Kiek veganų Lietuvoje, nėra tiksliai žinoma, tačiau socialiniame tinkle „Facebook“ suburta grupė „Lietuvos veganai“ šiuo metu subūrusi beveik 17000 narių – tai didžiausia šalies veganų platforma internete.

Lygiai po trijų mėnesių – birželio 10 d. Vilniuje, VCUP prekybos ir pramogų centro penkto aukšto terasoje vyks „Vegfest LT“ vasaros festivalis – renginys, skirtas visiems besidomintiems veganizmu ir sveika gyvensena. Tai jau trečiasis „Vegfest LT“ ciklo renginys ir pirmasis atvirame ore.

Kaip rašoma pranešime spaudai, pernai surengti pirmieji „Vegfest LT“ renginiai – rugsėjį vykusi rudeninė ir gruodį organizuota kalėdinė mugės sulaukė tūkstančių lankytojų ir didelio žiniasklaidos palaikymo, tad šiemet festivalio iniciatorė Jungtinėje Karalystėje gyvenanti lietuvė Ventė Viteikaitė ryžosi organizuoti didesnį renginį.

Ventė Viteikaitė

„Tai bus didžiausias iki šiol vykęs „Vegfest LT“ renginys. Be įprastos gausios mugės, lankytojų lauks paskaitos, maisto gaminimo pamokos, filmų peržiūros, bus įvairių staigmenų, o renginio savaitę veganams draugiški restoranai siūlys nemažas nuolaidas“, – pasakojo mergina.

Idėja organizuoti festivalį Ventei kilo apsilankius keliuose panašiuose renginiuose užsienyje. „Veganizmas atsirado prieš maždaug pusšimtį metų, o veganams skirti renginiai pasaulyje rengiami jau daugiau nei trisdešimt metų. Pirmiausia jie buvo pradėti rengti JAV, vėliau persikėlė į Europą ir kitas šalis“, – dėstė Ventė.

Siūlomi žaliavalgiški tortai gaminami iš riešutų, sėklų, šviežių ir džiovintų vaisių bei uogų, be pridėtinio cukraus ar kitų kenksmingų medžiagų.

Pasak jos, Jungtinėje Karalystėje veganams skirti festivaliai, mugės organizuojami bene kiekviename didesniame miestelyje. „Pavyzdžiui, mano mieste – Nortamptone, kuris dydžiu prilygsta Utenai, organizuojami net trys dideli veganų renginiai per metus, veikia vienas veganiškas ir vienas žaliavalgiškas restoranas, yra specialiai veganams skirta maisto parduotuvė“, – pasakojo lietuvė.

Veganai nevartoja mėsos, žuvies, jūrų gėrybių, pieno produktų, kiaušinių, medaus, vengia su gyvūnais išbandytos kosmetikos, atsisako kailio, odos, vilnos, šilko, neina į zoologijos sodus, delfinariumus, cirką, nejodinėja. Toks gyvenimo būdas – ne tik etiškesnis, bet ir sveikesnis, pigesnis, mažiau kenksmingas aplinkai.

Festivalyje bus siūlomi veganiški kibinai net su penkių rūšių įdarais.

Gyvūninės kilmės produktų vartojimas siejamas su daugybe ligų, pradedant įvairiomis alergijomis, baigiant diabetu, širdies ir kraujagyslių sutrikimais, vėžiu. Pasaulio sveikatos organizacija užpernai mėsos gaminius priskyrė prie pirmosios grupės kancerogenų – tai pačiai grupei priklauso ir cigaretėse esančios medžiagos, asbestas, radioaktyvūs elementai. Pasak Ventės, kuri veganiškai gyvena jau daugiau nei penkerius metus, pakeitus gyvenimo būdą kaipmat pagerėjo miegas, sumažėjo peršalimų, atsirado daugiau energijos.

„Priežasčių rinktis veganizmą – daug“, – tvirtino ji. Organizuoti „vegfestą“ mergina ėmėsi dėl noro su veganišku gyvenimo būdu supažindinti kuo daugiau žmonių, paskatinti veganiškus verslus, padėti jiems surasti pirkėją.

Veganai nevartoja mėsos, žuvies, jūrų gėrybių, pieno produktų, kiaušinių, medaus, vengia su gyvūnais išbandytos kosmetikos, atsisako kailio, odos, vilnos, šilko, neina į zoologijos sodus, delfinariumus, cirką, nejodinėja. Toks gyvenimo būdas – ne tik etiškesnis, bet ir sveikesnis, pigesnis, mažiau kenksmingas aplinkai.

Pasak Ventės, susidomėjimas veganizmu Lietuvoje – akivaizdus. Į šią augančią grupę dėmesį jau atkreipė ir verslas. Prekybos centruose atsiranda vis daugiau veganams tinkamų produktų, o maitinimo įstaigos į meniu įtraukia vis daugiau ir įmantresnių patiekalų be gyvūninės kilmės ingredientų.

Festivalyje galėsite paskanauti šviežiai spaustų sulčių bei vaisių ir uogų kokteilių.

„Laikai, kai veganai maitinimosi įstaigose galėdavo gauti nebent salotų, baigėsi. Dar prieš keletą metų grįžus į Lietuvą ir paklausus apie veganiškus patiekalus, padavėjos tik gūžčiodavo pečiais, o dabar tie patys restoranai jau siūlo atskirus meniu veganams“, – džiaugėsi Ventė.

Be to, Vilniuje veikiančių veganiškų ir veganams draugiškų užkandinių skaičiumi jau baigiame pasivyti Rytų Europos veganų rojumi laikomą Varšuvą. „Turime net keletą veganiškų užkandinių, aukštos klasės augalinį restoraną „Alive“, o šiandien Vilniaus senamiestyje pradėjo veikti pirmoji Baltijos šalyse veganiška picerija „Kaimynai“, – vardijo pašnekovė.

Gaminant veganiškus „macarons“ sausainius kiaušinių baltymus pakeitė avinžirnių nuoviras.

Festivalyje lankytojai galės paskanauti įvairių veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, paragauti mėsos ir pieno produktų pakaitalų, įsigyti įvairių ekologiškų produktų, natūralios kosmetikos, literatūros apie augalinę mitybą ir sveiką gyvenseną, receptų knygų, papuošalų, aksesuarų, veganų atributikos, prekių vaikams. Vyks plati edukacinė programa, savo veiklą pristatys Lietuvoje veikiančios gyvūnų teisių organizacijos.

Laikai, kai veganai maitinimosi įstaigose galėdavo gauti nebent salotų, baigėsi. Dar prieš keletą metų grįžus į Lietuvą ir paklausus apie veganiškus patiekalus, padavėjos tik gūžčiodavo pečiais, o dabar tie patys restoranai jau siūlo atskirus meniu veganams.
V. Viteikaitė

„Daug kas mano, kad veganiškas maistas blankus, tačiau tai visiška netiesa. Daug kas tapę veganais, tvirtina, kad valgo daug skaniau ir įvairiau nei iki tol, atrado naujų produktų, apie kuriuos iki tol nė nebuvo girdėję. Kviečiu apsilankyti mugėje ir patys tuo įsitikinsite“, – šypsojosi Ventė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)