Pasaulyje sparčiai populiarėjantis indiškas lydytas sviestas ghi – produktas, kurį šiandien atranda ir dažnas lietuvis. Ghi Indijoje nuo seno vadinamas skystuoju auksu ir simbolizuoja gerovę, o anksčiau buvo manoma, kad tie, kas namuose turėdavo gausybę šio lydyto sviesto, tapdavo turtingi. Kitose kultūrose ghi buvo vadinamas maistu smegenims ir laikomas tiek fizinės, tiek dvasinės energijos šaltiniu.
© Shutterstock

Atsiųstame pranešime mitybos poveikio sveikatai tyrėja Aida Matulevičiūtė teigia, kad ghi sviestas ne tik naudingas žmonių sveikatai, bet ir turi savitą charakterį.

Populiarėja gyventojų virtuvėse

Kadangi ghi sviesto, kaip ir įprasto sviesto, pagrindą sudaro riebalai, A. Matulevičiūtės teigimu, šis produktas gali būti sėkmingai naudojamas tiek kulinarijoje, tiek ir konditerijoje.

Ghi sviesto nauda slypi jo gaminimo technologijoje, nes šis sviestas yra pritaikytas kaitinimui. Jis pakankamai gerai tirpsta, yra nedegus, nes turi aukštą rūkimo laipsnį ir duoda užtektinai riebumo. Gaminant šio sviesto reikia nedaug, netgi šiek tiek mažiau nei įprasto sviesto. Be to, patiekalas su ghi sviestu pagaminamas liesesnis“, – pasakoja mitybos poveikio sveikatai tyrėja.

Prekybos tinklo „Iki“ viešųjų ryšių vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, prieš kelerius metus prekyboje atsiradusio ghi sviesto paklausa kasmet sparčiai auga.

„Ghi sviestą mūsų pirkėjai į savo krepšelį įsideda vis dažniau. Per pastaruosius kelerius metus jo pardavimai išaugo kone dvigubai. Nenuostabu, nes ghi sviestas yra labai universalus, tačiau žmonės dažniausiai naudoja jį kepimui – sviestas jiems suteikia ypatingą aromatą ir skonį“, – kalba B. Čaikauskaitė.

Prekybos tinklo atstovės teigimu, augantis susidomėjimas šiuo produktu taip pat susijęs su populiarėjančiomis sveikos gyvensenos tendencijomis ir susidomėjimu alternatyvia mityba.

Skystuoju auksu vadinamas sviestas ghi – sveikesnė alternatyva įprastiems riebalams
© Shutterstock

Ilgo galiojimo produktas, kurio nebūtina laikyti šaldytuve

A. Matulevičiūtė pasakoja, kad ghi sviestas yra kaitintas sviestas, dažniausiai gaminamas iš karvės pieno. Mitybos poveikio sveikatai tyrėjos teigimu, egzistuoja dvi jo rūšys – ghi ir klarifikuotas.
„Ghi yra kaitinamas iki tol, kol pieno baltymas sukyla į viršų, pradeda putoti, o tada sudega ir karamelizuojasi. Jo spalva yra šiek tiek tamsesnė. Klarifikuotas sviestas yra gaminamas lygiai tokiu pačiu principu, tik viršuje susikaupusi masė yra nugriebiama. Taigi, ghi sviestas yra šiek tiek rusvesnis, o klarifikuota jo atmaina – šviesi ir kreminė“, – pasakoja A. Matulevičiūtė.

Jos teigimu, lydytas ghi sviestas gali būti laikomas pranašesniu už riebalų mišinį vien dėl to, kad tai – grynas produktas: „Tiems, kas netoleruoja pieno produktų, klarifikuotas sviestas gali būti ypač tinkamas naudoti gaminant įvairius patiekalus“.

Nors Indijoje ghi sviestas gaminamas seniai ir yra ypač vertinamas dėl malonaus riešutinio skonio ir aromato, tačiau tiesa ta, kad ir mūsų senoliai labai panašiu metodu ruošdavo sviesto atsargas. A. Matulevičiūtės teigimu, jokių ypatingų sąlygų šio produkto gamybai nereikia: „Svarbiausia, kad sviestas, iš kurio gaminsite ghi sviestą, būtų kuo riebesnis. Ypač tinka naminis ir ekologiškas produktas.“

Dar viena, išskirtinė ghi sviesto savybė – ilgas galiojimas. Be to, ghi sviestą galima laikyti kambario temperatūroje – jo nebūtina dėti į šaldytuvą.

„Savo namuose ghi sviestą drąsiai galima laikyti spintelėje, kad kepant jis visą laiką būtų minkštos konsistencijos. Tik svarbu į jį merkti labai švarų, nusausintą įrankį, kad į vidų nepatektų vandens ar kitų maisto komponentų, skatinančių produkto senėjimą“, – moko A. Matulevičiūtė.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Kaip tinkamai elgtis su maistu atėjus šiltiems orams

Bakterijos pradeda plisti jau penkių laipsnių temperatūroje, todėl, siekiant išvengti...

Andrius Pauliukevičius: kodėl vištienos krūtinėlė ne visada geriausias pasirinkimas (49)

Atšilus orams, vis daugiau žmonių susirūpina savo išvaizda ir sveikata, tad pradeda sportuoti...

Ką turėtume žinoti apie kasdien vartojamą cukrų? (4)

Nors dalis žmonių apsipirkinėdami nuolat skaito maisto produktų etiketes ir kaip įmanydami...

Skystuoju auksu vadinamas sviestas ghi – sveikesnė alternatyva įprastiems riebalams (33)

Pasaulyje sparčiai populiarėjantis indiškas lydytas sviestas ghi – produktas, kurį šiandien...

Grilio sezono pavojai: kaip sveikai paruošti mėsą (12)

Kai gegužė mus lepina vasariškais orais, kone kiekvienas savaitgalis pakvimpa gardžia ant laužo...

Top naujienos

Naujausi reitingai: vieno iš kandidatų sprendimas gali situaciją pakeisti iš esmės (308)

Naujausių prezidentinių reitingų favoritų trejetuke ekonomistas Gitanas Nausėda vis dar tvirtai...

Visiems teks apsispręsti: didesnė alga dabar ar didesnė pensija ateityje skaičiuoklė (180)

Jeigu Seimas priimtų Vyriausybės teikiamas mokesčių ir pensijų permainas, visų dirbančiųjų...

Po „Žalgirio“ smūgio – negailestinga kritika CSKA: pasakyti du žodžius? Itoudis vėl pratrūko (112)

„Pralaimėjimas yra pralaimėjimas. Tai – apmaudu ir nemalonu. Bet atsilikti 20 taškų buvo...

Ją pastebėjo Holivudas ir pati Lady Gaga: Paryžiaus man nereikia (17)

Esant mados kūrėju būti laimingam galima ir čia, tarp savų sienų. Milano ar Paryžiaus...

Po dramatiško finišo atsikvėpęs Šaras: dabar visa Europa žino, kad „Žalgiris“ – aukščiausias lygis specialiai Krepšinis.lt iš Belgrado (289)

Šarūnas Jasikevičius didžiuojasi tuo, ką Kauno „Žalgiriui“ pavyko nuveikti tiek šį...

Orai: po lietaus plūstels vasariškas karštis (3)

Šią savaitę šalyje ir toliau išsilaikys maloniai šilti orai. Savaitei įpusėjus pradžiugs tie,...

Linksmybės „Žalgirio“ rūbinėje: daina kapitonui, vakarėlio planai ir lažybos dėl futbolo specialiai Krepšinis.lt iš Belgrado (12)

„Jau mačiau, kaip lietuviai moka linksmintis, todėl esu tikras, kad bus geras vakarėlis“, –...

Ką pradėti daryti jau dabar, kad po 5 metų būtumėte laimingas ir sėkmingas (6)

Į šį klausimą yra daugiau nei šimtas atsakymų, mes atrinkome pačius populiariausius.

Lieknėkite valgydami grikius: sveika ir efektyvi dieta be jokio badavimo (15)

Ar žinote, kad grikiai yra labai sveikas ir naudingas produktas, kurį tiesiog privalote įtraukti į...

Miestiečiai brandžiame amžiuje nėrė į kaimo verslą ir nepasigailėjo (36)

Kada nors nusibelsti iš savosios Dzūkijos į kitame Lietuvos pakraštyje, Molėtų rajono Medeikių...