aA
Parduotuvių lentynose savo apvaliomis formomis ir ryškia spalva pirkėjų akis jau masina šviežio derliaus ridikėliai. Ankstyvasis pavasaris šioms daržovėms yra pats pikas, todėl nepasinaudoti jų nauda būtų tikra nuodėmė. Ridikėliai – nuo seno pažįstama, lietuvių mėgstama, pilna vitaminų ir skoninių savybių daržovė, kuri lengvai pasiduoda įvairiems kulinariniams eksperimentams.
Ridikėliai
© Adobe Stock

Organizmą lepinanti daržovė

Ankstyvą pavasarį bene pirmieji apdovanojantys šviežiu derliumi, ridikėliai yra puiki priemonė kovojant su po žiemos ištinkančia avitaminoze.

Kaip pasakoja sveikos gyvensenos propaguotoja ir restoranų šefė Aida Matulevičiūtė, ridikėliai pasižymi ne tik išskirtiniu – pusiau švelniu, pusiau aštriu – skoniu, bet ir savo maistinėmis savybėmis. Juose gausu vitaminų C, PP, B1, B2, įvairių fermentų, lengvai pasisavinamų kalio, geležies, natrio, fosforo ir mineralinių medžiagų. Be to, ridikėliai gerina virškinimą, padeda atsikratyti organizme susikaupusių toksinų, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Ridikėliuose labai mažai riebalų, tačiau daug ląstelienos ir angliavandenių. Tai – dietinė daržovė, todėl po žiemos ji itin tinkama sugrįžti į taip visų pasiilgtas salotas. Skonio ir spalvų dermė papuoš kiekvieną lėkštę, o į įprastą mitybos racioną įneš pavasariško lengvumo“, – teigia A. Matulevičiūtė.

Sveikos gyvensenos propaguotojai ridikėlius renkasi kaip puikią priemonę cholesterolio kiekiui reguliuoti, o iš jų gaminamos sultys slopina šlapimo pūslės uždegimo procesus. Ieškantieji alternatyvių priemonių grožiui puoselėti teigia, kad šios daržovės saugo odą, stabdo senėjimą. Be to, iš ridikėlių moterys nuo senų laikų gaminasi ir veidą skaistinančias kaukes.

Ridikėlius galima ir kepti, ir marinuoti

Pasak prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, ridikėlių įsigyti galima ištisus metus, tačiau šviežias derlius visuomet sulaukia ypatingo pirkėjų dėmesio. „Nuo kovo pradžios pirkėjams siūlome net 5–6 skirtingas ridikėlių rūšis, šiuo metu jie yra itin paklausūs. Atkeliavus šviežiam derliui, į pirkėjų krepšelius vis dažniau nugula žalialapės salotos, švieži krapai, svogūnų laiškai, o spalvų ir skonių suteikia būtent ridikėliai. Vis tik, pagal populiarumą ridikėliai nusileidžia ir morkoms, ir kitoms daržovėms. Matyt, dauguma žmonių ridikėlius vis dar yra įpratę valgyti šviežius, neapdorotus, nors jie tikrai lengvai pasiduoda kulinarinėms interpretacijoms“.

Tokiai nuomonei antrina ir A. Matulevičiūtė. „Lietuvoje ridikėlius dauguma valgo labai tradiciškai – šviežios ridikėlio skiltelės atsiduria salotose ar ant sumuštinių, tačiau šių daržovių galimybės yra kur kas platesnės, jas galima termiškai apdoroti. Ridikėliai puikiai tinka įvairiems patiekalams paskaninti ir tikrai ne tik šviežiu pavidalu. Juos galima grilinti su kitomis daržovėmis, kepti orkaitėje, gaminti traškučius, dėti į troškinius, virti ar net marinuoti“, – įsitikinusi A. Matulevičiūtė.

Netikėti receptai su ridikėliais

Jeigu ridikėlių sezonas dosnus – dalį jų atidėkit ir paruoškite ateičiai. Tam ypač tiks ridikėlių marinavimas. Šis patiekalas bet kuriuo metų laiku praturtins žuvies ar mėsos kepsnį bei taps puikiu pagardu.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(13 žmonių įvertino)
4.3077
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Ir maistas, ir vaistas: vienas vertingiausių maisto produktų, apie kurį užmirštame (25)

Žiemos išsekintas organizmas nusipelnė dėmesio ir rūpesčio – juk pavasarį dera sutikti...

Riešutai, kurių nauda – neišmatuojama: gerina seksualinę sveikatą, smegenų veiklą ir saugo nuo vėžio (27)

Retą nustebinsi su graikiniais riešutais – juos mėgstame ir vartojame dažnai. Tiek kaip...

Pavasarį leiskite karaliauti ridikėliams: štai kodėl verta valgyti šias daržoves + 2 receptai (12)

Parduotuvių lentynose savo apvaliomis formomis ir ryškia spalva pirkėjų akis jau masina šviežio...

Biomedicinos mokslų daktarė įvardijo maisto produktus, kurie ne tik gyvybiškai svarbūs, bet ir suteikia moteriai grožio (21)

Moksliškai įrodyta ir patvirtinta, kad jaunystės eliksyras slypi telomeruose. Kas tai yra?...

Idėja gaiviems pusryčiams: pavasariški skrebučiai su fetos kremu ir ridikėliais

Žiemos šalčių nualintas organizmas šaukiasi pagalbos ir dėmesio. Sugrįžus pavasariui palepinti...

Top naujienos

Gyvai / DELFI Diena. Gyventojų pajamų mokesčio deklaravimo laikotarpis – kas, kiek ir už ką gali susigrąžinti deklaruojant? vyksta apklausa

Trečiadienį prasidėjo gyventojų pajamų mokesčio deklaravimo laikotarpis – kas, kiek ir už ką...

JAV bombonešių skrydžiai tampo Kremliaus nervus: jų pasirodymas virš Lietuvos – ne atsitiktinis (540)

Amerikiečių bombonešis prisiartino prieš Rusijos sienų ir imitavo Kaliningrado bei Sankt...

Theresa May prašo nukelti „Brexit“ iki birželio 30 dienos papildyta 15.11 (40)

Theresa May prašys nukelti Jungtinės Karalystės išstojimo iš Europos Sąjungos datą iki...

Tomas Sinickis. Apie tarptautinę gėdą (295)

Kažkur skaičiau, kad du trečdaliai buvusių merų liko savo postuose. Jums dar kyla abejonių,...

Pasitraukus prezidentui sprendimą priėmė žaibiškai: Astanos nebelieka papildyta (114)

Kazachstano parlamentas trečiadienį nusprendė pervadinti šalies sostinę Astaną ilgamečio...

Verygą vertinę Seimo etikos sargai susiginčijo dėl skiepų: Matulas sulaukė skaudžios kolegės pastabos (2)

Aistringai padiskutavusi apie skiepų nuo gripo klausimus Seimo Etikos ir procedūrų komisija...

Draudikai sunerimę: teigia, kad išaugo tikimybė patekti į eismo įvykį (41)

Pirmųjų šių metų mėnesių duomenys rodo, kad eismo įvykių metu gyventojai patiria vis...

Suomių profesorius įvertino Lietuvos mokyklas: sistema paini pamatykite renginio akimirkas (17)

Tūkstančiai moksleivių ir mokytojų trečiadienį žinių semiasi ne mokyklų klasėse, o...

Savarankišką gyvenimą vos 15-os pradėjusi Gabrielė išgarsėjo ne tik savo grožiu: jos darbas – tikra paauglių svajonė (32)

Lietuvos modelis Gabrielė Sodonytė ne vieną kartą yra girdėjusi, kad daugeliui ji panaši į...

Papietavo ten, kur lankosi žurnalistai ir policininkai: būkite ramūs, „tik užkandę“ neišeisite (51)

Kiek Vilniuje yra maitinimo vietų vietelių, tai net ir aš stebiuosi. Atrodo, jog per daugiau nei...