aA
Norite pradėti maitintis sveikiau, bet nežinote, nuo ko pradėti? Nuolat jaučiate energijos trūkumą? Nusibodo sausi sumuštiniai arba pusryčių išvis nevalgote? Turime paprastą pasiūlymą. Tiesą pasakius, paprastesnį sunku būtų ir sugalvoti. Taip, greičiausiai jau atspėjote – atsakymas: pusryčiams rinkitės košę.
Vaida Kurpienė
© DELFI montažas

Pusryčiai – neišsemiama tema, tad nenuostabu, kad apie juos yra daugybė įvairių teorijų. Naujausia teigia, kad pusryčių išvis nereiktų, sako mitybos specialistė, tinlaraščio Sulieknek.lt autorė Vaida Kurpienė. Vis dėlto jos nuomone, kiekvienas žmogus sau turi prisitaikyti tai, kas jam tinka, ir atmesti, kas netinka. Juk negerai, jei žmogus rytais nevalgo, o vakarais persivalgo.

„Pusryčių atsisakyti galima, bet tokia praktika mažai kam naudinga. Atsisakyti pusryčių aš nepatariu ypač tiems, kurie jaučia didžiulį potraukį miltiniams saldumynams ar turi bent mažą emocinio valgymo sutrikimą“, – dėsto V. Kurpienė.

Specialistė tikina, kad geriausias pasirinkimas ryte – ne kas kita, kaip viso grūdo košės, ir skuba užbėgti už akių sakantiems, kad košių niekada nepamėgs, nes jos paprasčiausiai neskanios.

„Žmonės dažnai košes perverda ir tada jos tampa nemalonios konsistencijos, gličios pliurzės, o tinkamai paruošta košė turėtų būti biri. Eksperimentuokite ir atraskite sau priimtiną skonį – į košę galima įtarkuoti kietojo sūrio, grikius pabandykite išvirti kartu su kmynais, avižų košę pagardinkite cinamonu ir lengvai ant kokosų aliejaus pakepintu moliūgu, įberkite kokosų drožlių, miežinė košė labai tinka su pesto padažu“, – siūlo mitybos specialistė.

Nuo šiol pusryčiams – tik košės: priėmę mūsų iššūkį jas pamėgs net tie, kurie rytais nevalgo
© Shutterstock

Jei jau įtikinome, kad košės iš tiesų gali būti skanios – įvairius skonius susikursite patys drąsiai eksperimentuodami, paklausykite, kokių privalumų tokie pusryčiai siūlo dar. V. Kurpienė primena, kad mūsų racione pusę kalorijų turėtų sudaryti sudėtiniai angliavandeniai. Vien iš daržovių jų gauti būtų labai sudėtinga, nebent valgytumėte labai daug bulvių, bet tai nebūtų labai sveika. Dažniausiai tam, kad kompensuotume angliavandenių poreikį, valgome duoną, saldumynus, įvairius miltinius patiekalus, tad rytinės viso grūdo košės – išties geriausias pasirinkimas.

„Tinkami, sudėtinių angliavandenių gausūs pusryčiai padeda išvengti alkio ir miltinių saldumynų poreikio antroje dienos pusėje. Po rytinės košės atsiras ir energijos, ir sotumas – pastebėjus tokius rezultatus motyvacija toliau valgyti tokius pusryčius tik sustiprės, – tikina V. Kurpienė. – Aš visada patariu fiksuoti savo savijautą prieš ir po – ne tik kilogramus, bet ir energijos kiekį ryte, po pietų, galvos skausmus ir pan. Gerais rezultatais džiaugsitės tiesiog pakeitę mitybą.“

Taigi norintiems jau nuo rytojaus pradėti gyventi sveikiau metame iššūkį – visą savaitę dalinsimės sveikų ir dar neragautų košių receptais. Tikime, kad išbandę jas suprasite, jog košės yra ne tik sveikas ir energijos visai dienai suteikiantis pusryčių patiekalas – atraskite netikėtų skonio derinių ir tapkite košių gerbėju!

Pirmasis receptas iš V. Kurpienės tinklaraščio Sulieknek.lt – bolivinės balandos košė su avokadu.

Nuo šiol pusryčiams – tik košės: priėmę mūsų iššūkį jas pamėgs net tie, kurie rytais nevalgo
© Shutterstock

Jums reikės (vidutinei porcijai):

Gaminimo žingsniai:

  1. Vakare perplauname bolivinės balandos kruopas šaltu vandeniu ir užmerkiame, kad brinktų per naktį. Taip grūdai pradeda dygimo procesą ir tampa vertingesni, o ryte gaminimo laikas trumpesnis. Ryte pakeičiame vandenį ir grūdus kartu su vandeniu (orientacinis santykis 1:2) užverdame.
  2. Vos užvirus išjungiame ir paliekame brinkti. Kiek laiko truks brinkimas, priklausys nuo gaminamų porcijų kiekio, puodo ir viryklės tipo. Orientacinis laikas – iki 5 min. Kruopos turi išlikti kramtomos konsistencijos.
  3. Pagamintą bolivinės balandos košę pagardiname avokadu ir išmaišome.

Skanių sveikų pusryčių!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

11 mitų apie sveiką mitybą: kai kurių taisyklių laikomės visiškai be reikalo (32)

Minint Pasaulinę maisto dieną pats metas išsklaidyti sveikos mitybos mitus ir pradėti mėgautis...

Vaida Kurpienė: jokiais laikais nevalgėme tiek daug mėsos (219)

Kad ir kokia aktuali atrodytų aplink vis eskaluojam sveikos mitybos tema, Lietuvoje padėtis ne tik...

Kiek laiko virškinami skirtingi produktai ir kodėl svarbu tai žinoti (5)

Virškinimo poveikis svorio mažėjimui – labai reikšmingas. Kaip jau daug kartų girdėjome, esame...

Labiausiai lietuviai mėgsta grikius, bet ieško ir egzotiškesnių kruopų

Neretai manoma, kad norint maitintis sveikai ir skaniai tam reikia tam skirti daug laiko ir pinigų....

Ką valgyti žmonėms, linkusiems į sėslų gyvenimo būdą (6)

Čia jums papasakosime, kokius produktus rinktis tiems, kurie dirba sėdimą darbą ar renkasi...

Top naujienos

Ar tikrai emigrantai kraunasi lagaminus? Skambina ir studentai, ir pensininkai (126)

Į kurią pusę labiau krypsta lietuvių akys: į Londoną ar į Lietuvą? Grįžtančių tikrai yra,...

Skandalu virtusi reforma varo į neviltį: mokiniai rado, kur gauti maisto – šluoja viską valgyklos visai ištuštėjo (248)

Netyla diskusijos ir skandalai dėl pasikeitusių reikalavimų mokyklų valgyklų patiekalams. Kol...

Gyvenimo audrų nublokšti gyvena sąvartyne: trijų kambarių „buveinė“ saugo liūdnas paslaptis (142)

Pokalbio pradžioje 63 metų buvusi kaunietė Nijolė tikino, kad Jonavos sąvartyne gyvena nuo 2012...

Diktatoriai ja žavėjosi, o Baltieji rūmai šiurpo dėl vizitų be jokio įspėjimo pilotui liepė apsukti lėktuvą, nes pamiršo nusipirkti sūrio (9)

Buvusi pirmoji Filipinų ponia Imelda Marcos veikiausiai viena prieštaringiausiai vertinamų šių...

Rimvydas Valatka. Kas rūpinasi Skvernelio kojinėmis ir Kirkilo bičiulių vynais? (122)

Kartą, kai Prezidentu buvo išrinktas Brazauskas, Prezidentūroje apsigyveno toks Buzūnas. Niekas...

Oficialiai išsiskyrė Natalija ir Sigitas Martinavičiai (40)

Verslininkas Sigitas ir papuošalų kūrėja Natalija Martinavičiai oficialiai pasuko skirtingais...

„Neptūnas“ po atkaklios kovos palaužė „Juventus“ pasipriešinimą (3)

Gerą formą demonstruojantis Klaipėdos „Neptūnas“ (6-1) turėjo vargo, tačiau sugebėjo...

Prabangių lėktuvų rinka kaista: parduodami net naudoti lėktuvai (26)

Įsigyti naudotą reaktyvinį verslo lėktuvą tampa vis sudėtingiau ir tai ženklas, jog prabangių...

Pardavęs žvejybos laivus įsigijo salą Tailande ir pavertė rojaus kampeliu

Jau keletą dešimtmečių vietiniai stengiasi paversti Koh Talu gamtos sanatorija. Jiems puikiai...

Rafailas Karpis apie gyvenimą su Elza ir Ana iš Ledo šalies: visus mano iššūkius užgožia džiaugsmai (3)

Operos solisto Rafailo Karpio po koncertų bei gastrolių namie laukia itin moteriškas kolektyvas –...