aA
Atėjus vasarai, nejučiomis vis labiau atsipalaiduojame ir lengviau pasiduodame įvairioms pagundoms. Juk prasidėjus ledų sezonui, atsispirti šiam vasaros desertui karštą dieną tampa sunkiau ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems. Ir tai – tik viena iš daugelio kitų vasaros pagundų. Maisto poveikio sveikatai tyrėjos Aidos Matulevičiūtės teigimu, vasara – itin tinkamas metas pabandyti pakeisti nusistovėjusius mitybos įpročius dėl lėtesnio gyvenimo tempo, saulės, geresnės nuotaikos bei kasdien gamtos siūlomų vaisių ir daržovių.
Naminiai arbūziniai ledai
Naminiai arbūziniai ledai
© Organizatorių nuotr.

Skanėstų atsisakyti nebūtina – domėkitės alternatyvomis

A. Matulevičiūtės teigimu, vasaros užkandžiai ne tik turi suteikti energijos, sotumo jausmą, bet ir tikti visai šeimai. Todėl, maisto poveikio sveikatai tyrėjos nuomone, užkandžių dėžutėje vietos atsirasti turi džiovintiems vaisiams, riešutams, viso grūdo produktams, daržovėms ir keletui šviežių vaisių.

„Vasara – tikras išbandymas žmonių organizmui, ypač, kai termometrų stulpelis pakyla virš 30 laipsnių. Vis tik, tai nėra priežastis numoti ranka į savo mitybą, todėl ir vasarą ypač svarbu atsakingai pasirinkti savo mitybos racioną, į jį įtraukiant daugiau sveikų produktų. Šis metų laikas ypač dėkingas, nes turime didžiulį šviežių vaisių, daržovių ir uogų pasirinkimą. Prekybos centrų lentynoms prisipildžius šiomis gėrybėmis, jūsų lėkštei ne tik neturėtų trūkti spalvų, bet ir sveikatai naudingų medžiagų“, – pasakoja A. Matulevičiūtė.

Aida Matulevičiūtė
Aida Matulevičiūtė
© Organizatorių nuotr.

Anot pašnekovės, geriausia mityba yra jos įvairovė, todėl tiek kalbant apie vasaros saldumynus, tiek apie pagrindinius patiekalus, patartina rinktis visavertiškas jų alternatyvas ar tiesiog kitokį gaminimo metodą.

„Saulėje džiovinti vaisiai, riešutai, jogurtai gali tapti puikiu desertu, jei tik mokėsite jį tinkame paruošti. Juk ir tie patys traškučiai, kurie būna dažni vasaros piknikų palydovai, gali būti pagaminti iš orkaitėje keptų daržovių – morkų, salierų, lapinių kopūstų ar burokėlių. Prie jų galima parūpinti namų gamybos užtepėlių, jų ingredientus pakeitus kitais produktais, pavyzdžiui, natūraliu jogurtu. Jeigu norisi ko nors sočiau, tą pačią mėsą galima paruošti sveikai, gaminant ją orkaitėje, troškinant ar ruošiant garuose“, – atskleidžia maisto poveikio sveikatai tyrėja.

Vasara – ledų ir vaisvandenių piko metas

Tai, kad už lango šildanti saulė dažniau paskatina rinktis gaivesnį ir lengvesnį maistą, pastebi ir prekybininkai. Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, pavyzdžiui, vis daugiau lietuvių vietoje įprastų bulvinių traškučių renkasi sveikesnes jų alternatyvas, o ledų asortimente populiarėja ledai be dirbtinių saldiklių ir pridėtinio cukraus.

„Pastaruoju metu auga susidomėjimas maistiniu požiūriu naudingesniais ir specifinėms dietoms tinkančiais ledais. Ledų be dirbtinių saldiklių ar pridėtinio cukraus, su natūralia uogiene, papildytų baltymais, nuperkama vis daugiau. Taip pat pirkėjai dažniau renkasi ledus be gyvulinės kilmės pieno ir laktozės ar tiesiog išbando įdomesnio skonio ledus. Vasaros iškyloms ar kitoms progoms tautiečiai taip pat renkasi įvairius trapučius, sveikai pagamintus sausainius, džiovintus vaisius ir riešutus. Šiais metais norime atkreipti visuomenės dėmesį į tai, jog valgyti lauke ne tik smagu, bet ir sveika, todėl pirkėjams siūlome platų prekių asortimentų įvairių užkandžių, kurie puikiai tinka ir valgymui lauke –tikime, kad tokia atokvėpio minutė gryname ore ne tik atgaivina, bet ir pakelia nuotaiką“, – sako B. Čaikauskaitė.

B. Čaikauskaitė taip pat pastebi, kad vandens ir kitų gaiviųjų gėrimų kiekvienais metais parduodama vis daugiau, o ypač jų pardavimai į viršų šokteli šiltomis vasaros dienomis, ypač savaitgaliais.

„Nealkoholinių gėrimų pardavimų augimas stebimas jau trečius metus iš eilės. Vartoti būtent nealkoholinius gėrimus tampa netgi savotiškai madinga. Tai neabejotinai sietina ir su sveikesnės gyvensenos idėjų populiarėjimu. Šią tendenciją atspindi ir pastaruoju metu pirkėjų itin pamėgtų vitaminizuotų gaiviųjų gėrimų bei mineralais, kalciu ir kitomis naudingomis medžiagomis papildyto vandens pardavimai“, – sako B. Čaikauskaitė ir dalijasi maisto ekspertų rekomenduojamais sveikų vasaros užkandžių receptais.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(9 žmonės įvertino)
3.3333

Mokslų daktarė įvardijo, kokie produktai iš tiesų geriausiai stiprina imunitetą: patarė, kaip juos vartoti (68)

Šaltuoju metų laiku kaip niekad reikia stiprinti imunitetą . Tačiau ar galime tai padaryti...

7 požymiai, kurie padės išsirinkti gerus ir kokybiškus mandarinus (3)

Kai pakvimpa mandarinais – visi žinome, kad Kalėdos jau ne už kalnų. Šių vaisių...

Maistas prieš miegą: ar žinote, ką valgyti ir ko reikėtų vengti? (49)

Kai manęs klausia nuo ko pradėti dieną, sakau, kad nuo vakarienės. Klausytojai nustemba, kad...

Gydytoja apie sultis: patarė, kaip išsirinkti sultis, kurios būtų naudingos mūsų sveikatai (16)

Kai jaučiate troškulį, kokį gėrimą renkatės? Sultis, limonadą, o gal vandenį? Ar žinojote,...

Žoliautoja apie arbatas: kokias patariama gerti ir kurių vartoti nereikėtų (43)

Kokią arbatą renkatės jūs? Parduotuvių lentynose galime rasti įvairių rūšių ir skonių...

Top naujienos

Užgimstantis naujas aljansas gali perbraižyti pasaulio galios balansą: dydžiu beveik prilygtų NATO (311)

Praėjusią savaitę keturios Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono šalys – Indija , Japonija ,...

Užkalnis valgė graikų maistą ir gyrė: tinkama ir Apolonui, ir Afroditei (37)

Joks karantinas manęs nesustabdys. Aš vertinau, vertinu ir vertinsiu restoranus, inspektuosiu,...

Per karantiną teko eiti į prastovas, bet plėtra nesustojo: investuos milijonus, sukurs dar 250 darbo vietų (26)

Koronavirusas turėjo didžiulę įtaką automobilių pramonei – pardavimai sumažėjo, gamyklos...

Astrida Petraitytė | D+ nariams

Rytprūsių/Kaliningrado vilko vaikai: antrojo pasaulinio karo traumos per vokišką prizmę

Leidykla Briedis, regis, nesiorientuoja į masinį skonį, ne vienas pastarųjų metų jos leidinys...

Didelį potencialą turintis Vilniaus mikrorajonas – vis dar šešėlyje: butų kainos čia – vienos mažiausių (60)

Šeškinė – ant kalvos esantis Vilniaus mikrorajonas, kuris greitai ir lengvai pasiekiamas...

Iš Seimo pasitraukęs Karbauskis: kitos išeities tiesiog nebuvo (486)

Antradienį, vos savaitę naujame Seime padirbęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (...

Koronavirusas plinta ligoninėse, globos namuose, įkalinimo įstaigose, kariuomenėje Du koronaviruso atvejai nustatyti audinių ūkio Radviliškio rajone darbuotojams (123)

Koronavirusas toliau plinta ligoninėse, globos namuose, įkalinimo įstaigose, kai kuriuose...

Keistų likimo vingių grūdintas verslininkas nenuleidžia rankų: ne tokių laikų matėme (23)

Balsių vandens malūno šeimininkas Rimas Želvys nė neketina nuleisti rankų. Vienas...

Baltarusijos protestuotojai išeina į gatves pasitelkę naują taktiką

Opozicijos protestuotojai į Baltarusijos sostinės gatves sekmadienį išėjo pasitelkę naują...

FNNT ir STT žada padėti nacionalinei laboratorijai skubiai vykdant priemonių pirkimus (8)

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) nedalyvaus...

|Maža didelių žinių kaina