aA
Atėjus vasarai, nejučiomis vis labiau atsipalaiduojame ir lengviau pasiduodame įvairioms pagundoms. Juk prasidėjus ledų sezonui, atsispirti šiam vasaros desertui karštą dieną tampa sunkiau ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems. Ir tai – tik viena iš daugelio kitų vasaros pagundų. Maisto poveikio sveikatai tyrėjos Aidos Matulevičiūtės teigimu, vasara – itin tinkamas metas pabandyti pakeisti nusistovėjusius mitybos įpročius dėl lėtesnio gyvenimo tempo, saulės, geresnės nuotaikos bei kasdien gamtos siūlomų vaisių ir daržovių.
Naminiai arbūziniai ledai
© Organizatorių nuotr.

Skanėstų atsisakyti nebūtina – domėkitės alternatyvomis

A. Matulevičiūtės teigimu, vasaros užkandžiai ne tik turi suteikti energijos, sotumo jausmą, bet ir tikti visai šeimai. Todėl, maisto poveikio sveikatai tyrėjos nuomone, užkandžių dėžutėje vietos atsirasti turi džiovintiems vaisiams, riešutams, viso grūdo produktams, daržovėms ir keletui šviežių vaisių.

„Vasara – tikras išbandymas žmonių organizmui, ypač, kai termometrų stulpelis pakyla virš 30 laipsnių. Vis tik, tai nėra priežastis numoti ranka į savo mitybą, todėl ir vasarą ypač svarbu atsakingai pasirinkti savo mitybos racioną, į jį įtraukiant daugiau sveikų produktų. Šis metų laikas ypač dėkingas, nes turime didžiulį šviežių vaisių, daržovių ir uogų pasirinkimą. Prekybos centrų lentynoms prisipildžius šiomis gėrybėmis, jūsų lėkštei ne tik neturėtų trūkti spalvų, bet ir sveikatai naudingų medžiagų“, – pasakoja A. Matulevičiūtė.

Aida Matulevičiūtė
Aida Matulevičiūtė
© Organizatorių nuotr.

Anot pašnekovės, geriausia mityba yra jos įvairovė, todėl tiek kalbant apie vasaros saldumynus, tiek apie pagrindinius patiekalus, patartina rinktis visavertiškas jų alternatyvas ar tiesiog kitokį gaminimo metodą.

„Saulėje džiovinti vaisiai, riešutai, jogurtai gali tapti puikiu desertu, jei tik mokėsite jį tinkame paruošti. Juk ir tie patys traškučiai, kurie būna dažni vasaros piknikų palydovai, gali būti pagaminti iš orkaitėje keptų daržovių – morkų, salierų, lapinių kopūstų ar burokėlių. Prie jų galima parūpinti namų gamybos užtepėlių, jų ingredientus pakeitus kitais produktais, pavyzdžiui, natūraliu jogurtu. Jeigu norisi ko nors sočiau, tą pačią mėsą galima paruošti sveikai, gaminant ją orkaitėje, troškinant ar ruošiant garuose“, – atskleidžia maisto poveikio sveikatai tyrėja.

Vasara – ledų ir vaisvandenių piko metas

Tai, kad už lango šildanti saulė dažniau paskatina rinktis gaivesnį ir lengvesnį maistą, pastebi ir prekybininkai. Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, pavyzdžiui, vis daugiau lietuvių vietoje įprastų bulvinių traškučių renkasi sveikesnes jų alternatyvas, o ledų asortimente populiarėja ledai be dirbtinių saldiklių ir pridėtinio cukraus.

„Pastaruoju metu auga susidomėjimas maistiniu požiūriu naudingesniais ir specifinėms dietoms tinkančiais ledais. Ledų be dirbtinių saldiklių ar pridėtinio cukraus, su natūralia uogiene, papildytų baltymais, nuperkama vis daugiau. Taip pat pirkėjai dažniau renkasi ledus be gyvulinės kilmės pieno ir laktozės ar tiesiog išbando įdomesnio skonio ledus. Vasaros iškyloms ar kitoms progoms tautiečiai taip pat renkasi įvairius trapučius, sveikai pagamintus sausainius, džiovintus vaisius ir riešutus. Šiais metais norime atkreipti visuomenės dėmesį į tai, jog valgyti lauke ne tik smagu, bet ir sveika, todėl pirkėjams siūlome platų prekių asortimentų įvairių užkandžių, kurie puikiai tinka ir valgymui lauke –tikime, kad tokia atokvėpio minutė gryname ore ne tik atgaivina, bet ir pakelia nuotaiką“, – sako B. Čaikauskaitė.

B. Čaikauskaitė taip pat pastebi, kad vandens ir kitų gaiviųjų gėrimų kiekvienais metais parduodama vis daugiau, o ypač jų pardavimai į viršų šokteli šiltomis vasaros dienomis, ypač savaitgaliais.

„Nealkoholinių gėrimų pardavimų augimas stebimas jau trečius metus iš eilės. Vartoti būtent nealkoholinius gėrimus tampa netgi savotiškai madinga. Tai neabejotinai sietina ir su sveikesnės gyvensenos idėjų populiarėjimu. Šią tendenciją atspindi ir pastaruoju metu pirkėjų itin pamėgtų vitaminizuotų gaiviųjų gėrimų bei mineralais, kalciu ir kitomis naudingomis medžiagomis papildyto vandens pardavimai“, – sako B. Čaikauskaitė ir dalijasi maisto ekspertų rekomenduojamais sveikų vasaros užkandžių receptais.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(9 žmonės įvertino)
3.3333

Išaiškino, kaip atskirti, jei jūs netoleruojate laktozės? (28)

Maisto netoleravimas yra populiari sąvoka, tačiau šio reiškinio aktualumas nėra naujas....

Ne visos žolelės sveikos: kuo jos naudingos ir kodėl gali pakenkti (6)

Su įvairiais prieskoniais paprastai patariama elgtis apdairiai, mat jie gali kardinaliai pakeisti...

Šildyti ar valgyti šaltą: kas sveikiau? (20)

Kasdien keliaujantys į darbą ir didžiąją dienos dalį praleidžiantys tarp keturių sienų...

Mityba važinėjantiems dviračiu: specialistas pataria, kokius produktus rinktis (6)

Vasara yra neatsiejama nuo aktyvių sportinių veiklų ir laiko leidimo lauke. Vos tik atšilus orams...

Mitybos ekspertė pataria, kurį varškės sūrį geriau rinktis – liesesnį ar riebesnį (35)

Lietuva tradiciškai yra laikoma mėsos kraštu, bet net trys mūsų šalyje gaminami sūriai yra...

Top naujienos

Kalėjimų sistemai – negailestingas smūgis: siūlo prisiimti atsakomybę už kiekvieną kalinį išsakyk savo nuomonę! (110)

Valdžios ketinimai neįkalinti nusikaltėlių, gali atsisukti prieš pačią valstybę – daugybę...

Pirmajai poniai aksesuarą kūrusi menininkė pasakė, kokių reikalavimų sulaukė (122)

Pripažinimą pelniusi stiklo menininkė panevėžietė Indrė Stulgaitė-Kriukienė savo kūrybinį...

Dėl didžiulės avarijos uždarytas kelias Ukmergė-Jonava-Kaunas, nukentėjo 9 žmonės papildyta (121)

Liepos 20 d. apie 19 val. 22 min. Ukmergės rajone susidūrė trys lengvieji automobiliai. Policijos...

Skanesni šaltibarščiai nei įprasti: valgys ir užsieniečiai (92)

Šaltibarščiai – kone kiekvienos vasaros maisto hitas. Šį patiekalą pamėgę daugelis...

Paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje užfiksuotas Didžiosios Britanijos tanklaivio užėmimas (5)

Paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota akimirka, kuomet Irano revoliucinė gvardija Hormūzo...

43 taškus pelnę Lietuvos 18-mečiai nepasipriešino suomiams (7)

Kontrolinių rungtynių ciklą tęsianti Lietuvos jaunių vaikinų rinktinė patyrė pralaimėjimą,...

1006 km lenktynėse pergalę švenčia „Porsche“ važiavusi Gelžinių komanda: atlaikė „Lamborghini“ spaudimą atnaujinta 21.08 (104)

Tai, kas šeštadienį dėjosi 20-ąjį kartą vykstančiose „Aurum 1006 km lenktynėse“, verta...

Lietuvis nesitikėjo tokios paslaugų kokybės Anglijos ligoninėje – nori išsklaidyti mitus (63)

Gyvenu Anglijoje jau kurį laiką tik niekada nebuvau susidūręs su jų gydytojais ir ligoninėmis.

Priešvėžinėmis savybėmis pasižymintys produktai: bent keletas jų tikrai yra jūsų namuose (44)

Priešvėžinėmis savybėmis pasižyminti produktai nereiškia, kad, jei susirgote vėžiu, dabar...

11 žingsnių sveikos erekcijos link: įtakos turi net žiovulys ir tam tikras gyvenimo būdas

Varpa yra pati temperamentingiausia ir įnoringiausia vyro kūno dalis. Kartais ji pernelyg...