aA
Viename puodelyje ryžių yra apie 240 krakmolo kalorijų, kurios, jei nesudeginamos, gali greitai virsti riebalais. Tačiau tyrėjai iš Šri Lankos atrado paprastą būdą, kaip išvirti ryžius, kad kalorijų sumažėtų net 50 proc., o patiekalas taptų dar sveikesnis, rašo sciencealert.com.
Mokslininkų atradimas patiks ir jums: taip išvirti ryžiai daug sveikesni ir turi perpus mažiau kalorijų
© DELFI montažas / Shutterstock

2015 m. tyrimas atskleidė geriausią ryžių virimo receptą. Taigi pirmiausia puode užvirkite vandenį, o prieš suberdami į jį nevirtus ryžius, įpilkite kokosų aliejaus – apie 3 proc. numatyto ryžių svorio. Pusei puodelio ryžių apytikriai reikės arbatinio šaukštelio aliejaus, aiškina Sudhairas Jamesas, chemijos studentas iš Šri Lankos Chemijos mokslų koledžo, kuris kartu su savo vadovu vadovavo tyrimui. Savo tyrimo išvadas jis pristatė 2015 m. kovo 15 d. Nacionaliniame Amerikos Chemijos mokslų draugijos susitikime.

„Taip paruoštus ryžius įdėjome į šaldytuvą ir palikome jame apytikriai 12 valandų. Štai ir viskas“, – paaiškino S. Jamesas leidiniui „The Washington Post“.

Kai išalksite, tereiks ryžius pasišildyti mikrobangų krosnelėje – gausite purius baltus ryžius, kurie daug sveikesni nei išvirti įprastai.

Iš pažiūros viskas labai paprasta, bet tokio gaminimo metu vyksta įdomūs cheminiai procesai. Šis metodas pagrįstas faktu, kad krakmolas būna skirtingų rūšių.

Krakmolas būna dviejų rūšių: lengvai pasisavinamas, kurį organizmas lengvai paverčia gliukoze ir atideda kaip riebalus, jei nespėjame sudeginti, ir atsparusis krakmolas, kuris skrandyje nevirsta gliukoze, todėl savyje turi mažiau kalorijų. Jis pereina per storąją žarną, kurioje veikia labiau kaip dietinė ląsteliena, tad atlieka daug žarnynui naudingų funkcijų.

Nors daugumoje produktų, tokių kaip bulvės ir ryžiai, yra atspariojo krakmolo, produktus termiškai apdorojant jis virsta lengvai pasisavinamu krakmolu.

Mokslininkų atradimas patiks ir jums: taip išvirti ryžiai daug sveikesni ir turi perpus mažiau kalorijų
© Shutterstock

Mokslininkai jau anksčiau pastebėjo: kad ir kaip bebūtų keista, keptuose ryžiuose ir ryžiuose, kurie prieš užpilant verdančiu vandeniu ar sultiniu yra apkepami, yra daugiau atspariojo krakmolo nei ryžiuose, kurie buvo išvirti garuose.

2014 m. atliktas tyrimas parodė, kad išvirus makaronus, juos atšaldžius ir prieš valgant vėl pašildžius atspariojo krakmolo kiekis gerokai išauga.

S. Jamesas ir jo darbo vadovas Pushparajah‘as Thavarajah‘as norėjo atlikti tolesnius tyrimus. Jie ištyrė aštuonis ryžių virimo būdus, naudodami 38 skirtingų rūšių Šri Lankoje randamus ryžius, ir išsiaiškino, kad jei prieš suberiant ryžius į vandenį į puodą įpilama kokosų aliejaus, o išvirę ryžiai iškart atšaldomi, krakmolo cheminė sudėtis pasikeičia – jis tampa atsparusis.

Aliejus sąveikauja su krakmolo molekulėmis ir pakeičia jų išsidėstymą. „12 valandų laikant ryžius šaldytuve, susiformuoja jungtys tarp amilozės molekulių, ir krakmolas virsta atspariuoju“, – paaiškino S. Jamesas pranešime spaudai. Jis pažymėjo, kad vėliau pašildžius ryžius, atspariojo krakmolo kiekis nepasikeičia.

Kol kas mokslininkai ištyrė tik cheminius pokyčius įvairių rūšių ryžiuose, kuriuose iš pradžių buvo didžiausias kiekis krakmolo, ir atrado, kad įmanoma 15 kartų sumažinti lengvai įsisavinamo krakmolo kiekį. Tai taip pat siejama su 10–15 proc. sumažėjusiu kalorijų kiekiu.

Mokslininkų atradimas patiks ir jums: taip išvirti ryžiai daug sveikesni ir turi perpus mažiau kalorijų
© Shutterstock

S. Jamesas ir P. Thavarajah‘as ketina tirti geriausia laikomą natūralią ryžių veislę „Suduru Samba“ ir tikisi, kad šiuose ryžiuose kalorijų kiekis sumažės 50–60 procentų. Jie taip pat eksperimentuoja su kitų rūšių lipidais, pavyzdžiui, saulėgrąžų aliejumi.

Šis tyrimas gali paskatinti naujos rūšies pusfabrikačių atsiradimą rinkoje – riebaluose išvirtų ir atšaldytų ryžių, kuriuos užtenka pasišildyti mikrobangų krosnelėje ir kurie turi daug mažiau kalorijų nei dabartiniai produktai.

Dar svarbiau yra tai, kad, tyrėjų manymu, šią techniką galima taikyti ir gaminant kitus krakmolingus patiekalus, kad jie taptų sveikesni. „Taip gaminti galima ne tik ryžius, – sako P. Thavarajah‘as. – Juk galima būtų taip gaminti ir duoną? Štai kur svarbus klausimas.“

Natūraliai kyla klausimas, ar negalima būtų taip pat paruošti ir bulvių? Juk jeigu kam nors pavyktų pagaminti gruzdintas bulvytes, turinčias perpus mažiau kalorijų, daugybė žmonių apsidžiaugtų.

Ryžiai yra bazinis daugelio pasaulio virtuvių patiekalas ir vienas iš kelių produktų, palaikančių studentų gyvybę (kartu su greitai paruošiamais užpilamais makaronais). Ir nors šie grūdai yra nebrangūs ir lengvai pagaminami, jie turi vien didelį trūkumą – kenkia figūrai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Biomedicinos mokslų daktarė apie stebuklingą augalą – česnaką: ir maistui gardinti, ir saugotis nuo onkologinių ligų (67)

Didėjant grėsmei, jog žmonių sveikata ateityje prastės, stokojant maisto šaltinių, funkciniai...

Ar valgyti duoną – sveika? Mitybos specialistas griauna pasenusius mitus (77)

Ar duona – sveikas produktas? Anksčiau šį klausimą užduodavo retas, o šiandien, vis dažniau...

Mitybos specialistė išaiškino, ar galima valgyti uogienę, ant kurios susiformavęs pelėsis (51)

Konservavimas, marinavimas ir rauginimas. Bet ar iš tikrųjų šie būdai yra geri ir kuris yra...

Kur laikyti obuolius? Tikrai ne dubenyje ant spintelės (12)

Vaisių žinovai vienareikšmiškai tvirtina, kad iš parduotuvės parsineštus obuolius reikia iš...

Lietuvių įpročiai keičiasi: valgo kitokią duoną (20)

Keletą metų iš eilės, dėl mažėjančio gyventojų skaičiaus ir besitraukiančių namų ūkių,...

Top naujienos

Naujos izoliacijos sąlygos apibrėžtos iki smulkmenų: taisyklės galioja ir šeimos nariams (79)

Izoliuojantis namuose arba kitose gyvenamosiose patalpose galioja griežtos taisyklės. Pavyzdžiui,...

Po naktinio susitikimo dėlioja pirmuosius darbus: trūksta informacijos dėl koronaviruso (104)

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų ( TS-LKD ) partijos pirmininkas Gabrielius...

Armonaitė išvardijo, kokius draudimus partija sieks keisti: sąraše – pagalbinis apvaisinimas ir alkoholio ribojimai (207)

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė kol kas apie pozicijas, kokių siektų...

Paėmę didmiesčius konservatoriai laimėjo Seimo rinkimus (1443)

Opozicijoje esantys konservatoriai laimėjo Seimo rinkimus ir gali suburti valdančiąją koaliciją...

Beprecedentė situacija: Pupinis ir Paluckas Utenoje surinko po lygiai balsų nugalėtoju skelbiamas Pupinis (92)

Utenos rinkimų apygardoje – neeilinė situacija. Vienodą balsų skaičių – po 7075...

Landsbergis apie Andriulį: tokio giminaičio neįsileisčiau pro duris (109)

Lietuvoje pasibaigus Seimo rinkimų II turui, „Delfi“ studijoje vieši prof. Vytautas Landsbergis...

Ruduo nesiliauja lepinti: iš pietų toliau plūsta šiluma (6)

Šiandien Lietuvos orus lemia anticiklono vakarinis pakraštys. Su pietiniu oro masių pernašos...

Konservatoriai, Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija susitiko derėtis dėl valdančiosios koalicijos formavimo pildoma (144)

Naktį į pirmadienį Seime susitinka kandidatai į valdančiąją koaliciją.

Daugiau kaip 100 tūkst. baltarusių eitynėse reikalavo Lukašenkos pasitraukimo: į protestuotojus – guminių kulkų serijos sulaikyta bent 110 protesto akcijos dalyvių (281)

Sekmadienį, baigiantis opozicijos nustatyto ultimatumo Baltarusijos prezidentui Aliaksandrui...

Girnius: tarp būsimų dešinės valdančiųjų ir prezidento gali būti nemažai įtampos (28)

Politologas Kęstutis Girnius specialioje Delfi rinkimų nakties laidoje teigė, kad tarp dešinės...

|Maža didelių žinių kaina