aA
Pasaulyje šalia įprastos bei vegetarinės mitybos populiarėja dar viena kryptis – fleksitarų. Jų mitybos pagrindas – daržovės ir augalinės kilmės produktai, nes jie mažiau teršia aplinką. Tačiau šios mitybos šalininkai retkarčiais mėgaujasi ir mėsa. Prie naujų tendencijų taikosi ir maisto gamintojai, kurie savo restoranų meniu šalia įprastų mėsos produktų, siūlo augalinės kilmės alternatyvas, pavyzdžiui, daržovių kukulius ar daržovių dešrainius, rašoma pranešime spaudai.
Populiarėja nauja mitybos kryptis – fleksitarai
© Organizatorių nuotr.

Fleksitarų esminė idėja yra, jog augalinis maistas mažiau teršia aplinką, todėl yra palankesnis ne tik sveikatai, tačiau ir planetai. Šios mitybos šalininkai į savo meniu įtraukia daugiau lęšių, pupelių, sėklų ir riešutų, kurie pakeičia įprastą baltymų šaltinį – mėsą.

Populiarėja nauja mitybos kryptis – fleksitarai
Populiarėja nauja mitybos kryptis – fleksitarai
© Organizatorių nuotr.

Populiaraus tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė sako, kad dalis šios mitybos principų jai yra artimi: „Mityboje pirmiausia vertinu įvairovę. Nors mano vakarienė neretai neapsieina be gyvulinės kilmės produktų, fleksitarų požiūris į augalinės mitybos svarbą ir rūpestį aplinką man yra svarbūs".

Populiarėja nauja mitybos kryptis – fleksitarai
Populiarėja nauja mitybos kryptis – fleksitarai
© Organizatorių nuotr.

Prie naujų mitybos tendencijų prisitaiko ir didieji pasaulio maisto gamintojai, vis dažniau į savo asortimentą įtraukiantys augalinės kilmės alternatyvas įprastiems produktams. Anot „Ikea“ maisto padalinio vadovės Danutos Kairienės, verslas šiandien ne tik atsižvelgia į vartotojo skonį bei poreikius, bet siekia tai suderinti su tvariu augimu bei rūpesčiu aplinka. Kaip pavyzdį ji pateikia jau daugiau nei du dešimtmečius siūlomus švediškus mėsos kukulius. Šis patiekalas per kelerius metus sulaukė pokyčių – dabar galima rinktis iš įprastų mėsos, vištienos ir vegetariškų kukulių.

Populiarėja nauja mitybos kryptis – fleksitarai
Populiarėja nauja mitybos kryptis – fleksitarai
© Organizatorių nuotr.

„Nesvarbu, ar žmogus laiko save veganu, fleksitaru ar tiesiog nenori mėsos – jam suteikiama galimybė mėgautis mėsos kukulių alternatyvomis. Taip kartu ne tik tausojame aplinką, tačiau paįvairiname savo mitybą“, – pasakoja D. Kairienė. Ji skaičiuoja, jog lyginant su įprastu kukuliu, gaminant vištienos kukulį į aplinką patenka penkis kartus mažiau anglies dvideginio, o vegetarišką – net trisdešimt kartų. Tad pasirinkus augalinę alternatyvą prisidedama ir prie kovos su klimato kaita. Įprastų mėsos kukulių alternatyvos taip pat turi mažiau kalorijų, riebalų, todėl yra patrauklūs sveika gyvensena besirūpinantiems žmonėms.

„Kovo 9-ąją dieną švęsime Tarptautinę mėsos kukulių dieną, kurios metu verta prisiminti, jog besikeičiančiame pasaulyje net ir įprasti, šimtmečius egzistuojantys patiekalai įgauna šiuolaikines formas ir receptūras. Taip atsitiko ir su mėsos kukuliu, kurio variantų dabar yra gerokai daugiau, o nuo to tik geriau ir mūsų vartotojams, ir planetai. Manau, kad tai tik pirmas žingsnis įvairovės ir draugiškumo aplinkai link. Technologinė pažanga ir anksčiau neatrastas gastronominis potencialas leis pasiūlyti daugiau mėsos alternatyvų“, – sako tinklo atstovė.

Populiari tinklaraštininkė teigia pastebinti, jog vis didesnės dalies žmonių mitybos pokyčius įkvepia rūpestis gamta: „Kai kurios į gerą savijautą ir maistinę vertę orientuotos dietos paremtos tam tikrų medžiagų – cukraus, glitimo – atsisakymu, kitos – pavyzdžiui, veganizmas – turi stiprų etinį impulsą. Pastebiu, kad šiandien atsiranda dar vienas motyvas, veikiantis tai, ką mes valgome – noras tausoti aplinką. Vienos visiems žmonėms tinkamos mitybos formulės nėra, todėl kiekvienas turi atrasti savo organizmui tinkamiausią būdą. Svarbiausia, kad net atsisakius dalies produktų mityba netampa nuobodi, o patiekalai – neskanūs – tai kaip tik įkvepia gerokai įvairesni kasdienį meniu“.

Kristina Pišniukaitė
Kristina Pišniukaitė
© Organizatorių nuotr.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(23 žmonės įvertino)
3.3043
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Ir maistas, ir vaistas: vienas vertingiausių maisto produktų, apie kurį užmirštame (27)

Žiemos išsekintas organizmas nusipelnė dėmesio ir rūpesčio – juk pavasarį dera sutikti...

Riešutai, kurių nauda – neišmatuojama: gerina seksualinę sveikatą, smegenų veiklą ir saugo nuo vėžio (27)

Retą nustebinsi su graikiniais riešutais – juos mėgstame ir vartojame dažnai. Tiek kaip...

Pavasarį leiskite karaliauti ridikėliams: štai kodėl verta valgyti šias daržoves + 2 receptai (12)

Parduotuvių lentynose savo apvaliomis formomis ir ryškia spalva pirkėjų akis jau masina šviežio...

Biomedicinos mokslų daktarė įvardijo maisto produktus, kurie ne tik gyvybiškai svarbūs, bet ir suteikia moteriai grožio (21)

Moksliškai įrodyta ir patvirtinta, kad jaunystės eliksyras slypi telomeruose. Kas tai yra?...

Idėja gaiviems pusryčiams: pavasariški skrebučiai su fetos kremu ir ridikėliais

Žiemos šalčių nualintas organizmas šaukiasi pagalbos ir dėmesio. Sugrįžus pavasariui palepinti...

Top naujienos

Kaupimą pensijai sustabdė tūkstančiai: ką planuoja likusieji? (105)

Maždaug kas dešimtas apklaustasis nurodė toliau planuojantis nebekaupti II-oje pensijų pakopoje,...

Memfis turi naują didvyrį: karjeros rungtynes sužaidęs Valančiūnas parklupdė 57 taškus pelniusį Hardeną (40)

„Šiandien mūsų komanda buvo smarkiai išretinta traumų. Tačiau galų gale tai buvo nesvarbu,...

Neįminta prezidento rinkimų mįslė: kam nukeliaus Matijošaičio balsai (223)

Vasario mėnesį „ Spinter tyrimai “ atlikta visuomenės nuomonės apklausa parodė, kad, jei...

„Žalgiriu“ besididžiuojantis Jasikevičius: žinote, tie vyrukai tikrai turi charakterį specialiai Krepšinis.lt iš Tel Avivo (45)

Kauno „Žalgiris“ karnavalinę šios savaitės žydų nuotaiką kaip reikiant pagadino: svečiai...

Krentantį „Boeing“ išgelbėjo ne tarnybos metu skridęs pilotas (36)

Kai oro linijų „ Lion Air “ lėktuvo įgula visomis išgalėmis stengėsi suvaldyti krentantį...

Tokio pavasario Lietuvoje laukėme ilgai – savaitgalį mėgausimės šiluma (7)

Ketvirtadienio naktį, nešinas nedideliais krituliais (daugiausia lietumi), per Lietuvą keliaus...

Moteriškos paslaptys: liga, kurios priežasčių dažnai nežino net gydytojai

Neretai apie sveikatą susimąstome tik tuomet, kai ji pablogėja. Tuomet pradedame galvoti, ką...

Ėmėsi baisiausio Lietuvos kelio remonto – iki rudens ribos eismą Molėtų plente (25)

Kelias A14, arba plentas nuo Vilniaus iki Molėtų, neretai pavadinamas baisiausiu Lietuvos keliu....

Guoga apie sprendimą nebesitraukti iš politikos: gulėjau lovoje ir pajutau tuštumą (357)

Naujausias Antano Guogos statymas – Centro partija. Kur ir kodėl dingo pažadai trauktis iš...

Meile nepilnametei garsėjančio Elono Peniko „gražuoliuko“ etiketė nežeidžia, bet jo nuotraukos gali apgauti (66)

Ištreniruoto kūno nuotraukomis ir romantiška draugyste su nepilnamete, socialinių tinklų...