Kasmet vis labiau populiarėjant sveikai mitybai, nuolat girdime apie naujas dietas, įvairius mitybos planus. Daugėja žmonių, propaguojančių vegetarizmą ne tik dėl etinių sumetimų, bet ir dėl to, kad toks pasirinkimas neva sveikesnis. Ar visuomet taip ir yra, atsiųstame pranešime komentuoja sveikatai palankaus maisto technologė, mitybos specialistė Raminta Bogušienė.
© Shutterstock

Vegetarinė mityba palanki sveikatai?

Dažnai vegetarizmas, veganizmas, žaliavalgystė siejama su sveika mityba. Nevalgysiu mėsos – būsiu sveikesnis. Atsisakysiu pieno produktų – jausiuosi žvaliau. Tačiau tiesioginės sąsajos tarp tam tikro pasirinkto maisto produkto ir sveikos mitybos nėra. Nebūtinai vegetarinė mityba yra palanki sveikatai.

„Vegetaras gali valgyti sveikatai palankiai arba ne, nes pasirinkimas vegetariškų maisto produktų neužtikrina, kad mityba subalansuota, gaunama visų organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Jei žmogus pasirenka vegetarinę mitybą ir valgo daug pieno produktų, o taip dažniausiai ir būna, bet, pavyzdžiui, jis alergiškas arba netoleruoja pieno produktų, kas tuomet atsitinka? Tokiu atveju žmogaus pasirinktas mitybos būdas jo sveikatai nėra tinkamas“, – sako R. Bogušienė.

Derėtų žinoti, kad nepaisant to, kokią mitybos rūšį pasirinksite, ji visuomet turės tiek privalumų, tiek trūkumų.

Vegetarizmo nauda – daugiau daržovių, vaisių ir uogų

Nė vienas mitybos specialistas neprieštaraus, kad sveika valgyti daržoves. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja daržovių suvalgyti ne mažiau kaip 400 g per dieną, o statistika rodo, kad vidutinio žmogaus jų suvalgoma tik pusė to kiekio, todėl organizmas negauna visų reikalingų medžiagų (antioksidantų, vitaminų ir t.t.).

Specialistė pataria vegetarams: jei vieną dieną organizmas „paprašys“ mėsos – valgykite
© Shutterstock

„Kiekvieno valgymo metu reikėtų vartoti šviežias, raugintas, džiovintas, šaldytas ar tausojančiu būdu (virtas vandenyje ir garuose, troškintas ir pan.) pagamintas daržoves, vaisius ir uogas. Tik svarbu renkantis šią maisto grupę teikti pirmenybę ekologiškai užaugintoms, vietinėms ir sezoninėms daržovėms, vaisiams ir uogoms, pavyzdžiui, šaltuoju metų laiku pomidorus ir agurkus keisti į raugintus kopūstus, burokėlius ir pan. Daugiau rinktis daržovių, mažiau iš to kiekio – uogų ir vaisių, nes pastarieji turi daug natūralių cukrų, kurių perteklinis vartojimas nėra skatinamas“, – teigia R. Bogušienė.

Vegetariškame meniu – daugiau ankštinių kultūrų

Mėsos nevartojantys vegetarai dažniausiai baltymų gauna iš jais turtingų ankštinių kultūrų: žirnių, lęšių, avinžirnių, pupų ir pupelių.

Svarbu teikti pirmenybę ekologiškai užaugintoms, vietinėms ir sezoninėms daržovėms, vaisiams ir uogoms, pavyzdžiui, šaltuoju metų laiku pomidorus ir agurkus keisti į raugintus kopūstus, burokėlius ir pan.
R. Bigušienė

„Jei palyginsime lęšių ir vištienos krūtinėlės maistinę vertę, bus panašu. Ankštinės kultūros turtingos ne tik baltymais, turi daug skaidulinių medžiagų, kurios būtinos palaikyti pastovų cukraus lygį kraujyje ir užtikrinti ilgalaikį sotumą bei gerą virškinimo sistemos funkcionavimą. Tik prieš verdant šiuos produktus būtina pamirkyti, kad aktyvuotų virškinimo fermentus“, – patarimais dalijasi maisto technologė.

Specialistė pataria vegetarams: jei vieną dieną organizmas „paprašys“ mėsos – valgykite
© Shutterstock

Vegetarai nevartoja perdirbtos mėsos

Perteklinis mėsos (ypač perdirbtos) vartojimas nerekomenduojamas. PSO mėsą rekomenduoja valgyti 2–3 kartus per savaitę, kai lietuvis dažnu atveju valgo 2–3 kartus per dieną. Jei kalbame apie rūkytus, konservuotus ar kitaip perdirbtus mėsos produktus, kuriuose daug maisto priedų, druskos ir sočiųjų riebalų, mėsos atsisakymas gali tapti privalumu sveikatai.

Vegetarizmo trūkumai – saldumynai, krakmolingų ir pieno produktų perteklius

„Vegetarų vaikas gali valgyti bulvių traškučius ir gerti kolą. Galima net sakyti, kad jis valgo veganiškai, juk čia jokio gyvūninio maisto. Bet ar tai sveika? Turbūt aišku kiekvienam. Jei vegetarai valgo nesveikus užkandžius ir desertus ar geria desertinius gėrimus, toks pasirinkimas ne tik kad nepalankus sveikatai, bet net ir kenksmingas, nes racione gausu pridėtinio cukraus, druskos, riebalų, o iš jų dažnu atveju sutinkami apskritai mityboje nerekomenduojami transriebalai, mažai skaidulinių medžiagų, vitaminų, omega-3 riebalų rūgščių, mineralinių medžiagų. Taip pat toks maistas stipriai perdirbtas, paprastai užterštas kancerogeninėmis ir sintetinėmis medžiagomis, gausu maisto priedų“, – kalba R. Bogušienė.

Dar vienas vegetarizmo „blogis“ – krakmolingų produktų perteklius: miltiniai gaminiai ir bulvės.
Bandelės, sausainiai, gruzdinto bulvytės ir kiti krakmolingi produktai ne tik kad nėra vertingi vitaminais, bet ir skatina nutukimą, sutrikdo virškinimo sistemą. Valgant daug šių produktų nevalgoma tiesiog virtos ar kitu tausojančiu būdu (virtos, troškintos ir pan.) paruoštos grūdinės kultūros ar bulvių, todėl organizmas gauna kancerogeninių medžiagų ir paprastai transriebalų, daug cukraus, druskos, kitų priedų.

Vegetarų vaikas gali valgyti bulvių traškučius ir gerti kolą. Galima net sakyti, kad jis valgo veganiškai, juk čia jokio gyvūninio maisto. Bet ar tai sveika? Turbūt aišku kiekvienam.
R. Bigušienė

Taip pat svarbu atsižvelgti ir į perteklinį pieno produktų vartojimą. Ne visi žmonės toleruoja pieno cukrų laktozę, pasitaiko ir alergiškų pieno baltymui kazeinui. Taigi vegetaras sveikatą ne išsaugos, o žalos.

Augalinis pienas
Augalinis pienas
© Shutterstock

„Kitas svarbus faktas – kad pieno produktai gali būti stipriai perdirbti su daug cukraus, druskos ar kitų priedų. Be to, reikia žinoti, kad pieno produktai – sočiųjų riebalų šaltinis, kurių mityboje iš 30 proc. turi būti ne daugiau 10 proc., nes jie skatina širdies kraujagyslių ligų atsiradimą. Jei nėra alergijų ar netoleravimo požymių, pirmenybę reiktų teikti nesaldintiems ir stipriai nesūdytiems produktams“, – apie pieno produktų pasirinkimą kalba specialistė.

Svarbiausia – individualūs organizmo poreikiai

Pasimetę informacijos gausoje galiausiai pasiduodame masiniam vartojimui pamiršdami svarbiausia – individualius savo organizmo poreikius.

R. Bogušienės teigimu, svarbu žinoti, kas kenksminga kiekvienam iš mūsų ir kuriuos produktus vartojant verčiau vadovautis individualiai organizmui pritaikytomis rekomendacijomis. Mityba turi būti nukreipta į kokybišką maistą, porcijavimą, vertingų maistinių medžiagų gavimą kiekvieno valgymo metu, maisto pritaikymą pagal kiekvieno žmogaus individualius poreikius.

Dar vienas vegetarizmo „blogis“ – krakmolingų produktų perteklius: miltiniai gaminiai ir bulvės.
Bandelės, sausainiai, gruzdinto bulvytės ir kiti krakmolingi produktai ne tik kad nėra vertingi vitaminais, bet ir skatina nutukimą, sutrikdo virškinimo sistemą.
R. Bigušienė

Sveika mityba – saikinga, įvairi, reguliari, subalansuota. Deja, dažni atvejai, kai vegetarų mityba nesubalansuota, nepaisoma saikingumo, lydi persivalgymas, sunaudojami didžiuliai kiekiai cukraus.

Specialistė pataria vegetarams: jei vieną dieną organizmas „paprašys“ mėsos – valgykite
© Shutterstock

„Juk energijos reikia iš kur nors gauti? Kai organizmas negauna pakankamai baltymų, belieka rinktis prastus ir „greitus“ angliavandenius – bandeles su pervirusiomis daržovėmis, prisigėrusias prastos kokybės riebalais, ar kitą nesveiką maistą. Žinoma, subalansavus tokią mitybą situacija gali pasikeisti į gerąją pusę, tik dažnu atveju būtinas praturtinimas vitaminais B12, Fe, D ir pan. Taip pat reikia nepamiršti, kad galioja ir pagrindinės mitybos taisyklės – reguliarumas, saikingumas, įvairumas, subalansuotumas. Būtina vengti gruzdintų, skrudintų maisto produktų, su daug cukraus ar druskos, taip pat daug riebalų turinčio maisto, kuriame yra transriebalų, mažai skaidulinių medžiagų, aptinkama kancerogeninių, sintetinių, cheminių medžiagų. Visų svarbiausia klausyti savo organizmo poreikių. Jei jis vieną dieną „paprašys“ mėsos – valgykite!“ – teigia R. Bogušienė.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Dietologė atskleidė kelias gudrybes, kaip grilio patiekalais mėgautis be sąžinės graužaties (23)

Vasara – grilio patiekalų metas. Tiems, kurie stengiasi laikytis sveikos mitybos principų, neretai...

Kaip maitintis vasarą norint išlaikyti dailias kūno linijas ir jaustis lengvai (4)

Vieniems šilti orai vasarą – tikras džiaugsmas, o kitiems per karštį net ir valgyti nesinori....

Sužinokite: kurie vaisiai ir uogos cukraus turi daugiausia, o kurie – mažiausiai (13)

Dažnai sunku nustatyti, kiek cukraus yra mūsų mėgstamuose vaisiuose . Žinoma, dėl juose...

Vegetariškas pirmadienis: lietiniai blynai su datulių kremu (5)

Dažnai girdime, kad reikia valgyti daugiau daržovių, bet kaip tą padaryti ir kiek „daugiau“...

Specialistė įspėja: koreguodami mitybą venkite vienos pagrindinių klaidų (13)

Viena dažniausiai pasitaikančių klaidų yra ta, kad žmonės, norėdami numesti svorio ,...

Top naujienos

Lietuvoje bus karšta kaip pirtyje (9)

Visą savaitę Lietuvoje laikysis šilti, tvankūs ir lietingi orai

Kroatų treneris po finalo: leiskite man pasakyti vieną sakinį teisėjui Deschampsas: ar mes – gražūs čempionai? (345)

Kroatijos rinktinei nepavyko tapti devintąja pasaulio čempione istorijoje – išrinktųjų klube...

Dar viena Šaro pergalė: White'as lieka „Žalgiryje“ Toupane'o ateitis paaiškės greitu metu (8)

Amerikietis Aaronas White'as ir toliau rungtyniaus Kauno „Žalgirio“ komandoje. Praėjusią...

Oskaras Koršunovas Prancūzijos pergalę čempionate sutinka mylimosios šalyje: aplink tik džiaugsmas ir euforija (15)

Šiuo metu teatro festivalyje Pietų Prancūzijoje dalyvaujantys režisierius Oskaras Koršunovas ir...

Nežabota Kremliaus fantazija: NATO pajėgas Baltijos šalyse palygino su naciais (431)

Adažių poligone, Latvijoje, įsikurs tarptautinė NATO divizija „Šiaurė“, – tokia žinute...

Automobilių baterijų ateitis: ką naudosim ir kiek važiuosim? (13)

Pastarąjį dešimtmetį elektriniai automobiliai nebūtų galėję taip sparčiai tobulėti, jei...

Grenlandijoje mokslininkams pavyko užfiksuoti įspūdingą reginį (2)

Rytų Grenlandijoje mokslininkai vaizdo įraše užfiksavo neįtikėtiną įvykį: akimirką, kai...

Prinokę ir žali bananai turi skirtingą poveikį sveikatai: ką reikia žinoti? (20)

Vieni žmonės mėgsta pusžalius bananus, kiti – prinokusius iki rudumo. Tačiau ar tarp tokių...

Macronas šėlo VIP ložėje, Kroatijos prezidentė neatsiliko – dalijo bučinius ranką spaudė Putinas (164)

Pasaulio čempionato finale laimėjusios Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas nevaldė...

Kaip Izraelis per 3 minutes numušė 5 sovietų „MiG'us“ (348)

1970 metų liepos 30 dieną Izraelio karinės oro pajėgos iš dangaus nubloškė penkis sovietų...