Norite pradėti maitintis sveikiau, bet nežinote, nuo ko pradėti? Nuolat jaučiate energijos trūkumą? Nusibodo sausi sumuštiniai arba pusryčių išvis nevalgote? Turime paprastą pasiūlymą. Tiesą pasakius, paprastesnį sunku būtų ir sugalvoti. Taip, greičiausiai jau atspėjote – atsakymas: pusryčiams rinkitės košę.
Vaida Kurpienė
© DELFI montažas

Pusryčiai – neišsemiama tema, tad nenuostabu, kad apie juos yra daugybė įvairių teorijų. Naujausia teigia, kad pusryčių išvis nereiktų, sako mitybos specialistė, tinlaraščio Sulieknek.lt autorė Vaida Kurpienė. Vis dėlto jos nuomone, kiekvienas žmogus sau turi prisitaikyti tai, kas jam tinka, ir atmesti, kas netinka. Juk negerai, jei žmogus rytais nevalgo, o vakarais persivalgo.

„Pusryčių atsisakyti galima, bet tokia praktika mažai kam naudinga. Atsisakyti pusryčių aš nepatariu ypač tiems, kurie jaučia didžiulį potraukį miltiniams saldumynams ar turi bent mažą emocinio valgymo sutrikimą“, – dėsto V. Kurpienė.

Specialistė tikina, kad geriausias pasirinkimas ryte – ne kas kita, kaip viso grūdo košės, ir skuba užbėgti už akių sakantiems, kad košių niekada nepamėgs, nes jos paprasčiausiai neskanios.

„Žmonės dažnai košes perverda ir tada jos tampa nemalonios konsistencijos, gličios pliurzės, o tinkamai paruošta košė turėtų būti biri. Eksperimentuokite ir atraskite sau priimtiną skonį – į košę galima įtarkuoti kietojo sūrio, grikius pabandykite išvirti kartu su kmynais, avižų košę pagardinkite cinamonu ir lengvai ant kokosų aliejaus pakepintu moliūgu, įberkite kokosų drožlių, miežinė košė labai tinka su pesto padažu“, – siūlo mitybos specialistė.

Nuo šiol pusryčiams – tik košės: priėmę mūsų iššūkį jas pamėgs net tie, kurie rytais nevalgo
© Shutterstock

Jei jau įtikinome, kad košės iš tiesų gali būti skanios – įvairius skonius susikursite patys drąsiai eksperimentuodami, paklausykite, kokių privalumų tokie pusryčiai siūlo dar. V. Kurpienė primena, kad mūsų racione pusę kalorijų turėtų sudaryti sudėtiniai angliavandeniai. Vien iš daržovių jų gauti būtų labai sudėtinga, nebent valgytumėte labai daug bulvių, bet tai nebūtų labai sveika. Dažniausiai tam, kad kompensuotume angliavandenių poreikį, valgome duoną, saldumynus, įvairius miltinius patiekalus, tad rytinės viso grūdo košės – išties geriausias pasirinkimas.

„Tinkami, sudėtinių angliavandenių gausūs pusryčiai padeda išvengti alkio ir miltinių saldumynų poreikio antroje dienos pusėje. Po rytinės košės atsiras ir energijos, ir sotumas – pastebėjus tokius rezultatus motyvacija toliau valgyti tokius pusryčius tik sustiprės, – tikina V. Kurpienė. – Aš visada patariu fiksuoti savo savijautą prieš ir po – ne tik kilogramus, bet ir energijos kiekį ryte, po pietų, galvos skausmus ir pan. Gerais rezultatais džiaugsitės tiesiog pakeitę mitybą.“

Taigi norintiems jau nuo rytojaus pradėti gyventi sveikiau metame iššūkį – visą savaitę dalinsimės sveikų ir dar neragautų košių receptais. Tikime, kad išbandę jas suprasite, jog košės yra ne tik sveikas ir energijos visai dienai suteikiantis pusryčių patiekalas – atraskite netikėtų skonio derinių ir tapkite košių gerbėju!

Pirmasis receptas iš V. Kurpienės tinklaraščio Sulieknek.lt – bolivinės balandos košė su avokadu.

Nuo šiol pusryčiams – tik košės: priėmę mūsų iššūkį jas pamėgs net tie, kurie rytais nevalgo
© Shutterstock

Jums reikės (vidutinei porcijai):

Gaminimo žingsniai:

  1. Vakare perplauname bolivinės balandos kruopas šaltu vandeniu ir užmerkiame, kad brinktų per naktį. Taip grūdai pradeda dygimo procesą ir tampa vertingesni, o ryte gaminimo laikas trumpesnis. Ryte pakeičiame vandenį ir grūdus kartu su vandeniu (orientacinis santykis 1:2) užverdame.
  2. Vos užvirus išjungiame ir paliekame brinkti. Kiek laiko truks brinkimas, priklausys nuo gaminamų porcijų kiekio, puodo ir viryklės tipo. Orientacinis laikas – iki 5 min. Kruopos turi išlikti kramtomos konsistencijos.
  3. Pagamintą bolivinės balandos košę pagardiname avokadu ir išmaišome.

Skanių sveikų pusryčių!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Dietologė atskleidė kelias gudrybes, kaip grilio patiekalais mėgautis be sąžinės graužaties (23)

Vasara – grilio patiekalų metas. Tiems, kurie stengiasi laikytis sveikos mitybos principų, neretai...

Kaip maitintis vasarą norint išlaikyti dailias kūno linijas ir jaustis lengvai (4)

Vieniems šilti orai vasarą – tikras džiaugsmas, o kitiems per karštį net ir valgyti nesinori....

Sužinokite: kurie vaisiai ir uogos cukraus turi daugiausia, o kurie – mažiausiai (13)

Dažnai sunku nustatyti, kiek cukraus yra mūsų mėgstamuose vaisiuose . Žinoma, dėl juose...

Vegetariškas pirmadienis: lietiniai blynai su datulių kremu (5)

Dažnai girdime, kad reikia valgyti daugiau daržovių, bet kaip tą padaryti ir kiek „daugiau“...

Specialistė įspėja: koreguodami mitybą venkite vienos pagrindinių klaidų (13)

Viena dažniausiai pasitaikančių klaidų yra ta, kad žmonės, norėdami numesti svorio ,...

Top naujienos

Lietuvoje bus karšta kaip pirtyje (8)

Visą savaitę Lietuvoje laikysis šilti, tvankūs ir lietingi orai

Kroatų treneris po finalo: leiskite man pasakyti vieną sakinį teisėjui Deschampsas: ar mes – gražūs čempionai? (345)

Kroatijos rinktinei nepavyko tapti devintąja pasaulio čempione istorijoje – išrinktųjų klube...

Dar viena Šaro pergalė: White'as lieka „Žalgiryje“ Toupane'o ateitis paaiškės greitu metu (8)

Amerikietis Aaronas White'as ir toliau rungtyniaus Kauno „Žalgirio“ komandoje. Praėjusią...

Oskaras Koršunovas Prancūzijos pergalę čempionate sutinka mylimosios šalyje: aplink tik džiaugsmas ir euforija (15)

Šiuo metu teatro festivalyje Pietų Prancūzijoje dalyvaujantys režisierius Oskaras Koršunovas ir...

Nežabota Kremliaus fantazija: NATO pajėgas Baltijos šalyse palygino su naciais (431)

Adažių poligone, Latvijoje, įsikurs tarptautinė NATO divizija „Šiaurė“, – tokia žinute...

Automobilių baterijų ateitis: ką naudosim ir kiek važiuosim? (13)

Pastarąjį dešimtmetį elektriniai automobiliai nebūtų galėję taip sparčiai tobulėti, jei...

Grenlandijoje mokslininkams pavyko užfiksuoti įspūdingą reginį (2)

Rytų Grenlandijoje mokslininkai vaizdo įraše užfiksavo neįtikėtiną įvykį: akimirką, kai...

Prinokę ir žali bananai turi skirtingą poveikį sveikatai: ką reikia žinoti? (20)

Vieni žmonės mėgsta pusžalius bananus, kiti – prinokusius iki rudumo. Tačiau ar tarp tokių...

Macronas šėlo VIP ložėje, Kroatijos prezidentė neatsiliko – dalijo bučinius ranką spaudė Putinas (164)

Pasaulio čempionato finale laimėjusios Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas nevaldė...

Kaip Izraelis per 3 minutes numušė 5 sovietų „MiG'us“ (348)

1970 metų liepos 30 dieną Izraelio karinės oro pajėgos iš dangaus nubloškė penkis sovietų...