Į šiuos klausimus atsako gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė.

Kokių organizmui naudingų medžiagų yra varškėje?

Varškėje esantys gyvūniniai riebalai aprūpina mūsų organizmą vitaminais, kurie yra tirpūs riebaluose: A, D, K ir E.

Vitaminas A reikalingas odai, daugeliui metabolizmo procesų. D – vadinamasis saulės vitaminas, svarbus kaulams, odai ir psichikai. E – sveikatos ir grožio vitaminas, svarbus antioksidantas, saugo kūno ląsteles nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio.

Verta įsidėmėti, kad varškės valgyti kasdien negalima. Pirmiausia, todėl, kad neretai mūsų krepšeliuose varškė pavirsta desertine varške ar glaistytais sūreliais. Šie produktai labai riebūs ir labai saldūs. Jais užkandžiaujant be saiko gali kilti baltymų pervartojimo problema, juk baltymų gauname ir iš mėsos, žuvies ir kt. produktų.

Varškė labai vertinga ir tuo, kad turi visų aminorūgščių. Viena iš nepakeičiamųjų aminorūgščių yra triptofanas. Jis dalyvauja biologiškai aktyvios medžiagos – serotonino gamyboje, kuris aktyviai palaiko emocinę būseną ir itin reikalingas depresijos, psichikos sutrikimų atvejais.

Išskirtinis privalumas – kalcis

Varškė yra patikimas kalcio šaltinis. Nors pats didžiausias kalcio koncentratas yra fermentiniame sūryje, tačiau šio produkto negalime suvalgyti pernelyg daug, varškės suvalgyti galime kur kas daugiau.

Taip pat varškėje labai geras kalcio ir fosforo santykis, o tai yra itin palanki kaulinimo sąlyga. Kuo balansas sveikesnis, tuo naudingosios medžiagos greičiau ir efektyviau pasisavinamos.

Beje, nei virta, nei kepta varškė nepraranda maistingųjų savo sąlygų, todėl drąsiai iš jos virkite virtinukus, kepkite apkepus ir kt.

Kokią varškę rinktis?

Riebi, pavyzdžiui, 18 proc., varškė vertingesnė, nes joje vitaminų daugiau, tačiau apsirūpinę daugiau vitaminų gauname ir perteklinį kiekį riebalų. Kitas kraštutinumas – liesa varškė yra puikus baltymų šaltinis, ji labiau tinkama tiems, kurie sportuoja ir stengiasi auginti raumenis.

Paprastam žmogui labiausiai rekomenduotina 9 proc. varškė. Ji taip pat labai vertinga, joje išlieka visi baltymai, kurie stato, apgina raumenyną ir iš kurių gaunamos aminorūgštys.

Dažniausios klaidos

Neretai žmonės varškės, kaip ir kitų pieno produktų, atsisako visiškai be reikalo. Žinoma, jei žmogus alergiškas pieno baltymams, pieno produktų reikia atsisakyti, tačiau neretai alergija pienui painiojama su laktozės, t. y. pieno cukraus, netoleravimu.

Nei virta, nei kepta varškė nepraranda maistingųjų savo sąlygų, todėl drąsiai iš jos virkite virtinukus, kepkite apkepus ir kt.

Vis dėlto verta įsidėmėti, kad varškės valgyti kasdien negalima. Pirmiausia, todėl, kad neretai mūsų krepšeliuose varškė pavirsta desertine varške ar glaistytais sūreliais. Šie produktai labai riebūs ir labai saldūs. Jais užkandžiaujant be saiko gali kilti baltymų pervartojimo problema, juk baltymų gauname ir iš mėsos, žuvies ir kt. produktų.

Per parą žmogui reikia suvartoti 12 proc. baltymų, 30 proc. riebalų ir 58 proc. angliavandenių. Kaip matote, baltymų kiekis mažiausias.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)