuodį, jame „kopūstgalvį“ su daržovėmis troškinkite apie 6-8 valandas. Norėdami patikrinti, ar daržovės iškepė, šakutę įsmeikite į kopūsto vidurį. Skanaus!

Recepto autoriai – Aušra, Domantas ir Sraunius Kvedarai iš „Nori gali“

Trinta keptų pomidorų sriuba su bazilikais


(3 porcijos)

Jums reikės:
11 vidutinio dydžio pomidorų,
1 raudonosios saldžiosios paprikos,
1 kubelio daržovių sultinio,
1 vidutinio dydžio svogūno,
5 skiltelių česnako,
1 šaukštelio cukraus,
saujos šviežių baziliko lapelių,
alyvuogių aliejaus.

Gaminimo eiga:

* Pomidorus supjaustykite į keturias dalis, papriką susmulkinkite nedideliais gabaliukais ir sudėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Kepkite 45 min. – 1 val. iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Kol daržovės kepa orkaitėje, keptuvėje su šiek tiek aliejaus pakepinkite smulkintą svogūną ir česnaką.

* Apkepintus pomidorus su paprika, apkeptu svogūnu ir česnaku sudėkite į puodą, įdėkite bazilikus, suberkite cukrų ir įmeskite sultinio kubelį – vandens galite nepilti, nes tirštai sriubos konsistencijai pakanka skysčio nuo pomidorų, viską sumalkite trintuvu. Valgykite su pasirinktos duonos riekelėmis, skanaus!

Recepto autorė – „Nori gali“ savanorė Iveta (@plantasticka)

Bulvių karis


(2 porcijos)

Jums reikės:
100 g ryžių,
4 vidutinio dydžio bulvių,
pusės vidutinio dydžio balto svogūno,
3 skiltelių česnako,
nedidelės saujos vyšninių pomidorų (galite kartu naudoti ir paprikas, morkas ar kitas norimas daržoves),
400 ml kokosų „pieno“,
1 šaukšto pomidorų pastos,
1 šaukšto kario prieskonių,
2 šaukštelių ciberžolės,
pusės šaukšto rūkytos paprikos miltelių,
saujos šviežių arba šaldytų špinatų, druskos ir pipirų, žaliosios citrinos ir šviežios kalendros lapelių patiekimui.

Gaminimo eiga:

* Išvirkite ryžius, kitame puode ar keptuvėje su šiek tiek aliejaus apkepkite smulkiai supjaustytą svogūną ar česnaką, sudėkite pomidorų pastą, pamaišykite ir kepkite dar apie porą minučių. Tuomet sudėkite vyšninius pomidorus, juos sutraiškykite šaukštu ir kepkite, kol išsiskirs sultys.

* Vėliau supilkite kokosų „pieną“, suberkite prieskonius, sudėkite kubeliais pjaustytas bulves ir špinatus, troškinkite ant vidutinio dydžio kaitros vis pamaišydami, nuimkite nuo ugnies tik kai bulvės suminkštės. Patiekite kartu su ryžiais, ant viršaus išspauskite žaliosios citrinos sulčių ir pabarstykite smulkintų kalendros lapelių. Skanaus!

Recepto autorė – „Nori gali“ savanorė @tofuvisainefu

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją