Išgyvena aukso amžių

Humusas yra populiarus ne tik Artimųjų Rytų regiono šalyse, bet ir Viduržemio jūros regione. Vis tik, Artimųjų rytų regiono šalyse humusas yra toks populiarus, kad ten netgi egzistuoja atskiros humuso užkandinės, vadinamos „humussiyah“.

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė pastebi, kad humusas pastaraisiais metais ir Lietuvoje jau nebėra egzotika – vis daugiau lietuvių jį renkasi dėl to, kad jis yra skanus ir maistingas, be to – jo gaminimo procesas yra ypač paprastas ir neužima daug laiko.

„Didžiausias humuso privalumas, be jo puikaus skonio, yra tai, kad jį galima derinti praktiškai su visais kasdieniais patiekalais – mėsa, įvairių daržovių – salierų, morkų, agurkų – lazdelėmis, duona, lavašu, skrebučiais, salotomis ir daugybe kitų patiekalų. Humusas puikiai tinka ir kaip sviesto pakaitalas ant tradicinio lietuviško sumuštinio. Mūsų prekybos tinklas įvairių rūšių humusais prekiauja jau kelerius metus. Pastebėjome, kad kiekvienais metais jo paklausa vis auga – klasikinio humuso pardavimai, lyginant su praėjusiais metais, išaugo net 95 procentais“, – atskleidžia B. Čaikauskaitė.

Anot B. Čaikauskaitės, įvairios užtepėlėms ir pagardais šiuo metu išgyvena aukso amžių – lietuviai vis dažniau šią maisto kategoriją įtraukia į savo kasdienį valgiaraštį, pasiima į piknikus.

„Žinoma, populiariausias išlieka tradicinis humusas, kuris yra gaminamas maišant trintus avinžirnius, sezamų sėklų padažą, aliejų, česnaką ir citrinų sultis. Tačiau lietuviai nėra abejingi naujiems skoniams ir noriai renkasi, pavyzdžiui, humusą su prieskoninėmis žolelėmis ar pupelių humusą su paprikomis ir pomidorais“, – sako B. Čaikauskaitė.

Humusas – neatrastas sveikatos šaltinis

Mitybos specialistės Deimantės Rapalytės teigimu, humusas gali tapti puikia alternatyva, norint suvalgyti daugiau šviežių vaisių ir daržovių, mat jie – neatsiejamas humuso palydovas.

„Humuse esančios naudingos medžiagos taip pat suteikia sotumo jausmą, aprūpina organizmą reikalingais vitaminais bei mineralais. Jis pasižymi žemu glikeminiu indeksu, todėl puikiai tinka ir diabetu sergantiems žmonėms. Taip pat jį lengva naudoti beveik visuose kasdieniuose patiekaluose, vasaros užkandžiuose, piknikuose“, – pasakoja D. Rapalytė.

Mitybos specialistė tvirtina, kad humusas yra be galo naudingas patiekalas žmogaus organizmui, todėl jį įtraukti į mitybos racioną to dar nepadariusiems žmonėms būtų itin pravartu.

„Humusas naudingas ne tik savo baltymų bei skaidulų kiekiu, bet ir jame esančiais vitaminais, folio rūgštimi ir mineralais, tokiais kaip geležis, fosforas ir magnis. Humusą rekomenduočiau valgyti su šviežiomis daržovėmis ir salotomis, orkaitėje arba grilyje keptomis daržovėmis, su paplotėliais ir duonele, taip pat jį galime tepti ant duonos vietoje sviesto arba naudoti įvairioms užtepėlėms vietoje majonezo“, – pasakoja mitybos specialistė.

Maisto ekspertai dalijasi humuso receptais, kuriuos itin nesudėtinga bus pasigaminti ir virtuvės naujokui.

Klasikinis avinžirnių humusas


Humusas

Reikės:

150–200 g virtų avinžirnių;

0,5 stiklinės nuoviro, kuriame virė
arba paprasto vandens;

3 v. š. alyvuogių aliejaus;

2 v. š. sezamų pastos;

1 smulkintos česnako skiltelės;

3 v. š. citrinos sulčių;

šiek tiek druskos, juodųjų pipirų ar paprikos miltelių – pagal skonį.

Gaminimas:

Avinžirnius pamerkite iš vakaro ir jiems gerai atmirkus, juos išvirkite. Virkite apie valandą laiko. Prieš baigiant virti, neparmiškite jų pasūdyti. Vandenį nupilkite, bet neišpilkite. Atvėsusius avinžirnius ir kitus ingredientus sudėkite į vieną indą ir sutrinkite trintuvėje. Jei masė gaunasi per tiršta – įpilkite likusio nuoviro arba vandens. Trinkite viską tol, kol gausis vientisa masė. Klasikinį humusą labai skanu valgyti su paprasta duonele, daržovėmis arba salotomis. Skanaus!

Avokadų humusas



Reikės:

1 indelio konservuotų avinžirnių;

2 vnt.
;

4 v. š. alyvuogių aliejaus;

4 v. š. sezamų pastos;

2 skiltelių česnako;

2 v. š. citrinos sulčių;

šiek tiek druskos, juodųjų pipirų, saldžiosios paprikos ir čili – pagal skonį.

Gaminimas:

Avokadus bei česnako skilteles nulupkite ir kartu su avinžirniais sudėkite į trintuvę. Tuomet kartu sudėkite visus prieskonius bei viską gražiai sutrinkite iki tol, kol gausis vientisa masė. Avokadų humusą patiekite su skrebučiais arba pjaustytomis daržovių lazdelėmis. Skanaus!

Humusas su riešutų sviestu



Reikės:

1 skardinės avinžirnių;

100 g
;

3 v. š. alyvuogių aliejaus;

2 v. š. citrinos sulčių;

1 skiltelės česnako.

Gaminimas:

Visus ingredientus sudėkite į trintuvę ir sutrinkite. Malkite viską iki gražios, vientisos masės. Jei norite, kad konsistencija būtų tirštesnė, bemaišant vis įpilkite truputėlį vandens. Paruoštą humusą galite papuošti keliais avinžirniais ir patiekti kartu su daržovėmis arba duonos lazdelėmis. Skanaus!

Orkaitėje keptų morkų humusas



Reikės:

5 vidutinio dydžio
;

1 v. š. aliejaus;

250 g klasikinio humuso;

3 v. š. sezamų pastos;

2 v. š. alyvuogių aliejaus;

4 v. š. vandens;

2 v. š. citrinos sulčių;

1 smulkintos česnako skiltelės;

0,5 a. š. kumino;

šiek tiek druskos.

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Per tą laiką nulupkite morkas ir jas supjaustykite pailgais gabaliukais. Tuomet jas apšlakstykite aliejumi bei druska ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie pusvalandį. Morkoms iškepus, jas trumpai atvėsinkite ir sudėkite į trintuvę. Sutrinkite iki vientisos masės ir tuomet sudėkite likusius ingredientus. Vėl viską sutrinkite. Jei masė gausi per tiršta, įpilkite dar vandens, o jei trūksta skonio – pilkite daugiau druskos, kumino ar citrinos sulčių. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)