Atsiųstame pranešime mitybos specialistė Indrė Trusovė ir maisto tinklaraščio autorė Kristina Pišniukaitė atskleidžia, kaip košės gali padėti sumažinti nesveiko užkandžiavimo norą ir palaikyti reikiamą energijos balansą šaltuoju metu.

Atšalus orams dalį iš maisto gaunamos energijos tenka atiduoti organizmui šildyti, todėl norisi sotesnio ir dažnai riebesnio maisto. Trumpėjančios dienos, nuolatinis šviesos stygius, šaltis verčia augti mūsų apetitą. O mažėjantis energijos kiekis sąlygoja nesveikų užkandžių ir saldumynų poreikį. Tačiau košė – tai sprendimas, kuris gali padėti išvengti šių problemų. Valgant tinkamai subalansuotas košes galima sustiprinti ir pailginti sotumo jausmą, mažesne kalorijų sąskaita suteikti organizmui daugiau energijos, sumažinti apetitą, pagreitinti riebalų deginimą ir atsikratyti troškimo smaližiauti. Prie „Malsenos“ iniciatyvos „Prisiviriau košės“ prisijungusios I. Trusovė ir K. Pišniukaitė pataria, kokią košę rinktis vertingiausia.

„Viso grūdo dalių avižinė košė turi daug skaidulų, kurios užtikrina sklandų organizmo darbą, gerą virškinimą, palaiko žemą cholesterolio kiekį ir stabilų cukraus kiekį kraujyje. O tai reiškia, kad nepajausime staigaus alkio, todėl neteks griebtis greitų ir dažnai nesveikų užkandžių. Valgydami avižinę košę mes taip pat pasisaviname nemažus magnio, cinko, geležies, fosforo kiekius“, – teigia kulinarinio tinklaraščio ir knygos autorė K. Pišniukaitė.

Anot I. Trusovės, košė gali padėti ne tik sveikai maitintis, bet ir numesti svorio ar palaikyti norimą kūno svorį. Yra atlikta tyrimų, kurie įrodo, kad tie, kurie reguliariai valgo košę, pasižymi mažesne kūno mase ir lieknesne talija.

„Yra įrodyta, kad pusryčiams renkantis lėtai virškinamų angliavandenių, tokių kaip avižos ar sėlenos, jie padeda deginti kalorijas sportuojant net tris kartus greičiau. Valgant sudėtinguosius angliavandenius cukraus kiekis kraujyje nepakyla taip smarkiai kaip valgant apdirbtus angliavandenius, kurie greitai užkelia gliukozės kiekį kraujyje. O būtent insulinas yra labai svarbus faktorius metant svorį – dėl sumažėjusio cukraus kiekio kraujyje galite lengviau deginti riebalus“, – teigia I. Trusovė.

Atidžiai rinkitės košės priedus

Vis dėlto, anot mitybos specialistės, košė savaime nėra naudinga organizmui, jos nauda priklauso ir nuo paruošimo būdo. Anot I. Trusovės, nereikėtų apgaudinėti savęs teigiant, kad valgote „sveiką“ košę, kai ją gardinate daug cukraus turinčia uogiene, karamelės ar šokolado padažais arba kitais sveikatai nepalankiais priedais.

„Tam kad sotumas lydėtų ilgiau, nepamirškite košės pagardinti geraisiais riebalais: sėklomis, riešutais, riešutų kremu, kokoso aliejumi, avokadu. Jei mėgstate saldžias košes, gardinkite jas uogomis ar vaisiais“, – teigia I. Trusovė.

K. Pišniukaitė ir I. Trusovė

Jeigu norite saldesnės košės, neskubėkite jos gardinti cukrumi. Vietoje jo galite rinktis obuolių ar bananų tyrę, kuri suteiks ne tik natūralaus saldumo, maistingųjų medžiagų, bet ir sotumo.

„Į mitybą visada rekomenduoju įtraukti sezoninius ir lokalius produktus. Dabar, rudenį, savo košę galime gardinti obuoliais ir cinamonu, kriaušėmis, slyvomis ar net moliūgų tyre. Mano patarimas – neįsileisti rutinos. Šiandien košė su obuoliais ir cinamonu, rytoj – su trintomis braškėmis, poryt – su riešutų sviestu ir bananais, o kitą dieną – gal net ir sūri košė su keptu varškės sūriu? Košėms tinka patys įvairiausi skoniai – eksperimentuokite ir paverskite kiekvieną rytą maža švente“, – kviečia K. Pišniukaitė.

Košė – net ir netoleruojantiems glitimo

Košė – ne tik sveikatai palankus maistas, padedantis ugdyti sveikos gyvensenos įpročius. Ji patraukli ir dėl to, kad puikiai tinka net ir glitimo netoleruojantiems ar augalinę mitybą propaguojantiems žmonėms.

„Iš savo skaitytojų itin dažnai sulaukiu klausimo – kokie avižiniai dribsniai neturi glitimo? Pačios avižos savyje glitimo neturi, tačiau yra pakuojamos ten pat, kur ir miltai, todėl yra kryžminės taršos galimybė. Tačiau tai pakenkti gali tik itin jautriems ar celiakija sergantiems žmonėms, todėl jeigu šia liga nesergate, galite drąsiai rinktis avižines košes. Kita alternatyva – rinktis grikių, ryžių košę, kuri neturės net ir kryžminės taršos galimybių. Košę mielai renkasi ir vegetarai, veganai, nes ją galima virti nebūtinai su sviestu ir pienu, o rinktis augalinį pieną, gardinti riešutų sviestu, mėgstamais vaisiais, uogomis ar riešutais“, – patarimais dalijasi K. Pišniukaitė.

Sočios ir maistingos košių idėjos rudeniui

Žymios tinklaraštininkės dalijasi košių receptais, kurie praturtins mitybą visomis svarbiausiomis maistinėmis medžiagomis.

I. Trusovės košė su kiviais ir uogomis

I. Trusovė

Maistinga ir soti košė, kuri patiks tiek mažiems, tiek dideliems.

Vienai porcijai reikės:

  • 50 g avižinių dribsnių
  • ketvirtadalio a. š. malto cinamono
  • vieno a. š. moliūgų sėklų
  • 150 ml pieno

Papuošimui:

  • 1 a. š. medaus
  • kivio
  • šiek tiek aviečių ir šilauogių (tinka šaldytos)
  • 1 a. š. linų sėmenų
  • 1 a. š. migdolų drožlių

Gaminimas:

  1. Avižinius dribsnius sumaišome su moliūgų sėklomis ir cinamonu, tuomet užpilame šiltu pienu.
  2. Viską išmaišome ir leidžiame šiek tiek pabrinkti.
  3. Kol košė brinksta, papuošiame ją pjaustytais kiviais, uogomis, užpilame šiek tiek medaus ir pabarstome linų sėmenų, migdolų drožlių.

K. Pišniukaitės košė – tiks ir veganams, ir netoleruojantiems glitimo

K. Pišniukaitė

Ši košė yra augalinės kilmės, tad tinkama visiems – ir visavalgiams, ir veganams, ir alergiškiškiems ar netoleruojantiems pieno produktų ir yra pagaminta tik iš sveikatai palankių produktų.

2 porcijoms košės reikės:

  • 1 stiklinės viso grūdo avižinių dribsnių
  • 2 stiklinių migdolų pieno
  • 1 a. š. klevų sirupo
  • 1 a. š. linų sėmenų
  • 1 a. š. kokoso drožlių

Ant viršaus:

  • 1 a. š. riešutų sviesto
  • 1 banano
  • saujos šilauogių
  • migdolų drožlių
  • chia sėklų

Gaminimas:

  1. Į puodą beriame avižas, pilame pieną, išverdame.
  2. Į išvirtą košę pilame klevų sirupo, beriame kokoso drožles ir linų sėmenis, išmaišome.
  3. Uždengiame puodą, patraukiame nuo ugnies ir palaikome dar keletą minučių.
  4. Patiekiame su riešutų sviestu, bananais, šilauogėmis, migdolų drožlėmis ir chia sėklomis.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)