aA
Atrodo, kad vasara turėtų būti pats sveikiausias laikas: pats vietinių daržovių sezonas, šviečia saulė, daugiau judame. Iš kitos pusės, mažiau miegame, vakarais daugiau valgome ir tikrai ne visada sveikiausią maistą. Ilgais šiltais vasaros vakarais itin populiarus grilis bei šašlykinės ir įprastai juose kepamos dešrelės ir kiaulienos sprandinės šašlykai.
Vaida Kurpienė
© DELFI montažas

Tokia vakarienė ar savaitgalio pietūs stipriai apkrauna organizmą, sutrinka miegas, sunku virškinimo sistemai, didelei daliai žmonių toks maistas ir per daug kaloringas. Bet ką daryti, jei norisi tokiu būdu leisti laiką su draugais ar šeima?

Sertifikuota mitybos specialistė, portalo sulieknek.lt įkūrėja Vaida Kurpienė siūlo paprastą išeitį: išbandyti žuvies, daržovių, varškės sūrio ar tofu receptus, vengti skrudėsių, riebių padažų ir kečupo, garnyrui rinktis sezonines keptas ant grilio bei šviežias daržoves.

Minkštam šašlykui tinka ne tik sprandinė

Vietoje įprastos kiaulienos sprandinės – marinuokite ir kepkite kalakuto šlauneles. Receptai gali būti tie patys, o galutinis rezultatas daug labiau patiks jūsų talijai. Mėsa bus minkšta ir sultinga, o riebalų ir kalorijų – mažiau. Taip pat išbandykite ir kitas, žemiau pateiktas alternatyvas įprastiems mėsos šašlykams.

Jei jau taip nutiko, kad patekote į svečius ir ant stalo tik riebi mėsa, būtinai šalia valgykite raugintų agurkų ar šviežių pomidorų, svogūnų, t.y. natūralių rūgščių turinčių produktų, kurie padės skaidyti riebalus, ir, žinoma, daug kitų šviežių daržovių, kurių skaidulos neleis sunkiam maistui per ilgai užsibūti žarnyne. Bet geriau į tokias situacijas kuo rečiau patekti, kad rudenį netektų dūsauti dėl suprastėjusios sveikatos ir sunkumų spraudžiantis į kelnes ar suknelę.

Mėsos marinatui venkite naudoti aliejus

Žuvis – greita soti ir sveika vakarienė ir jokio sąžinės graužimo

Parduotuvėje rasite specialių grotelių žuviai kepti. Kai naudosite jas pakartotinai – svarbu, kad grotelės būtų ypač švarios. Tuomet žuvis nelips, nebyrės ir iškepusi atrodys gražiai. Rinkitės baltą žuvį: menkę, lydeką, doradą, ešerius ar kitą savo mėgstamą. Ištraukę žuvį iš šaldytuvo keletą minučių leiskite jai sušilti ir tik tada barstykite prieskoniais.

Norite, kad šašlykai neapsunkintų skrandžio? Šalia valgykite rūgščius produktus
© Shutterstock

Grilis turi būti gerai įkaitintas, o kepame žuvį labai trumpai. Žuvį pakaks vieną kartą apversti, nes kitaip rizikuojate ją išbarstyti gabalais. Skonio neprarasite, bet bus mažiau patrauklu valgyti.

Jei žuvies filė iki 2–3 cm storio, kiekvienai pusei apkepti pakaks vos 3–4 minučių. Jei kepate didelę žuvį, tuomet apytiksliai skaičiuojama apie 3 minutės kiekvienam centimetro storiui. Ši vakarienė bus ypač greita. Atminkite, kad tik nuėmus nuo grilio žuviai reikia leisti 5–8 minutes „pailsėti“. Taip patiekalas bus sultingesnis ir minkštesnis.

Idealu tokią žuvį valgyti su karštomis, ant grilio keptomis daržovėmis ir lapinių daržovių salotomis. Po tokios vakarienės kitą rytą jausitės žvalūs. O savo organizmą papildysite lengvai pasisavinamu visaverčiu baltymu – puikia ląstelių statybine medžiaga.

Varškės sūris – puikiai tinka kepti ant grilio

Varškės sūris puikiai tinka griliui ir itin skanu su vasariškomis lapinėmis daržovėmis ir šviežiais pomidorais. Rašydama tekstą jau mintyse įsirašau varškės sūrį į pirkinių sąrašą ir jau įsivaizduoju šeimos vakarienę terasoje.

Labai svarbu, kokį sūrį pirksite. Rinkitės tik saldaus pieno varškės sūrį, ajurvedinėje mityboje jis vadinamas panyru. Jis netirps ir nesilydys, tik maloniai suminkštės ir apkeps. Jį galima kepti ant grotelių arba suvyniojus folijoje. Galima pjaustyti kubeliais ir suverti ant iešmelių, kartu su daržovėmis, pavyzdžiui, vyšniniais pomidorais. Išbandykite visus būdus ir pasirinkite jums priimtiniausią.

Prieskoniai tinka įvairiausi: raudonėlis, bazilikas, mairūnai, šalavijai, rozmarinai, česnakai, čiobreliai, žolelė dašis, rūkyta ar aitrioji paprika bei druska. Įprastai receptuose naudojamas majonezas sutepimui, bet daug sveikesnis variantas – prieskonius sumaišyti su 25–30 proc. riebumo grietine arba graikišku jogurtu.

Tofu (sojos pieno sūris) – vengiantiems pieno produktų ir norintiems paįvairinti racioną.

Norite, kad šašlykai neapsunkintų skrandžio? Šalia valgykite rūgščius produktus
© Shutterstock

Šis sūris neturi intensyvaus skonio, taigi kaip jį pamarinuosime ar kokiais prieskoniais pabarstysime, tokį skonį ir išgausime. Visi paruošimo būdai tokie patys, kaip ir saldaus pieno varškės sūrio.

Tofu rinkitės kietą – tik toks tiks griliui. Tikrai galite nesibaiminti GMO, nes Lietuvoje pardavinėjamas tofu be GMO. Šio sūrio rasite visuose dideliuose prekybos centruose.

Beje, pakeptą tofu labai skanu suvynioti su daržovėmis į pilno grūdo tortiliją.

Daržovės – ne tik garnyrui, bet ir kaip pagrindinis patiekalas

Per sūnaus krikštynas kepėme ir kalakutienos šašlyką, ir daržoves, kurių buvome pasiruošę tikrai daug. Bet man tą dieną jų paragauti neteko, nes vos spėdavome atnešti ant stalo, jas „nušluodavo“ iš karto, o mėsos liko, nors ji tikrai buvo puikiai iškepta. Taigi siūlau ir jums išbandyti ant grilio ar iešmų keptas daržoves. Pasirinkimas didelis: cukinija, baklažanas, pievagrybiai, geltona ir raudona paprika, morkos, pomidorai, svogūnai, pomidorai.

Daržoves kepant svarbu jų neperkaitinti ir kuo mažiau vartoti riebalų, o geriausia – kepti visai be jų. Jei pilsite aliejų stiklinėmis – gali atsitikti taip, kad bus sveikiau riebi kiauliena nei paskendusios aliejuje daržovės.

Svarbiausi jūsų pagalbininkai druska, pipirai ir jūsų mėgstami prieskoniai ar natūralūs jų mišiniai. Kepdami ant iešmų ar griliuje labai aiškiai matysite jų paruošimo lygį, taigi – bus paprasta, greita, skanu ir sveika. Argi gali būti geriau?

Tokios daržovės tiks ir kaip garnyras, ir kaip pagrindinis patiekalas.

Sveika mityba yra paprasta ir skani. Jei iki šiol manėte, kad yra kitaip, turite puikią progą pakeisti nuomonę.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

11 mitų apie sveiką mitybą: kai kurių taisyklių laikomės visiškai be reikalo (31)

Minint Pasaulinę maisto dieną pats metas išsklaidyti sveikos mitybos mitus ir pradėti mėgautis...

Vaida Kurpienė: jokiais laikais nevalgėme tiek daug mėsos (219)

Kad ir kokia aktuali atrodytų aplink vis eskaluojam sveikos mitybos tema, Lietuvoje padėtis ne tik...

Kiek laiko virškinami skirtingi produktai ir kodėl svarbu tai žinoti (5)

Virškinimo poveikis svorio mažėjimui – labai reikšmingas. Kaip jau daug kartų girdėjome, esame...

Labiausiai lietuviai mėgsta grikius, bet ieško ir egzotiškesnių kruopų

Neretai manoma, kad norint maitintis sveikai ir skaniai tam reikia tam skirti daug laiko ir pinigų....

Ką valgyti žmonėms, linkusiems į sėslų gyvenimo būdą (6)

Čia jums papasakosime, kokius produktus rinktis tiems, kurie dirba sėdimą darbą ar renkasi...

Top naujienos

Patenkintas Jasikevičius „gražuolių“ matyti „Žalgiryje“ nenori: turime iš naujo tapti žvėrimis specialiai Krepšinis.lt iš Stambulo (6)

Kauno „Žalgiris“ pademonstravo įspūdingą žaidimą puolime bei atidarė pergalių sąskaitą...

Sostinės pakraštyje – garsių prekių ženklų išparduotuvė, apie kurią nenorėtumėte niekam prasitarti (159)

Pasakoti ar nepasakoti – štai kur klausimas, kai kalba nukrypsta apie neseniai duris pravėrusias...

Orai: anticiklono įtaka Lietuvoje menks (1)

Ruduo mūsų norų nepaiso, teks susitaikyti, jog ketvirtadienis – paskutinė spalio diena, kai...

Mistinė vieta, apie kurią žino retas vilnietis: užsieniečiai čia plūsta tūkstančiais (76)

Retas vilnietis žino apie namą, stovintį Antakalnio V. Grybo gatvės Vaikų namų teritorijoje,...

Šaro rimbas padėjo: „Žalgiris“ Stambule parodė tikrąjį savo veidą (243)

Kauno „Žalgiris“ trečiadienio vakarą Stambulo „Sinan Erdem Dome“ arenoje ieškojo pirmos...

Spekuliantai pelnosi krentant Džeimso Bondo automobilio gamintojo akcijoms (14)

Galbūt investuotojams Džeimso Bondo automobilis ir patinka, bet gamintojo akcijomis jie spekuliuoja...

Draugystes pamiršę, bet Šaro pamokas įsiminę žalgiriečiai: norėjosi atsikratyti įtampos specialiai Krepšinis.lt iš Stambulo (1)

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai neslepia – pergalė prieš Stambulo „Anadolu Efes“ komandą...

Liberalai panaikino Šimašiui palankų sprendimą narystė partijoje gali būti sustabdyta (160)

Remigijui Šimašiui paskelbus, kad antrosios kadencijos Vilniaus miesto mero kėdėje jis sieks su...

Metė siaubingus kaltinimus medžiotojo pašautam dviratininkui – mama vadina monstru ir gailisi, kad tiek mažai kankinosi buvusi mergina kaltina žvėrišku elgesiu (32)

Netekties palaužta dviratininko iš Didžiosios Britanijos Marco Suttono, kurį per klaidą Alpės...

Adomaitis: pametame kažkur galvas – nežinau, kaip paaiškinti (63)

Vilniaus „Ryto“ sirgaliai likus pusei minutės iki ketvirto kėlinio pabaigos traukė ne pergalės...