Maistingas vitaminų šaltinis

Sveikatos specialistų teigimu, riebi žuvis – geriausias polinesočiųjų Omega–3 rūgščių šaltinis. Šių rūgščių žmogaus organizmas negamina pats, todėl jas galime pasisavinti tik su maistinėmis medžiagomis.

Daugiausiai Omega–3 randama atlantinėje silkėje ir lašišoje, gėlavandeniame upėtakyje, sardinėse, skumbrėje, ančiuviuose, tune, unguryje ir erškete. Įtraukdami šias žuvis į savo valgiaraštį bent kelis kartus savaitėje galime apsisaugoti nuo širdies ir onkologinių ligų, sumažinti infarkto riziką, stabilizuoti širdies darbą bei palaikyti tinkamą nervinės sistemos bei sąnarių veiklą.

Kadangi žuvies sudėtyje yra gausu ir mineralinių medžiagų bei vitaminų A, D, C, PP, E, B, valgydami ją puoselėjame ne tik sveikatą, bet ir grožį – galime džiaugtis tvirtais, blizgančiais plaukais ir sveika, stangria oda.

Renkasi ne tik sveikatos puoselėjimui

Prekybininkai pastebi, kad pirkėjai šaltuoju metu žuvį renkasi ne organizmo stiprinimui. Kaip pranešime spaudai sako prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė, įvairios žuvys ir jūros gėrybės tampa populiaru žiemos švenčių pasirinkimu.

„Atšalus orams pirkėjai yra linkę rinktis sotesnius maisto produktus, tad žuvis, kaip alternatyva mėsos gaminiams, neretai atsiduria daugelio pirkėjų krepšeliuose. Populiariausias lietuvių pasirinkimas vis dar išlieka lašiša, tačiau karpiai, upėtakiai, dorados, skumbrės, menkės ir silkės taip pat itin mėgstamos pirkėjų, ypatingai šventiniu laikotarpiu“, – apie pirkėjų įpročius pasakojo B. Čaikauskaitė.

B. Čaikauskaitė pridūrė, kad pirkėjai švenčių metu ieško ir egzotinių skonių: „Vis dažniau ant šventinio Kalėdų stalo atsiduria ne tik silkė pataluose. Pastebime, kad pirkėjai išbando ir netradicinius skonius, renkasi rajos sparnus, otą, jūrgaidį, durklažuvės filė, taip pat įvairias jūros gėrybės – krevetes, midijas, austres ar šukutes.“

Skonį lemia paruošimas

Maisto ekspertai sako, kad nusprendus ant pietų ar šventinio stalo patiekti žuvį, svarbiausia – tinkamas jos paruošimas.

„Riebi žuvis – ir gardus, ir sveikas produktas, kuris gali tapti solidžiu šventės patiekalu. Visgi, norint išsaugoti kuo daugiau maistinių žuvies savybių, labai svarbu tinkami ją paruošti, tad reikėtų pasirinkti tinkamus terminio apdorojimo būdus“, – pastebėjo maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Klasikiniam žuvies marinavimui, jos teigimu, tinka patys paprasčiausi ingredientai – citrinų sultys, juodieji pipirai ir prieskoninės žolelės. Jeigu kepama visa žuvis, troškinti ją galima į vidų įdėjus keletą skiltelių česnako, visą (ar dalį) svogūno, raudonėlių, čiobrelių ar rozmarino šakelę.

„Paprasčiausias būdas, kuris niekada neapvils – žuvies kepimas orkaitėje, įvyniojus į foliją ar kepimo popierių, kepant 165–180 laipsnių temperatūroje. Pati gardžiausia riebi žuvis ta, kuri išsaugo savo sultingumą, tad reikėtų ją stebėti, jog neišsausėtų ir neperdžiūtų“, – atkreipė dėmesį maisto ekspertė.

Kitas itin patogus žuvies gaminimo būdas – virimas garuose. „Garų puode paruošta žuvis ne tik pasižymi sodriu skoniu, bet ir išlaiko puikią estetinę išvaizdą. Be to, žuvį apdorojus garuose joje išlieka daugelis mūsų organizmui naudingų medžiagų“, – pasakojo V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė pridūrė, kad norint, jog žuvies patiekalas išliktų sveikatai naudingas, o kartu ir tinkamas sveikai mitybai, reikėtų vengti žuvies apdorojimo gruzdintuvėje ar riebalais prisotintoje keptuvėje. „Visgi, jeigu norisi traškumo, galima apkepti žuvį ir keptuvėje, tačiau kepant ant itin nedidelio kiekio riebalų. Tarkime, norint iškepti lašišos filė, užteks nedidelio kiekio įprasto ar ghi sviesto“, – papildė ji.

Lašiša (rawpixel nuotr.)
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)