aA
Jau daugiau nei 40 metų spalio 1-ąją minima Pasaulinė vegetarų diena. Šią dieną įprasta peržvelgti savo mitybos įpročius, paieškoti naujų skonių bei receptų.
Majonezas
© Shutterstock

„Jeigu lyginsime 2018 m. su 2017 m., veganiško maisto asortimentas išaugo 85 proc. Ir ši tendencija pastebima nebe pirmus metus iš eilės. Įdomu tai, kad populiariausios veganiškos prekės yra saldžios: sūreliai, tofu desertai. Jų turime įvairiausių skonių: vyšnių, aviečių, šokolado, kokosų“, – dalijasi „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Ji teigia, kad mėsos ir pieno produktų nevalgantys pirkėjai gali rinktis ne tik tokius produktus, kaip humusas, falafeliai, kuskusas, bet ir tiesiogines mėsos ir pieno alternatyvas.

„Pirkėjai parduotuvėse gali rasti veganiškus paštetus, sojos kepsnius, dešreles ir net mėsainių paplotėlius. Siūlome gyvulinės kilmės produktų savyje neturinčius majonezus, kiaušinius, fetos ir kitus sūrius. Džiaugiamės, galėdami pasiūlyti tikrai platų pasirinkimą: šiandien veganiškų mėsainių paplotėlių įsigyti atėjęs pirkėjas jau gali rinktis iš skirtingų rūšių, prekės ženklų ir sudėties produkcijos“, – priduria V. Drulienė.

O štai maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas pasakoja, kad didelę dalį veganiškų produktų galime pasigaminti ir patys: pradedant majonezu ir baigiant mėsainių paplotėliais. Dalijamės trimis dėl savo paprastumo mėgstamiausiais A. Polenino receptais:

Naminis veganiškas majonezas

Ingredientai:

  • 6 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 3 valgomieji šaukštai šviežiai spaustų citrinos sulčių
  • Žiupsnelis druskos
  • Pusė puodelio sojų pieno

Paruošimas:

Visus ingredientus, išskyrus alyvuogių aliejų, gerai išmaišykite. Siūlome tai daryti trintuvu. Pasirinkite silpniausią režimą kol ingredientai bus gerai išmaišyti. Tuomet po kelis lašus į susidariusią masę pilkite alyvuogių aliejų. Tai darykite tol, kol pasieksite reikiamą konsistenciją. Majonezas dar šiek tiek sutirštės atvėsęs. Prieš naudojimą leiskite majonezui bent valandą laiko pastovėti šaldytuve.

Mėsainio paplotėlis

Veganiškas mėsainio paplotėlis
Veganiškas mėsainio paplotėlis
© Shutterstock


Ingredientai:

  • 2 puodeliai paruoštų avinžirnių
  • 1 sutarkuota morka
  • Pusė smulkinto svogūno
  • Du valgomieji šaukštai miltų
  • Žiupsnelis druskos ir pipirų, kiti prieskoniai pagal skonį
  • Aliejus kepimui

Paruošimas:

Gerai nusausinę avinžirnius, juos sutrinkite. Nebūtina to daryti iki visiškai vientisos masės, bet nuo to priklausys galutinė tekstūra. Į masę sudėkite morkas, svogūną, miltus, prieskonius ir viską gerai išmaišykite. Rankomis suformuokite paplotėlius ir kepkite ant įkaitusio aliejaus po 3-4 minutes iš abiejų pusių.

Cukinijų pasta

Cukinijų pasta
Cukinijų pasta
© Shutterstock


Ingredientai:

Paruošimas:

Svarbiausia ir sunkiausia šio recepto dalis – suteikti cukinijai pastos pavidalą. Tai padaryti galite ir su peiliu, cukiniją smulkiai susmulkinus, arba susmulkinant smulkintuvu iki vientisos masės. Pastos formą įgavusią cukiniją apibarstykite druską ir leiskite jai įsigerti. Druskai įsigėrus cukinijos išskirs sultis, kurias nupilkite. Tuomet virkite cukinijas vieną minutę, pamaišant, nugrėbdami putas ir gardinkite savo mėgstamais prieskoniais. Galite pastą apkepti su įvairiomis daržovėmis, paskaninti česnakais.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(10 žmonių įvertino)
4.0000

Mokslų daktarė įvardijo, kas nutiks negavus šių maisto produktų – gali kristi net dantys (42)

Vitaminas C dar yra žinomas kaip L- askorbo rūgštis , jis natūraliai randamas daugelyje vaisių ir...

Ar riešutai gali organizmui padaryti žalos ir kokie yra geriausi? (11)

„Riešutai mūsų organizmui naudingi, tačiau ar dažnas, atsidaręs jų pakuotę, suvalgo kelis...

Mokslininkai paneigė mitą dėl raudonos mėsos (85)

Daugelyje šalių gyventojams patariama sveikatos sumetimais vartoti mažiau raudonos mėsos ir...

Naminis veganiškas majonezas: patiks ir tiems, kurie jo nemėgsta (17)

Jau daugiau nei 40 metų spalio 1-ąją minima Pasaulinė vegetarų diena . Šią dieną įprasta...

Maisto menas: patarimai ir receptai, ką galima vaikams duoti vietoj gruzdintų bulvyčių ar picos (2)

Nors apie vaisių ir daržovių naudą kalbama labai daug, tačiau daugybė šeimų vis dar susiduria...

Top naujienos

Prostitucijoje išnaudotų lietuvių istorijos sukrėtė net visko mačiusią pareigūnę iš Švedijos: viena jų tapo filmu (141)

Net praėjus daugiau nei dešimtmečiui prostitucijoje išnaudotų lietuvaičių istorijos yra...

Ilgiausia apgultis istorijoje: du dešimtmečius siaubo iškentę miestelėnai maro protrūkio laukė kaip išganymo (5)

Osmanų imperijos karo su Venecijos respublika metu Kandijos miestas (dabar – Heraklionas ,...

Aukštaitijos sostinė stoja? Darbdaviai jau skaičiuoja susitraukusius pelnus ir pereina į taupymo režimą (169)

Lietuvos ūkio variklis sukasi visu pajėgumu. Pastaraisiais metais augusi ekonomika išjudino ir...

Ekspertai: po Lenkijos rinkimų politikoje labiausiai tikėtinas tęstinumas (12)

Lenkijos valdančiajai dešiniųjų pažiūrų partijai „ Įstatymas ir teisingumas “...

Po skyrybų dramos – atviras Andriaus Šedžiaus interviu apie vaikus: apie tai vėliau teks papasakoti ir mažyliui (72)

Neseniai skyrybas išgyvenęs verslininkas Andrius Šedžius dabar visą savo dėmesį sakosi...

Sunkiai sergančios aktorės Anastasijos Zavorotniuk dukra pasidalijo jautria žinute (54)

Šeštadienį, spalio 12-ąją, sunkiai serganti aktorė Anastasija Zavorotniuk kartu suvyru Piotru...

Mirotičiaus šou laimėjo „Barcelonai“ trilerį prieš „Valencia“, Kulboka padėjo nugalėti „Baskonia“ (1)

Nikola Mirotičius surengė fenomenalų pasirodymą bei vienas ant savo pečių ištempė...

Metusi mokytojos darbą emigravo į Norvegiją: griauna stereotipus apie fabrikuose žuvį dorojančius tautiečius (170)

Pedagogės Laimutės Skiudulės vardą, be abejo, žino kone kiekviena Stavangerio ( Norvegija )...

Kokią klaidą lengva padaryti ruošiant avietes žiemai – profesionalo komentaras kaip avietes apsaugoti nuo šalnų (3)

Gediminas Cijūnaitis , gediminosodai.lt savininkas, dalinasi patirtimi, kaip elgtis su avietėmis,...

Ant bangos: Rapšys iškovojo dar vieną auksą Berlyne (54)

Įspūdingą formą šį sezoną demonstruojantis Danas Rapšys iškovojo dar vieną aukso medalį...