Tų pačių maistinių medžiagų turintys produktai maisto piramidėje yra sugrupuoti į pakopas, atkreipiamas dėmesys atsiųstame pranešime. Šitoks grupavimas leidžia matyti, kokius produktus rekomenduojama rinktis įvairiems valgiaraščiams sudaryti. Vadovaujantis maisto piramide reikiamas maistinių medžiagų kiekis gaunamas neviršijant kasdienės kalorijų normos.

Tyrimai atskleidžia, kad įprastai suvartojame pernelyg daug kalorijų iš riebalais, druska ir cukrumi pasižyminčio maisto bei gėrimų, esančių piramidės viršūnėje. Tokio pobūdžio maistas ir gėrimai turi labai mažai organizmui reikalingų vitaminų ir mineralų, todėl sumažinti šių produktų vartojimą – pagrindinė sveikos mitybos užduotis.

Remiantis sveikos mitybos principais, kasdienį racioną turėtų sudaryti šie produktai:

  • Daugybė daržovių, salotų ir vaisių.
  • Kiekvieno valgio metu – pilno grūdo duona, grūdai, bulvės, makaronai ar ryžiai.
  • Šiek tiek pieno, jogurto ir sūrio.
  • Šiek tiek mėsos, paukštienos, žuvies, kiaušinių, riešutų ir pupelių.
  • Mažas riebalų ir aliejaus kiekis.
  • Itin mažas kiekis maisto ir gėrimų, pasižyminčių cukraus, druskos ir riebalų gausa.

Vaisiams ir daržovėms maisto piramidėje skiriamas didžiausias dėmesys – jų per dieną rekomenduojama suvalgyti 5–7 porcijas. Reikia pažymėti, kad suvalgomo maisto porcija neretai yra mažesnė arba didesnė, nei nurodyta maisto piramidėje: pavyzdžiui, viena slyva atitinka pusę rekomenduojamos porcijos.

Daržovės ir vaisiai pasižymi dideliu skaidulų kiekiu, svarbių vitaminų ir mineralų gausa, o jų kaloringumas – nedidelis. Nesant galimybės vartoti šviežius vaisius ir daržoves, siūloma rinktis perdirbtus jų produktus, pavyzdžiui, konservuotus, marinuotus ar raugintus.

Rekomenduojama kasdien rinktis įvairių spalvų: žalios, geltonos, oranžinės, raudonos ar violetinės, vaisius ir daržoves, kadangi kiekviena spalvų grupė pasižymi skirtingais vitaminais ir mineralais. Vaisių sultis ir kokteilius patariama vartoti kartą per dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)