aA
Jei prieš 40 metų kažkas būtų pasiūlęs paskanauti veganiškos picos ar pyragėlio, greičiausiai retas būtų nutuokęs, kas galėtų būti tokio patiekalo sudėtyje. Šiandien vis didėjantis susidomėjimas augalinės kilmės produktais stebimas visame pasaulyje ir yra siejamas tiek su didėjančiu susirūpinimu žmogaus įtaka aplinkai, tiek su sveikesne mityba ir įvairesnių skonių paieškomis. Nuo pasaulinių tendencijų nenutolsta ir Lietuva.
Lęšių troškinys su špinatais ir kokosų pienu
© Shutterstock

2019-ieji dėl didėjančios augalinės kilmės maisto patiekalų ir produktų paklausos ekonomistų netgi vadinami veganų metais – maisto gamintojai vis dažniau siūlo išbandyti veganiškus „mėsainius“, pyragus ir kitus patiekalus, kuriuose nėra gyvulinės kilmės produktų. Praėjusiais metais Jungtinės Amerikos Valstijos skaičiavo rekordiškai spartų veganiškų produktų pardavimų augimą, bet neatsilieka ir Europa – pernai Jungtinė Karalystė tapo šalimi, išleidusia daugiausia veganiškų produktų į rinką. Jau 25-ius metus visame pasaulyje lapkričio1-ąją plačiai minima ir Pasaulinė veganų diena.

Veganiškos produkcijos paklausa Lietuvoje auga


Lietuvoje taip pat vis daugėja alternatyvų mėsai, pieno produktams, keičiasi ir mitybos įpročiai. Pasak prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Indrės Baltrušaitienės, pastaraisiais metais pastebima gana sparčiai didėjanti veganiškos produkcijos paklausa, kurią pirkėjai vis drąsiau atranda ir noriai valgo.

„Atsižvelgdami į vyraujančias mitybos tendencijas, nuolat plečiame veganiškų produktų asortimentą ir jį papildome naujais, kuo įvairesniais produktais. Šiandien parduotuvėse galima rasti veganiškų dešrelių, daržovių kepsnelių, augalinės kilmės desertų, majonezo, įvairių augalinės kilmės – migdolų, sojų, avižų – gėrimų“, – pasakoja I. Baltrušaitienė. Pasak jos, populiariausių veganiškų prekių gretose šiuo metu yra sojų dešrelės ir augalinės kilmės gėrimai.

Subalansuota veganams, bet renkasi ir visavalgiai


„Lietuvoje vis daugiau dėmesio skiriama sveikai mitybai, todėl ir tokie augalinės kilmės produktai kaip vaisiai, daržovės, riešutai, sėklos, ankštiniai, kurie ir sudaro veganinės mitybos pagrindą, sulaukia vis didesnio mūsų pirkėjų, besirūpinančių savo mityba, susidomėjimo“, – sako I. Baltrušaitienė.

Pasak jos, vegetariškas, veganiškas alternatyvas mielai renkasi ir visavalgiai. „Šiandien parduotuvėse tokių produktų pasirinkimas yra didesnis nei bet kada anksčiau, jie yra lengvai prieinami, todėl įvairios daržovių, sėklų, grybų užtepėlės, humusai yra populiarūs tiek vegetarų, veganų, tiek visavalgių gretose“, – pastebi I. Baltrušaitienė.

Gali praturtinti racioną


Tuo tarpu maisto ekspertė Vilma Juodkazienė primena, kad mityboje labai svarbi įvairovė, tad net ir nepropaguojantiems veganinės mitybos, tokių patiekalų integravimas į savo virtuvę gali padėti praturtinti ir paįvairinti kasdienį meniu.

„Kiekvienas renkamės tokią mitybą, kuri mums yra priimtiniausia, tačiau šiandien, kai mūsų parduotuvėse produktų pasirinkimas yra toks gausus bei atitinkantis net ir išrankiausiųjų poreikius, verta bent retkarčiais paįvairinti savo racioną augalinės kilmės patiekalais, kuriuos visai nesunku pasigaminti namuose“, – pataria V. Juodkazienė.

Anot jos, veganiški patiekalai gali būti puikus pasirinkimas norintiems išbandyti kažką naujo, atrasti kitokius tradicinių patiekalų skonius. Augalinės kilmės produktus ir patiekalus besirenkantiems sveikesnės mitybos sumetimais ji pataria atkreipti dėmesį į maistinę produktų vertę.

„Visos mitybos rūšys turi ir sveikesnių ir mažiau sveikatai palankių produktų ir patiekalų. Kad ir kokia mityba propaguojama, norint maitintis sveikai, reikėtų rinktis kuo daugiau aukšta maistine verte pasižyminčių produktų. Gruzdintos bulvytės su daug druskos ir cukraus turinčio kečupo yra veganinis patiekalas, tačiau jo nepriskirtume sveikam pasirinkimui. Tuo tarpu ankštinių troškinys su daržovėmis bus vertingi pietūs ar vakarienė“, – atkreipia dėmesį V. Juodkazienė ir dalijasi nesudėtingais bei maistingais veganiškų patiekalų receptais.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(29 žmonės įvertino)
3.1379

Išmetate pasibaigusio galiojimo maisto produktus? Prieš tai darydami atkreipkite dėmesį į svarbų užrašą ant pakuotės (18)

Nors apie perteklinį maisto produktų vartojimą kalbama vis dažniau, o visuomenė, rodos, darosi...

Citrinos konkurentai: ar žinote, kokios daržovės gausios vitamino C? (14)

Kuriuose vaisiuose yra daugiausia vitamino C ? Išgirdę šį klausimą daugelis žmonių pagalvotų...

Veganų diena išaušo: maistas gali būti skanus ir be mėsos 4 gardžių patiekalų receptai (101)

Jei prieš 40 metų kažkas būtų pasiūlęs paskanauti veganiškos picos ar pyragėlio,...

Patarimai, kaip atpažinti ekologiškus produktus: įvardijo mitus apie ekologišką maistą (6)

Lietuviai vis labiau rūpinasi tuo, ką valgo, tačiau dauguma dar nesugeba parduotuvių lentynose...

5 dalykai, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį renkantis duonos gaminius (12)

Duonos pasirinkimas lentynose šiandien vienas didžiausių, kokį kada nors yra matę Lietuvos duonos...

Top naujienos

Kaip lietuvis ruošiasi transformuoti didžiųjų iššūkių drebinamą NATO? (8)

Būrio vadas, vieno didžiausio tarptautinio banko viceprezidentas, viceministras, o dabar vienas...

Lietuviai atsakė, kokį nekilnojamo turto mokestį mokėtų (7)

Gyventojai sako nepritariantys visuotiniam nekilnojamo turto (NT) mokesčio įvedimui ir tikina, kad...

Artinasi žiema: jau šią savaitę prasidės orų permainos (14)

Pirmadienio dieną Lietuva pateks į šiltąjį ciklono sektorių. Padangė išliks debesuota, tik...

Vertingi Sujetos patarimai mitybai: jais pasinaudoję būsite kur kas sveikesni

Jeigu žmogus per visą parą negali surasti nei vienos valandos sportui – kažkas tikrai yra labai...

Sunkios ligos kamuojamas Jurgis atsidūrė beviltiškoje padėtyje: nežinau, ką man reiks pasakyti savo dukrai (165)

„Laivas skęsta, bet mane išmetė pirmąjį“, – laidoje „ DELFI diena “ sakė cukriniu...

Macronas ir Merkel įtraukti į naują šaltąjį karą

„Technologinis suverenumas“ yra vienas iš šiais laikais madingesnių terminų, reiškiantis...

Šis pasaulio pabaigos lėktuvas turėjo atlaikyti net atominę ataką, tačiau jį pražudė – paukštis

Štai kaip atrodo tikrų tikriausia gėda. JAV laivyno vadinamasis pasaulio pabaigos lėktuvas, esą,...

Justinas Jarutis – atvirai apie alkoholio sukeltas bėdas ir psichologo pagalbą: po visko man būdavo žiauriai gėda

Dainininkas, roko grupės „ Freaks on Floor“ lyderis Justinas Jarutis džiaugiasi sėkminga...

55 tūkst. eurų dvikova: ar naujausio „iPhone“ objektyvas atsilaikys prieš profesionalią kino kamerą apžvalga (77)

Šių metų „Apple“ telefonų meniu trys modeliai – „iPhone 11“, „iPhone 11 Pro“ ir...

Gydytoja įspėja apie neatsargų vaistų vartojimą: po to žmonės patenka į reanimaciją ir niekas nebepadeda (21)

DELFI laidoje „Sveikatos receptas“ pokalbis apie atsparumą antibiotikams — kasmet dėl šios...