Atrodo, kad vasara turėtų būti pats sveikiausias laikas: pats vietinių daržovių sezonas, šviečia saulė, daugiau judame. Iš kitos pusės, mažiau miegame, vakarais daugiau valgome ir tikrai ne visada sveikiausią maistą. Ilgais šiltais vasaros vakarais itin populiarus grilis bei šašlykinės ir įprastai juose kepamos dešrelės ir kiaulienos sprandinės šašlykai.
Vaida Kurpienė
© DELFI montažas

Tokia vakarienė ar savaitgalio pietūs stipriai apkrauna organizmą, sutrinka miegas, sunku virškinimo sistemai, didelei daliai žmonių toks maistas ir per daug kaloringas. Bet ką daryti, jei norisi tokiu būdu leisti laiką su draugais ar šeima?

Sertifikuota mitybos specialistė, portalo sulieknek.lt įkūrėja Vaida Kurpienė siūlo paprastą išeitį: išbandyti žuvies, daržovių, varškės sūrio ar tofu receptus, vengti skrudėsių, riebių padažų ir kečupo, garnyrui rinktis sezonines keptas ant grilio bei šviežias daržoves.

Minkštam šašlykui tinka ne tik sprandinė

Vietoje įprastos kiaulienos sprandinės – marinuokite ir kepkite kalakuto šlauneles. Receptai gali būti tie patys, o galutinis rezultatas daug labiau patiks jūsų talijai. Mėsa bus minkšta ir sultinga, o riebalų ir kalorijų – mažiau. Taip pat išbandykite ir kitas, žemiau pateiktas alternatyvas įprastiems mėsos šašlykams.

Jei jau taip nutiko, kad patekote į svečius ir ant stalo tik riebi mėsa, būtinai šalia valgykite raugintų agurkų ar šviežių pomidorų, svogūnų, t.y. natūralių rūgščių turinčių produktų, kurie padės skaidyti riebalus, ir, žinoma, daug kitų šviežių daržovių, kurių skaidulos neleis sunkiam maistui per ilgai užsibūti žarnyne. Bet geriau į tokias situacijas kuo rečiau patekti, kad rudenį netektų dūsauti dėl suprastėjusios sveikatos ir sunkumų spraudžiantis į kelnes ar suknelę.

Mėsos marinatui venkite naudoti aliejus

Žuvis – greita soti ir sveika vakarienė ir jokio sąžinės graužimo

Parduotuvėje rasite specialių grotelių žuviai kepti. Kai naudosite jas pakartotinai – svarbu, kad grotelės būtų ypač švarios. Tuomet žuvis nelips, nebyrės ir iškepusi atrodys gražiai. Rinkitės baltą žuvį: menkę, lydeką, doradą, ešerius ar kitą savo mėgstamą. Ištraukę žuvį iš šaldytuvo keletą minučių leiskite jai sušilti ir tik tada barstykite prieskoniais.

Norite, kad šašlykai neapsunkintų skrandžio? Šalia valgykite rūgščius produktus
© Shutterstock

Grilis turi būti gerai įkaitintas, o kepame žuvį labai trumpai. Žuvį pakaks vieną kartą apversti, nes kitaip rizikuojate ją išbarstyti gabalais. Skonio neprarasite, bet bus mažiau patrauklu valgyti.

Jei žuvies filė iki 2–3 cm storio, kiekvienai pusei apkepti pakaks vos 3–4 minučių. Jei kepate didelę žuvį, tuomet apytiksliai skaičiuojama apie 3 minutės kiekvienam centimetro storiui. Ši vakarienė bus ypač greita. Atminkite, kad tik nuėmus nuo grilio žuviai reikia leisti 5–8 minutes „pailsėti“. Taip patiekalas bus sultingesnis ir minkštesnis.

Idealu tokią žuvį valgyti su karštomis, ant grilio keptomis daržovėmis ir lapinių daržovių salotomis. Po tokios vakarienės kitą rytą jausitės žvalūs. O savo organizmą papildysite lengvai pasisavinamu visaverčiu baltymu – puikia ląstelių statybine medžiaga.

Varškės sūris – puikiai tinka kepti ant grilio

Varškės sūris puikiai tinka griliui ir itin skanu su vasariškomis lapinėmis daržovėmis ir šviežiais pomidorais. Rašydama tekstą jau mintyse įsirašau varškės sūrį į pirkinių sąrašą ir jau įsivaizduoju šeimos vakarienę terasoje.

Labai svarbu, kokį sūrį pirksite. Rinkitės tik saldaus pieno varškės sūrį, ajurvedinėje mityboje jis vadinamas panyru. Jis netirps ir nesilydys, tik maloniai suminkštės ir apkeps. Jį galima kepti ant grotelių arba suvyniojus folijoje. Galima pjaustyti kubeliais ir suverti ant iešmelių, kartu su daržovėmis, pavyzdžiui, vyšniniais pomidorais. Išbandykite visus būdus ir pasirinkite jums priimtiniausią.

Prieskoniai tinka įvairiausi: raudonėlis, bazilikas, mairūnai, šalavijai, rozmarinai, česnakai, čiobreliai, žolelė dašis, rūkyta ar aitrioji paprika bei druska. Įprastai receptuose naudojamas majonezas sutepimui, bet daug sveikesnis variantas – prieskonius sumaišyti su 25–30 proc. riebumo grietine arba graikišku jogurtu.

Tofu (sojos pieno sūris) – vengiantiems pieno produktų ir norintiems paįvairinti racioną.

Norite, kad šašlykai neapsunkintų skrandžio? Šalia valgykite rūgščius produktus
© Shutterstock

Šis sūris neturi intensyvaus skonio, taigi kaip jį pamarinuosime ar kokiais prieskoniais pabarstysime, tokį skonį ir išgausime. Visi paruošimo būdai tokie patys, kaip ir saldaus pieno varškės sūrio.

Tofu rinkitės kietą – tik toks tiks griliui. Tikrai galite nesibaiminti GMO, nes Lietuvoje pardavinėjamas tofu be GMO. Šio sūrio rasite visuose dideliuose prekybos centruose.

Beje, pakeptą tofu labai skanu suvynioti su daržovėmis į pilno grūdo tortiliją.

Daržovės – ne tik garnyrui, bet ir kaip pagrindinis patiekalas

Per sūnaus krikštynas kepėme ir kalakutienos šašlyką, ir daržoves, kurių buvome pasiruošę tikrai daug. Bet man tą dieną jų paragauti neteko, nes vos spėdavome atnešti ant stalo, jas „nušluodavo“ iš karto, o mėsos liko, nors ji tikrai buvo puikiai iškepta. Taigi siūlau ir jums išbandyti ant grilio ar iešmų keptas daržoves. Pasirinkimas didelis: cukinija, baklažanas, pievagrybiai, geltona ir raudona paprika, morkos, pomidorai, svogūnai, pomidorai.

Daržoves kepant svarbu jų neperkaitinti ir kuo mažiau vartoti riebalų, o geriausia – kepti visai be jų. Jei pilsite aliejų stiklinėmis – gali atsitikti taip, kad bus sveikiau riebi kiauliena nei paskendusios aliejuje daržovės.

Svarbiausi jūsų pagalbininkai druska, pipirai ir jūsų mėgstami prieskoniai ar natūralūs jų mišiniai. Kepdami ant iešmų ar griliuje labai aiškiai matysite jų paruošimo lygį, taigi – bus paprasta, greita, skanu ir sveika. Argi gali būti geriau?

Tokios daržovės tiks ir kaip garnyras, ir kaip pagrindinis patiekalas.

Sveika mityba yra paprasta ir skani. Jei iki šiol manėte, kad yra kitaip, turite puikią progą pakeisti nuomonę.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Apipelijo duonos kamputis ar uogienės kraštelis – išmesti ir dar galima suvalgyti? (45)

Į maistą pelėsiai gali patekti ne tik per užterštus produktus, bet netgi per pašarus ar iš...

Veganizmo kultūra plečiasi: kokie produktai populiariausi tarp žaliavalgių? (9)

Pasaulyje sparčiai populiarėjantis alternatyvios mitybos būdas veganizmas sulaukia vis didesnio...

Norite, kad šašlykai neapsunkintų skrandžio? Šalia valgykite rūgščius produktus (30)

Atrodo, kad vasara turėtų būti pats sveikiausias laikas: pats vietinių daržovių sezonas,...

Grįžta karščiai: greičiau atsigaivinti padės... aštrūs karšti patiekalai (9)

Sinoptikai tvirtina, kad į Lietuvą šią savaitę vėl sugrįš karščiai, o kaitra, tikėtina,...

Ekspertas: pasibaigus terminui „geriausias iki...“ produktus vartoti yra saugu (37)

Parduotuvėje rinkdamiesi maisto produktus pirkėjai beveik visada patikrina ant pakuotės esantį...

Top naujienos

Feisbuke uraganą sukėlusios karalienių įkvėpėjos ir jos vyro interviu apie turtus kraunančią veiklą ir tikrąjį gyvenimą (160)

Neseniai feisbuke it virusas paplito įrašas, kuriame Rasa Kaktytė kvietė moteris šypsotis,...

Mažoji Lietuva Anglijoje: pūsles ir varginantį darbą kenčia dėl 220 svarų per 3 dienas (296)

Mažoji Lietuva – taip šmaikščiai vadinamas vaisių ir daržovių pakavimo fabrikas Visbiče,...

Edita Mildažytė: esu pakankamai įtakinga, kad galėčiau priimti sprendimus ir vykdyti savo gyvenimo planą taip, kaip noriu (199)

DELFI tęsia įtakingiausiųjų rinkimus, kuriuose – ir didžiausią įtaką turinčios...

Karališkos vestuvių naktys, kurių nesinori prisiminti (15)

Jie ištarė santuokos priesaiką stebint 29 milijonams žmonių, tačiau princo Harry ir Meghan...

Apie Vėlyvio akibrokštą bažnyčioje pasisakė ir Liudvikas Andriulis: „trolinti“ reikia ir galima stipresnius už save, ne silpnesnius

Režisierius Emilis Vėlyvis kartu su projekto „Zero Live Show“ aktorių komanda per Žolinę...

Savaitgaliui į namus vykę kariai pateko į avariją: vienas žuvo, keturi sužaloti papildyta (187)

Penktadienį, rugpjūčio 17 d., pavakare, kelio Molėtai–Pabradė 9-ajame kilometre, susidūrus...

Savaitgalio orai: viena diena bus ypač karšta (22)

Sunku patikėti, kad jau greitai imsime skaičiuoti paskutines vasaros dienas ir netrukus pasitiksime...

Skaitytojai dalijasi istorijomis: ką daryti, jei persekioja kelyje? (86)

DELFI skaitytojos istorija apie tai, kaip naktį ją automobiliu persekiojo nežinomas vyras...

Neįprastos vyrų ir moterų charakterio savybės, kurios atrodo seksualios priešingai lyčiai (18)

Seksualumas yra labai susijęs su kūnu. Žmonėms patinka matyti ir liesti kitų žmonių kūnus –...

Į festivalį „Karklė Live Music Beach 2018“ – net ir pėsčiomis (14)

Šiandien, penktadienį, Karklės miestelyje prasidėjo muzikos ir menų festivalis „ Karklė Live...