aA
Šventės buvo ilgos, smagios ir... sočios. Daugelis sausį jaučiasi apsunkę, todėl jau pirmąją metų dieną pasižada nuo šiol maitintis sveikai. Tačiau gali būti, kad pirmųjų dienų motyvacija jau išseko ir po Naujųjų šaldytuve likusiam torto gabalėliui taip ir neatsispyrėte. Nieko tokio. Maisto tinklaraščio „Skaniai sveikai“ autorė Aušra Trilupaitė tikina, kad norint pakeisti mitybos įpročius, nebūtina laukti naujo mėnesio, pirmadienio ar rytojaus.
Pietūs mokyklos valgykloje
© Ignas Rusilas

Įpročius keiskite pamažu

A. Trilupaitė sveikos mitybos įpročius į gyvenimą pataria įsileisti palaipsniui – kai sveikesni patiekalai racione atsiranda natūraliai, jie čia užsilieka ilgesniam laikui. Pasak jos, drastiški pokyčiai retai atneša naudos.

„Keisti mitybą nėra lengva, ypač jei savo valgiaraštį per naktį tikitės pakeisti radikaliai. Todėl geriausia į priekį judėti mažais žingsneliais. Taip nusprendusi pakeisti mitybą – beje, visai ne nuo Naujųjų, o metų viduryje – dariau ir pati. Pirmiausia, saldumynus keičiau sveikesniais, namuose gamintais gardėsiais. Į racioną taip pat įtraukiau daugiau daržovių – anksčiau jų mano meniu beveik nebuvo. Po kurio laiko pastebėjau, kad kone visus patiekalus pakeitė sveikesnės alternatyvos – tie pirmieji žingsniai tapo tvirtu pagrindu mano dabartinei gyvensenai“, – sakė maisto tinklaraštininkė.

Dažniau, bet mažiau

Nors sveikos mitybos taisyklių galima rasti šimtus, A. Trilupaitė pradedantiesiems išskiria tris: valgyti dažniau, bet mažomis porcijomis, visuomet po ranka turėti sveikų užkandžių ir meniu dėlioti taip, kad popiet jame neliktų angliavandenių.

„Pusryčiams rinkitės angliavandenių turinčius produktus arba derinkite juos su baltymų gausiais patiekalais – juk energijos prireiks visai dienai. Perpiet angliavandeniai nepakenks, o vakarienei verčiau rinkitės baltymais praturtintą maistą. Sveiki užkandžiai, pavyzdžiui, riešutai, morkos ar humusas, neleis išalkti tarp valgymų. Jei jie visuomet po ranka – nekils pagundos užkąsti ko nors saldaus“,– pastebėjo Aušra.

„Skaniai sveikai“ autorė dalijasi keliomis idėjomis, kurios įrodo, kad sveikesnis maistas gali būti skanus ir lengvai bei greitai paruošiamas.

Valgykla
Valgykla
© Ignas Rusilas

Sveiki pusryčiai – iš vakaro

Pusryčiams A. Trilupaitė siūlo iš vakaro pasigaminti sveikų batonėlių. Daugiau jokių išsisukinėjimų, kad ryte neturite laiko pusryčiauti – tokį batonėlį sukrimsti galite ir pakeliui į darbą: „Avižiniai dribsniai puikiai tinka ryto batonėliams – jie suteikia energijos, o derinant su džiovintais vaisiais, riešutais ir sėklomis gali atstoti ir desertą. Kaip jungiamąją medžiagą rinkitės medų ir kokosų aliejų“.

Receptas. Tinklaraštininkė dalijasi paprastu receptu: dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius (120 g), stiklinę smulkintų migdolų, stiklinę razinų, keletą datulių, po porą šaukštų liofilizuotų uogų ir moliūgo sėklų, truputį sezamo sėklų, pusę šaukštelio cinamono ir žiupsnį druskos. Atskirame inde ištirpinkite kokosų aliejų, sumaišykite jį su medumi ir užpilkite ant dribsnių. Viską gerai išmaišykite, sudėkite į batonėlių formeles ir palikite per naktį sustingti šaldytuve.

Pietūs per 15 minučių

Kitas, anot A. Trilupaitės, nepamainomas virtuvės pagalbininkas – garinis troškintuvas. Ji įsitikinusi, kad garuose galima gaminti beveik viską: mėsą, žuvį, kiaušinius ir, žinoma, daržoves.
„Virtos garuose jos traškesnės, šviežesnės ir, svarbiausia, išlaiko savo maistines savybes. Man toks gaminimo būdas labai patinka ir tuo, kad maistas neperkepa, neperverda, neprisigeria riebalų, o produktai išlaiko savo natūralų skonį“,– sakė A. Trilupaitė ir kitiems pietums garuose pataria pasigaminti upėtakį.

Receptas. Reikės vos kelių ingredientų – upėtakio filė, šviežiai tarkuoto imbiero, česnako, smulkinto čili pipiro, pusės žaliosios citrinos sulčių, sojų padažo ir kukurūzo burbuolės (arba kitų daržovių pagal skonį). Upėtakio filė įtrinkite prieskoniais, ant viršaus išspauskite žaliosios citrinos sulčių, šalia sudėkite į keletą dalių supjaustytą kukurūzo burbuolę, viską apšlakstykite sojų padažu ir sudėkite į garinį troškintuvą. Vos po 12 minučių mėgaukitės gardžiais ir sveikais pietumis.

Vakarienei – trinta sriuba

Savo virtuvės A. Trilupaitė neįsivaizduoja ir be elektrinio trintuvo: „Prisipažinsiu – labai nemėgstu ilgai ir nuobodžiai maišyti ranka, tad visą sunkų darbą, kai reikia susmulkinti ar sumaišyti ingredientus, patikiu trintuvui. Jame maišau ne tik pusryčių kokteilius ar blynų tešlą, bet ir vakarienės patiekalus – šis prietaisas puikiai pasitarnauja ruošiant trintas sriubas, naminį pesto padažą, gvakamolę ar humusą.”

Trintai sriubai tiks visos mėgstamos daržovės, pavyzdžiui, morkos, bulvės, žiediniai kopūstai, paprikos ar moliūgai. Drąsiai maišykite, trinkite, pagardinkite prieskoniais – eksperimentuodami atrasite ne vieną netikėtą receptą!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Mitybos specialistė paaiškino, kodėl nereikėtų atsisakyti duonos (44)

Nusprendus keisti mitybos įpročius ir nuo šiol valgyti tik sveikai, dažnas puola į...

Ar mokate elgtis su druska? Klaidos, kurias darome gamindami maistą (7)

Gamindami padarome ne vieną klaidą, tad patiekalai būna prastesnės kokybės ir skonio, o kai...

Valgė rūkytas dešras ir sriubas iš miltelių. Tokių kūno pokyčių nesitikėjo (68)

„Šeimoje turime vakarą, kai valgome nesąmones. Nubalsuojame, kurią nesąmonę renkamės, ir be...

Maisto specialistė pasakė, kiek kartų per savaitę turėtume valgyti mėsą (55)

Vargina pilvo pūtimas , vidurių užkietėjimas, refliuksas , skausmas pavalgius ar atvirkščiai...

Produktai, apie kurių naudą mūsų organizmui užmirštame: kai jų nevalgome – susergame (29)

Maisto tendencijų prognozuotojai ir stebėtojai vieningai sutaria, kad rauginimas – tai viena...

Top naujienos

Sociologas išskyrė Skvernelio bruožą, kuris jį išskiria iš kitų kandidatų (89)

Sociologas, visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys...

Gyvai / Dakaro ralis įveiktas – į Lietuvą bus parvežti net du rekordai atnaujinta 16.38 val. (184)

Dešimtasis Dakaro etapas – paskutinis šių metų ralyje. Šiandien visų laukia vos 112 km...

Vilniuje trūko vamzdis: dėl smegduobės pavojaus uždaromas eismas judrioje gatvėje sutriko viešojo transporto eismas (33)

Sausio 17 d. apie 16 val. 23 min. Vilniuje, Žemaitės g. trūko vamzdis.

Aukštas rusų saugumo pareigūnas: Ukraina greitai gali netekti savo valstybingumo (342)

„Valdžia Kijeve daro viską, kad suskaldytų Ukrainą “, – tvirtina Rusijos Saugumo...

Nausėda: būčiau geresnis prezidentas nei Skvernelis atnaujinta 17.13 (173)

Ministrui pirmininkui Sauliui Skverneliui ketvirtadienį Rusnėje paskelbus, kad jis dalyvaus...

„Ryto“ žaidimą įvertinęs Kleiza: privalome taikytis į titulus (5)

Vilniaus „Ryto“ ekipa pasiryžusi nutraukti trejus metus trunkantį titulų badą. Sostinės...

Šalčiai gyvūnams gali skaudžiai įkąsti: kokias klaidas šeimininkai daro žiemą? (2)

„Koks oras, toks ir pasivaikščiojimas“, – juokauja šunų ir kačių šeimininkai, kai šaltą...

„Sodra“ žada visas pensijas išmokėti iki sausio 26 dienos (57)

Kilus senjorų nepasitenkinimui dėl vėluojančių pensijų, Valstybinio socialinio draudimo fondas (...

Saugokitės siaučiančio skrandžio gripo: ypač pavojinga vaikams (11)

Visi, ne tik gripo, virusai aktyviausi tampa šaltuoju metų laiku. Medikai įspėja ir apie dažnai...

Skvernelis paskelbė savo sprendimą dėl Prezidento rinkimų: dabar matome vieną monetą (1780)

Ketvirtadienį per susitikimą su vietos bendruomene Rusnėje premjeras Saulius Skvernelis...