aA
Pasaulyje sparčiai populiarėjantis indiškas lydytas sviestas ghi – produktas, kurį šiandien atranda ir dažnas lietuvis. Ghi Indijoje nuo seno vadinamas skystuoju auksu ir simbolizuoja gerovę, o anksčiau buvo manoma, kad tie, kas namuose turėdavo gausybę šio lydyto sviesto, tapdavo turtingi. Kitose kultūrose ghi buvo vadinamas maistu smegenims ir laikomas tiek fizinės, tiek dvasinės energijos šaltiniu.
© Shutterstock

Atsiųstame pranešime mitybos poveikio sveikatai tyrėja Aida Matulevičiūtė teigia, kad ghi sviestas ne tik naudingas žmonių sveikatai, bet ir turi savitą charakterį.

Populiarėja gyventojų virtuvėse

Kadangi ghi sviesto, kaip ir įprasto sviesto, pagrindą sudaro riebalai, A. Matulevičiūtės teigimu, šis produktas gali būti sėkmingai naudojamas tiek kulinarijoje, tiek ir konditerijoje.

Ghi sviesto nauda slypi jo gaminimo technologijoje, nes šis sviestas yra pritaikytas kaitinimui. Jis pakankamai gerai tirpsta, yra nedegus, nes turi aukštą rūkimo laipsnį ir duoda užtektinai riebumo. Gaminant šio sviesto reikia nedaug, netgi šiek tiek mažiau nei įprasto sviesto. Be to, patiekalas su ghi sviestu pagaminamas liesesnis“, – pasakoja mitybos poveikio sveikatai tyrėja.

Prekybos tinklo „Iki“ viešųjų ryšių vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, prieš kelerius metus prekyboje atsiradusio ghi sviesto paklausa kasmet sparčiai auga.

„Ghi sviestą mūsų pirkėjai į savo krepšelį įsideda vis dažniau. Per pastaruosius kelerius metus jo pardavimai išaugo kone dvigubai. Nenuostabu, nes ghi sviestas yra labai universalus, tačiau žmonės dažniausiai naudoja jį kepimui – sviestas jiems suteikia ypatingą aromatą ir skonį“, – kalba B. Čaikauskaitė.

Prekybos tinklo atstovės teigimu, augantis susidomėjimas šiuo produktu taip pat susijęs su populiarėjančiomis sveikos gyvensenos tendencijomis ir susidomėjimu alternatyvia mityba.

Skystuoju auksu vadinamas sviestas ghi – sveikesnė alternatyva įprastiems riebalams
© Shutterstock

Ilgo galiojimo produktas, kurio nebūtina laikyti šaldytuve

A. Matulevičiūtė pasakoja, kad ghi sviestas yra kaitintas sviestas, dažniausiai gaminamas iš karvės pieno. Mitybos poveikio sveikatai tyrėjos teigimu, egzistuoja dvi jo rūšys – ghi ir klarifikuotas.
„Ghi yra kaitinamas iki tol, kol pieno baltymas sukyla į viršų, pradeda putoti, o tada sudega ir karamelizuojasi. Jo spalva yra šiek tiek tamsesnė. Klarifikuotas sviestas yra gaminamas lygiai tokiu pačiu principu, tik viršuje susikaupusi masė yra nugriebiama. Taigi, ghi sviestas yra šiek tiek rusvesnis, o klarifikuota jo atmaina – šviesi ir kreminė“, – pasakoja A. Matulevičiūtė.

Jos teigimu, lydytas ghi sviestas gali būti laikomas pranašesniu už riebalų mišinį vien dėl to, kad tai – grynas produktas: „Tiems, kas netoleruoja pieno produktų, klarifikuotas sviestas gali būti ypač tinkamas naudoti gaminant įvairius patiekalus“.

Nors Indijoje ghi sviestas gaminamas seniai ir yra ypač vertinamas dėl malonaus riešutinio skonio ir aromato, tačiau tiesa ta, kad ir mūsų senoliai labai panašiu metodu ruošdavo sviesto atsargas. A. Matulevičiūtės teigimu, jokių ypatingų sąlygų šio produkto gamybai nereikia: „Svarbiausia, kad sviestas, iš kurio gaminsite ghi sviestą, būtų kuo riebesnis. Ypač tinka naminis ir ekologiškas produktas.“

Dar viena, išskirtinė ghi sviesto savybė – ilgas galiojimas. Be to, ghi sviestą galima laikyti kambario temperatūroje – jo nebūtina dėti į šaldytuvą.

„Savo namuose ghi sviestą drąsiai galima laikyti spintelėje, kad kepant jis visą laiką būtų minkštos konsistencijos. Tik svarbu į jį merkti labai švarų, nusausintą įrankį, kad į vidų nepatektų vandens ar kitų maisto komponentų, skatinančių produkto senėjimą“, – moko A. Matulevičiūtė.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Gydytoja-dietologė paaiškino, kodėl netoleruojant laktozės nebereikia atsisakyti pieno produktų (12)

Tyrimų duomenimis, maždaug 32 proc. suaugusiųjų ir 22 proc. vaikų Lietuvoje netoleruoja...

Kaip griežtai savęs neribojant suvartoti mažiau kalorijų, arba 20 gudrybių norintiems sulieknėti (13)

Nemažai žmonių galvoja, kad mažinant kalorijų skaičių, koreguojant racioną tenka badauti ,...

Specialistė paneigė mitą, kad mielės – kenksmingas duonos ingredientas (20)

Nors duona – neatsiejama sveikuoliško mitybos raciono dalis, duoną apipynusių mitų vis tiek...

Programuotojų dieną – mitybos patarimai dirbantiems protinį darbą (1)

Įtemptas analitinis ar kūrybinis darbas reikalauja tiek fizinių, tiek emocinių resursų, ypač,...

7 klausimai apie ekologiškus maisto produktus: ko iš tiesų turime ieškoti (2)

Mokslininkai teigia, kad ekologiški produktai turi daugiau vitamino C, mineralinių medžiagų...

Top naujienos

Pasakoja apie slaptus bandymus su žmonėmis Rusijoje: instinktyviai dar mėginau įkvėpti (74)

Nepriklausomu informacijos kanalu „Proekt“, prie kurio darbuojasi tiriamąjį darbą dirbantys...

Bene keisčiausiame mieste pasaulyje savaitgalis kainuoja tūkstančius (11)

Bemaž pusė tūkstančio už viešbučio kambarį, šimtai už įėjimą į pramogų parką, o jame...

Pirmąją popiežiaus Pranciškaus vizito dieną – netikėtas gestas ir gausios pagyros Lietuvai (1492)

Šeštadienio vakarą baigiasi pirmoji popiežiaus Pranciškaus diena Lietuvoje. Ko gero, svarbiausiu...

Telefonai kaista: skelbiama apie didžiulį emigrantų susidomėjimą grįžti į Lietuvą (455)

Teigiama, kad tarp Jungtinėje Karalystėje (JK) gyvenančių lietuvių susidomėjimas grįžimu į...

Orai: bus šalta ir lis (1)

Virš Skandinavijos besisukantis galingas žemo slėgio sūkurys į šalį atnešė rudenišką orą....

Nosį pasaulio čempionui sukruvinęs rusas turėjo brangiai sumokėti (51)

Anthony Joshua apgynė savo titulus, svarbiausioje bokso sunkiasvorių dvikovoje nokautavęs...

Kaune piligrimai popiežiaus lauks per naktį – vieni melsis iki ryto, kiti nakvos tiesiog prie scenos (43)

Į Lietuvą atvykęs ir Vilniaus mieste su geros valios žmonėmis susitikęs popiežius Pranciškus...

Darbuotojai pasipiktinę – atlyginimai vėluoja po pusmetį (89)

Pledus, baldinius ir kitokius audinius gaminančios bendrovės „Lanalita“ gamybinio padalinio...

Tokių Prezidento rinkimų Lietuva seniai nematė: Pakso referendumas dėl lito ir kiti nežinomieji (774)

Likus mažiau nei metams iki prezidento rinkimų, prie starto linijos rikiuojasi kandidatai. Nors per...

Ypatingą vaidmenį popiežiaus vizito metu atlikęs 14-metis: iš pradžių tuo nepatikėjau (258)

Nors popiežius Pranciškus jau išvyko nakčiai į Apaštališkąją nunciatūrą, tūkstančiai...