aA
Ant duonos gaminių nurodomas terminas „Geriausias iki“ dar nereiškia, kad atėjus tai dienai juos nesaugu vartoti – tinkamai laikomus, juos galima vartoti bent keliomis dienomis ilgiau, svarbiausia mokėti atskirti gerus produktus nuo sugedusių. Kaip tai padaryti, kur juos laikyti ir kam panaudoti duonos gaminių perteklių, pataria „Vilniaus duonos“ produktų vystymo vadovė Snieguolė Šoblinskienė.
Duona
© Shutterstock

Duonos priešai – šiluma ir drėgmė

Duonos galiojimo terminas priklauso nuo daugelio veiksnių, pradedant produkto sudėtimi, jo gamybos ir pakavimo procesu, baigiant laikymo sąlygomis. Ir jei patys duonos nekepate, tikrai galite pasirūpinti, kad ji ilgiau išliktų šviežia.

„Ant duonos produktų pakuočių pateikiamas svarbiausias patarimas – juos reikia laikyti sausoje ir vėsioje vietoje. Įprastai žmonės tam naudoja duonines, tiesa, joms ne visada parenkama pati tinkamiausia vieta. Pavyzdžiui, duoninės, kaip ir pačių duonos produktų, nepatariama laikyti ant palangės ar kitoje vietoje, kur ją gali pasiekti tiesioginiai saulės spinduliai, kadangi jie gali pakenkti šiems produktams. Taip pat reikėtų neužmiršti bent duoninės reguliariai išvalyti, idant nesikauptų trupiniai ir neimtų sklisti nešviežios duonos kvapas“, – sako S. Šoblinskienė.

Tinka ir duoninė, ir šaldytuvas

Nors kai kuriems žmonėms gali atrodyti keista, duonos laikymui kuo puikiausiai tinka ir šaldytuvas. Svarbiausia neišimti duonos iš maišelio idant nesudžiūtų, ypač jei ji raikyta. Tai – vienas geriausių būdų, kaip ilgiau išlaikyti duoną šviežią. Beje, skandinavai duoną netgi laiko šaldiklyje, o reikiamą kiekį prieš vartojimą išsiima ir palaiko kambario temperatūroje, kol atitirpsta, arba pašildo skrudintuve.

Apskritai, raikyta duona genda greičiau nei vientisas kepalas. Pasak specialistės, raikant duonos produktus, riekės liečiasi su peiliais, pakuotėje yra aplinkos oro, kuris taip pat patenka tarp atskirų riekių – tai yra pagrindiniai rizikos faktoriai, kodėl raikytų gaminių galiojimo terminas yra trumpesnis. Visgi greitas gyvenimo tempas diktuoja savas taisykles ir, nors genda greičiau, raikyti gaminiai išlieka populiariausi.

Apsaugoti duoną nuo džiūvimo ir išsaugoti jos šviežumą bei aromatą gali padėti ir dar vienas senas, bet patikimas metodas – uždengti kepalą drėgna linine drobule.

Ką valgyti saugu, o ką išmesti?

Jei duonos gaminius laikote tinkamomis sąlygomis, juos gali būti saugu naudoti ir pasibaigus ant pakuotės nurodytam terminui. Svarbiausia mokėti atskirti sugedusius duonos gaminius nuo gerų.

„Pirmasis ženklas, išduodantis, kad duona ar batonas yra sugedę, yra ant produkto paviršiaus susiformavęs pelėsis. Jei duona supelijusi, ją būtina išmesti, kitų variantų nėra. Jei pelėsio nematote, pauostykite – ar kvapas yra būdingas tam gaminiui? Sugedusius duonos gaminius taip pat išduoda skonio pokyčiai, pavyzdžiui, jei jie yra kartūs, vadinasi, ėmė gesti riebalai. Sugedę ruginiai gaminiai įgauna nemalonų rūgšties kvapą ir skonį“, – vardija S. Šoblinskienė.

Ji priduria, kad sudžiūvusi duona, kuri neturi jokio pašalinio skonio ar kvapo, grėsmės sveikatai nekelia, visgi kiekvienas žmogus pats priima sprendimą, valgyti ją ar ne

Kol nesugedo, panaudokite

Žinoma, kuo valgomas produktas šviežesnis, tuo jis skanesnis. Užtai jei įsigijote daugiau duonos gaminių nei spėjote suvalgyti, nebūtina jais prikimšti skrandžių.

Pavyzdžiui, likusią kvietinę duoną galite supjaustyti kubeliais, sudžiovinti ir turėsite puikų paskaninimą salotoms. Jei liko kelios riekės ruginės duonos, įdėkite jas nesupakuotas į šaldytuvą – duona puikiai sugeria nemalonius šaldytuvo kvapus. Taip pat įsikandę juodos duonos riekę pjaustydami svogūnus apsisaugosite nuo akių graužimo ir nereikės ašaroti.

Turite labai daug ruginės duonos, kurios niekaip nesuvalgysite? Pasigaminkite naminės giros! Padžiovinkite duonos riekeles orkaitėje, kol apskrus, tuomet sudėkite į puodą, užpilkite karštu vandeniu ir palaikykite, kol duona išbrinks. Po to viską nukoškite, atvėsinkite ir įdėkite truputį mielių, cukraus, razinų bei keletą citrinos griežinėlių. Kiek lukterėję galėsite skanauti puikią naminę girą.

Tiek pusryčiams, tiek kaip užkandis skani kepta ruginė duona su kiaušiniu. Ruginės duonos riekėje išpjaukite skylę, gautą riekę apkepkite keptuvėje su aliejumi ir įmuškite į skylę kiaušinį. Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(34 žmonės įvertino)
4.1176

Ar žinojote, kas lemia pomidorų skonį?

Pomidoras yra vienvaldis daržovių lentynų lyderis parduotuvėse. Tiek augintojai, tiek...

Lietuvoje tilapijas auginantis ūkininkas Aurimas: noriu sulaužyti mitą, kad tai nevertinga žuvis (77)

Dauguma esame girdėję, kad žuvis yra tas produktas, kuris stiprina širdį ir imunitetą, gerina...

Ką valgyti, norint sumažinti cholesterolio lygį organizme? (20)

Toronto universiteto (Kanada) tyrėjo Davido Jenkinso tyrimas parodė – norint sumažinti organizme...

Arbūzų dieta: pliusai ir minusai (10)

Vienoje arbūzų porcijoje yra vos 85 kalorijos , todėl arbūzo riekė yra puikus užkandis tarp...

Specialistė atsakė į amžinai ramybės neduodantį klausimą – kur laikyti duoną: šaldytuve ar spintelėje (29)

Ant duonos gaminių nurodomas terminas „Geriausias iki“ dar nereiškia, kad atėjus tai dienai...

Top naujienos

Irina Rozova – Seimo narė, kuri veikė pilkojoje zonoje: kokiomis pataisomis rūpinosi politikė (117)

Su po diplomatine priedanga dirbančiais Rusijos žvalgybos darbuotojais bendravusi ir, kaip rodo...

Sovietai jos nepasigailėjo: grafaitės Marijos Tiškevičiūtės tragedija (37)

1941 m. birželio 14 d. okupacinio sovietinio režimo įvykdytos represijos, kai iš Lietuvos į...

Palangos padavėjų elgesys šokiravo: tai pamačius visiškai dingo apetitas (133)

DELFI sulaukė skaitytojo Igno (asmuo red. žinomas – red.) laiško, kuris tikino pasibaisėjęs...

Prabangiausia pasaulyje vakarienė Vilniaus gatves nudažė baltai (43)

Jau šeštus metus Lietuvoje vykstanti prabangioji „Le Dîner en Blanc“ dar kartą sukvietė...

Baltijos kelyje Gitanas Nausėda pasipiršo žmonai

Lietuvos , Latvijos ir Estijos valstybės eina ta pačia kryptimi – nori sukurti savo žmonėms...

Ką valgė pasaulio diktatoriai: juos kamavo polinkis į kanibalizmą ir paranoja būti nunuodytiems

Esi tai, ką valgai, taip pat – kaip ir su kuo valgai. Maistas turi įtakos nuotaikai, žarnyno...

Iš Putino elito sluoksnių – netikėta kritika Kremliui (37)

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas visada kerta atgal, kai pajunta jam daromą spaudimą. Bet,...

Košmaras Vingio parke: erkių prisirinko net gaudykles įrenginėję žmonės (128)

Sostinės Vingio parkas yra populiari vieta laisvalaikiui leisti. Dauguma vilniečių žino, kad ten...

Britų laikraštis „The Guardian“ ištrynė po Krymo nuotrauka buvusį užrašą „Rusija“ (2)

Didžiosios Britanijos dienraštis „The Guardian“ penktadienį pašalino žodį „ Rusija “...

Netiki, kad Lietuva taps gerovės valstybė: kol kas einame ne tuo keliu

Vis dažnėjant kalboms apie gerovės valstybę, pasigirsta skirtingų nuomonių apie galimas jos formas.