„Žmonėms, kurie netoleruoja laktozės, net ir nedideli kiekiai produktų su laktoze gali sukelti įvairius nemalonius simptomus, tokius kaip sutrikęs virškinimas, pykinimas, spuogai ar net galvos skausmas. Vertėtų paeksperimentuoti ir pakeisti įprastus produktus – į produktus be laktozės. Tokiu būdu žinosite, kaip į kiekvieną, net ir nedidelį mitybos pokytį, reaguoja jūsų organizmas, ir atsirinksite, kokie produktai jums tinka labiausiai“, – sako V. Juodkazienė.

Visavertei mitybai galima rasti daugybę produktų be laktozės. Tačiau reikėtų žinoti, kad jie yra dviejų rūšių. Vieni neturi laktozės natūraliai, pavyzdžiui, sojų jogurtas arba migdolų ar avižų gėrimai. Antroji rūšis produktų laktozės neturi, net ši yra suskaidoma gamybos procese. Šie produktai yra žymimi, kaip neturintys laktozės, pavyzdžiui, pienas ar sūris be laktozės.

Sojų pienas

Žinoma, laktozės netoleruojantiems žmonėms šie produktai yra itin svarbūs, tačiau ir produktus su laktoze galintieji valgyti renkasi augalinius gėrimus ar kitus laktozės neturinčius produktus kaip sveikesnę alternatyvą.

„Maisto tendencijos rodo, kad žmonės yra linkę daugiau dėmesio kreipti į sveikesnę mitybą, skaityti produktų sudėtį ir pirmenybę teikti pasirinkimams su mažiau pridėtinio cukraus ar be laktozės. Gyventojai yra linkę išbandyti produktus be laktozės – tai padeda atrasti ir naujų skonių. Pavyzdžiui, į kavą pilti ne pieno, bet rinktis migdolų ar avižų gėrimo“, – teigia maisto ekspertė.

Pasak V. Juodkazienės, sveikesnė, subalansuota mityba be laktozės anaiptol nereiškia, kad teks valgyti labai paprastą ar prėską maistą. Parduotuvių lentynose galima rasti ne tik produktų be laktozės, bet ir įvairių desertų, tartalečių, netgi tortų be laktozės, su mažiau arba visai be pridėtinio cukraus.

Produktų be laktozės nauda


Suaugusiems žmonėms atsisakius laktozės neretai palengvėja virškinamojo trakto darbas. Pieno produktuose yra labai mažai skaidulų, o būtent šios medžiagos itin prisideda prie sklandaus virškinimo. Vartojant daug pieno produktų, gali varginti pilvo pūtimas, viduriavimas ar pykinimas. Taip pat atsisakius laktozės gali pagerėti ir odos būklė, neretai susijusi ir su žarnyno darbu.

Sveikesnei subalansuotai mitybai pravartu į kasdienį režimą įtraukti daugiau vaisių, daržovių, kitų augalinės kilmės, grūdinių produktų ir taip paįvairinti savo racioną. Subalansuota mityba – ne tik jėgų, bet ir geros savijautos šaltinis.

Tiesa, jeigu nuspręsti visiškai atsisakyti pieno produktų, nepamirškite savo raciono papildyti produktais, kuriuose gausu kalcio, pavyzdžiui, kale lapiniais kopūstais, brokoliais, riešutais ir sėklomis, apelsinais, augalinės kilmės gėrimais, įvairiomis pupelėmis.

„Kad ir kokį sprendimą dėl laktozės vartojimo priimtumėte, svarbiausia, kad kasdien valgyti rinktumėtės šviežius, kuo įvairesnius produktus ir išliktumėte sveiki“, – pabrėžia V. Juodkazienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)