aA
Garuose gamintas maistas galbūt ir sveikas, tačiau tikrai ne pats skaniausias. Tokį mitą sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė teigia girdinti nuolat. Pats laikas jį paneigti. Tinkamai garuose gaminami patiekalai kaip tik išlaiko natūralesnę tekstūrą ir tikrąjį skonį, kurį galima sustiprinti teisingai vartojamais prieskoniais.
Lašiša ir obuoliai
© DELFI montažas

„Kadangi garuose maistas verda gana žemoje temperatūroje, jame išlieka daugiau skaidulų ir beveik nėra rizikos, jog jis pervirs. Tereikia žinoti tai, kad prieskonius derėtų dėti vėliau – dešimt minučių prieš baigiant virti arba jau įsidėjus maistą į lėkštę. Verdant garuose net plika akimi matyti, kad daržovės išlaiko ryškią spalvą ir nesutęžta“, – teigia V. Kurpienė.

Sveikos mitybos specialistė pasakoja pati garuose ruošianti ne tik daržoves, bet ir mėsą, kurią vėliau kelios minutėms pakepa grilyje, jūrinę žuvį, kurios sūdyti apskritai nereikia, ir tokius desertus kaip varškės pudingas ar morkų keksiukai.

„Puikus gaminimo garuose privalumų pavyzdys yra grūdų košė. Šiandien labai populiaru ją valgyti pusryčiams, bet dažnai ryte žmonės skuba ir nesužiūri, kaip košė išbėga iš puodo arba perverda. Tuomet didelė dalis gerųjų angliavandenių virsta paprastaisiais, sukeliančiais alkį, nors atrodo, kad ką tik pavalgėte. Garuose pagaminta košė bus biresnė ir joje išliks daugiau skaidulų“, – sako V. Kurpienė. Tačiau tuos pačius garuose gaminamus patiekalus galima ruošti ir garpuodyje. O, pavyzdžiui, lašišą – tiesiog įdėjus žuvį į metalinį sietelį, jį patalpinus virš verdančio vandens puode ir uždengus dangčiu.

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė
Mitybos specialistė Vaida Kurpienė
© Gedmantas Kropis

Trys V. Kurpienės rekomenduojami receptai:

  • Lašiša garuose. Taip paruošta lašiša tinka ir kaip pagrindinis patiekalas, ir dėti ant sumuštinio, ir į salotas su pavasariškais žalumynais. Reikės lašišų filė pagal valgytojų skaičių. Prieskoniais gardinkite jau paruošę ir paragavę, nes ši žuvis ir taip stipraus skonio. Tikėtina, jog prieskonių visai nereikės.

Lašiša kepta garuose
Lašiša kepta garuose
© Gamintojo nuotr.

Gaminimas:

1. Nuplaukite ir nusausinkite žuvį, įdėkite į garinimo indą ar orkaitę.
2. Pagarinkite tik tiek, kad žuvies dalys pradėtų viena nuo kitos skirtis, paspaudus turi atrodyti, jog slysta. Tuomet skonis bus pats geriausias.
3. Patiekite su šviežių daržovių salotomis.

  • Vištiena garuose. Man asmeniškai taip paruošta vištiena ar kita paukštiena yra gardžiausia, nes mėsa būna minkštutė ir sultinga. Laisvai augintą vištą nuplaunu, nusausinu, ištrinu druska su česnaku. Taip sumarinuotos nelaikau, nes druska ištrauktų vandenį iš paukštienos ir mėsa taptų kieta. Pašaunu į orkaitę kepti garuose tol, kol mėsa ima skirtis nuo kaulų. Kadangi dažniausiai gaminame naminę vištieną, tai pirmas etapas užtrunka ilgokai, apie porą valandų. Fermoje auginta paukštiena turėtų iškepti greičiau. Kitas žingsnis – grilis arba trumpas pakepimas su pučiamu oru, kad gražiai pagelstų odelė. Venkite skrudėsių, nes tai kenksmingos medžiagos.
  • Obuoliai garuose. Pateikiami ingredientai vienai porcijai.

Obuoliai kepti garuose
Obuoliai kepti garuose
© Gamintojo nuotr.

  • Obuolys
  • Šaukštelis medaus ar nerafinuoto cukraus (nebūtinai)
  • 0,2 a. š. cinamono
  • Saujelė razinų
  • Mėgstami riešutai
  • Šviežiai tarkuotos citrinos žievelės žiupsnelis
  • Citrinos sultys pagal skonį


Gaminimas:

1. Nupjaukite obuolio viršūnę kaip kepurėlę ir išskobkite vidurį su sėklomis.
2. Į vidų suberkite sutraiškytus riešutus, razinas ir medų su cinamonu.
3. Užvožkite kepurėlę ir garinkite 15–25 minutes.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(12 žmonių įvertino)
3.5833

Vitaminų gausa pasižyminti superdaržovė: nesunkiai pagaminami kokteiliai su salierais (3)

Kartą paragavę saliero, jo skonį įsidėmėsite ilgam. Itin patrauklios išvaizdos ir pretenzingo...

Prastai išsimiegate? Pasitikrinkite, ar vakarais nevalgote šių maisto produktų (86)

Net trečdalis žmonių kuriuo nors gyvenimo etapu skundžiasi nemiga, o kankintis ilgai neužmiegant...

Vis dar valgote bulves? Biomedicinos mokslų daktarė atsakė, kenkia jos ar naudingos sveikatai (96)

Nors patiekalus iš bulvių lietuviai laiko beveik nacionaliniais patiekalais, o ir pačios bulvės...

Vaida Kurpienė paneigė mitus apie garuose ruoštą maistą: 3 patiekalai, kuriems neatsispirs net išrankiausi (19)

Garuose gamintas maistas galbūt ir sveikas, tačiau tikrai ne pats skaniausias. Tokį mitą sveikos...

Vaisiai ir daržovės atrodo „pavargę“? Jokiu būdu neišmeskite (19)

Kai užsukus į parduotuvę nuo lentynų pirkėjus pasitinka gražiausi vaisiai ir daržovės ,...

Top naujienos

Beprecedentis įvykis: „Marijos radijuje“ Vytauto Landsbergio interviu buvo cenzūruotas ir užblokuotas (252)

Profesoriaus Vytauto Landsbergio teigimu, jo interviu „Marijos radijui“ buvo cenzūruotas ir...

Karbauskis: jei prezidente taps Šimonytė, ji su mumis elgsis kaip Grybauskaitė (323)

Į prezidentus kandidatuojantis ekonomistas Gitanas Nausėda trečiadienį susitiko su...

Visoje Europoje daugybę metų ieškotas žmogžudyste įtariamas lietuvis pagaliau sučiuptas (7)

Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas trečiadienio pavakarę pranešė, kad...

Rusijos žiniasklaida Meilutytės žingsnyje įžvelgia sąmokslo teorijas (31)

Olimpinės čempionės Rūtos Meilutytės žinia apie karjeros pabaigą dėmesio sulaukė ir Rusijos...

Naktį pabudusi moteris pasijuto kaip siaubo filme: vanduo į butą skverbėsi net pro rozetes ir šviestuvus (36)

2106 Eur, 2049 Eur, 725 Eur, 2380 Eur, 2 708 Eur – tai tik keletas sumų iš teismuose atsidūrusių...

Vos kelios dienos po inauguracijos – netikėtas Zelenskio sprendimas papildyta 17.49 (51)

Ukrainos naujasis prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį, vos kelios dienos po savo...

Atleistas Bėrontas pripažino sulaukęs siūlymo tapti ministru (12)

Valstybės saugumo departamentui (VSD) balandį pareiškus, kad Nacionalinės mokėjimo agentūros...

Įvardino pinigų sumą, skirtą Jurijui sublizgėti „Eurovizijoje“: padėti panoro vos vienas rėmėjas (14)

Kalbos apie „Euroviziją“ nesibaigia net jai praūžus. Lietuviai aktyviai diskutuoja, kodėl ir...

Uspaskichas pasakė, už ką balsavo Prezidento rinkimuose (29)

Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas teigia išankstiniuose Prezidento rinkimuose jau...

Padaugėjo sergančių širdies ligomis: gydytojai įspėja nedaryti klaidų, kurios gali kainuoti gyvybę (2)

Į Vilniaus Santarų klinikų Priėmimo skyrių vienas po kito atvyksta greitosios pagalbos...