aA
Kai būname paskendę darbuose ir visiškai nerandame laiko normaliai pavalgyti, dažniausiai griebiamės po ranka pasitaikančių nesveikų užkandžių: sausainių, saldainių, apetitą stengiamės numalšinti saldžia kava. Tačiau mitybos specialistė, tinklaraščio sulieknek.lt kūrėja Vaida Kurpienė įspėja, kad visa tai taip pat yra maistas, atsiliepsiantis vakare.
Vaida Kurpienė
© DELFI montažas

„Jeigu valgome daug, tačiau tas maistas nėra vertingas, jis skatina apetitą ir vakare mes būname peralkę, o susivaldyti ganėtinai sunku. Be to, toks maistas alina mūsų organizmą ir mes jaučiamės vis labiau ir labiau pavargę“, – aiškina V. Kurpienė.

Ji dalijasi keliais patarimais, kaip būti energingiems visą dieną. Pirmiausia, išskiria V. Kurpienė, būtina valgyti pusryčius. „Biure puikiai matosi, kurie pusryčių nevalgo arba valgo juos netinkamus. Tik atėję į darbą jie iškart puola prie kavos ir dar įsideda kelis šaukštelius cukraus. Tokie sako: aš nevalgau pusryčių, bet tai netiesa, nes tas cukrus ir kava ir yra jūsų pusryčiai, kurie užsuka jūsų organizmą norėti saldumynų ir miltinių patiekalų“, – šypsosi mitybos specialistė.

Dar vienas V. Kurpienės patarimas dirbantiems įprastus darbus biure, – jau sekmadienį pasirūpinti sveikais užkandžiais visai savaitei. Tai, anot jos, galėtų būti įvairiausi vaisiai (geriausia kiekvienai darbo dienai pasirinkti po skirtingą, kad gautumėte įvairiausių medžiagų) ir 4–5 rūšių riešutų bei sėklų, tik šie, akcentuoja specialistė, turėtų būti nekepinti, nesūdyti ir ne šokolade, o vienam užkandžiui užtenka nuo 30 iki 40 g.

V. Kurpienė: kaip išvengti nesveiko užkandžiavimo darbe
© Shutterstock

Jei jūsų darbe yra šaldytuvas, galite turėti rūgščių pieno produktų, pavyzdžiui, kefyro. Taip pat galite graužti juostelėmis supjaustytas daržoves.

„Rekomenduoju darbe turėti skustuką ir peilį, kad daržoves galėtumėte nusiskusti ir susipjaustyti juostelėmis – taip galėsite jas vis graužti. Tai suaktyvins kraujotaką, vadinasi, galvoti bus lengviau, taip pat numalšins erzulį, jei kils noras užkąsti, kilokalorijų suvartosite mažai ir gausite daug naudingų medžiagų“, – kalba specialistė.

Taip pat būtina nueiti papietauti. „Jeigu neturite tokios galimybės, gamindami vakarienę vieną porciją atsidėkite rytojui neštis į darbą. Taip užkandžiauti norėsis mažiau“, – pataria V. Kurpienė.

Maža klasta darbe gali tapti ir įvairios vaišės. Jei kolega parveža lauktuvių iš komandiruotės ar vėl vyksta kažkieno gimtadienis, atkreipia dėmesį specialistė, gerai pasverkite, kiek tokių užkandžių suvalgyti, ar tikrai tai, ką šiandien įdėsite į skrandį, jus džiugins ir rytoj.

„Prieš kiekvieną kąsnį gerai pagalvokite ir valgykite sąmoningai“, – moko mitybos specialistė.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Ar mokate elgtis su druska? Klaidos, kurias darome gamindami maistą (6)

Gamindami padarome ne vieną klaidą, tad patiekalai būna prastesnės kokybės ir skonio, o kai...

Valgė rūkytas dešras ir sriubas iš miltelių. Tokių kūno pokyčių nesitikėjo (68)

„Šeimoje turime vakarą, kai valgome nesąmones. Nubalsuojame, kurią nesąmonę renkamės, ir be...

Maisto specialistė pasakė, kiek kartų per savaitę turėtume valgyti mėsą (53)

Vargina pilvo pūtimas , vidurių užkietėjimas, refliuksas , skausmas pavalgius ar atvirkščiai...

Produktai, apie kurių naudą mūsų organizmui užmirštame: kai jų nevalgome – susergame (27)

Maisto tendencijų prognozuotojai ir stebėtojai vieningai sutaria, kad rauginimas – tai viena...

Valgyti pataria dažniau, bet mažiau pasakė, ko iš meniu reikia atsisakyti popiet (49)

Šventės buvo ilgos, smagios ir... sočios. Daugelis sausį jaučiasi apsunkę, todėl jau pirmąją...

Top naujienos

Karbauskis dėl prezidento rinkimų turi ir abejonių: jei taip, tai turėsime problemą (479)

„Kandidatas, kurį mes patvirtinsime savo suvažiavime, taps Lietuvos Respublikos prezidentu“, -...

Linkevičius apie krizę Britanijoje: vyksta iškilmingas viešas šalies niokojimas (112)

„Kad ir kaip baigtųsi Brexitas , Europa jau bus kitokia – ji sukrėsta“, – taip dabartinės...

Theresa May atlaikė nepasitikėjimo balsavimą, tačiau parlamentas toliau aklavietėje atnaujinta 21.18 (102)

Didžiosios Britanijos parlamentas trečiadienio vakarą po ilgų debatų balsavo dėl pasitikėjimo...

Nuo tuberkuliozės niekas neapsaugotas: lėtai progresuojančia ir labai pavojinga liga galima užsikrėsti bet kur simptomai (23)

„Niekas nepasaugotas nuo tuberkuliozės. Kiekvienas kvėpuojantis gali ja užsikrėsti, – sako...

Devintą dieną Dakare finišą pasiekė visi lietuviai: vieni skrido, kiti – klimpo ir gedo atnaujinta 20.41 val. (406)

Dakaro ralyje – 9-oji diena ir finišas, rodos, ranka pasiekiamas. Tačiau lenktynių organizatoriai...

Per pratęsimą palūžęs „Rytas“ nusileido ALBA komandai su puikiu Giedraičiu (151)

Vilniaus „Ryto“ (1/2) komanda Europos taurės „Top-16“ etape patyrė antrąjį pralaimėjimą...

Adomaitis ruošiasi skųstis dėl lipduko, ant kurio paslydo D.J. Seeley (21)

Vilniaus „Rytas“ – įspaustas į kampą. Visų pergalių namuose susirinkti Lietuvos...

Vilniuje programuotojams dirbti padeda šunys: kartu jiems sekasi geriau (7)

JAV programavimo paslaugų įmonės „ Devbridge Group ” kolektyvą Lietuvoje sudaro ne tik...

Atostogauti ketinę lietuviai niršta: kelionių organizatoriai be perspėjimo atšaukė keliones (52)

Poilsines keliones į Tenerifę Ispanijoje nusipirkę lietuviai pasipiktino, kai gavo laiškus iš...

Atostogos lietuvių pamėgtoje saloje: maistas už centus ir pikantiški pasiūlymai gatvėje (72)

Balis – unikali Indonezijai priklausanti sala, kurią dabar renkasi kone visi, galintys keliauti...