aA
Populiarumo nestokojanti sveikesnės mitybos tendencija iš esmės pakeitė daugelio vartotojų požiūrį net ir į tokius kasdienius maisto produktus kaip duona. Galbūt kaip tik tai ir lėmė, jog seni ir užmiršti receptai šiandien atgyja iš naujo, o kartu atrandama ir dar nežinotų faktų.
Naminės duonos
Naminės duonos
© DELFI / Modesta Meškė

Vienas iš tokių pavyzdžių – duonos raugas. Pastaruoju metu internetas tiesiog mirga nuo diskusijų apie su raugu kepamą duoną, o kai kurios šeimininkės ir pačios ryžtasi jo „užsiauginti“.

Iš tiesų, duonos raugas virtuvėje nėra naujovė. Tai, kad raugas padeda tešlai pakilti, o su juo kepti kepiniai puresni, minkštesni ir netgi skanesni pastebėjo dar senovės egiptiečiai. Iš pradžių į duonos tešlą buvo įmaišoma šiek tiek rūgusio alaus, vėliau pastebėta, kad raugo galima pasigaminti ir iš pačios tešlos. Beje, ilgus šimtmečius mūsų šalyje duona buvo kepama taip pat naudojant raugą.

Pats duonos raugas – tai ne kas kita kaip vandens ir miltų mišinys. Tiesa, tam, kad jis susidarytų yra būtinos dar dvi sąlygos – šiluma ir laikas, kurioms esant tešla ima rūgti. Būtent rūgimo proceso metu susidaro gerosios lactobacillus bakterijos ir ima daugintis natūralios mielės, kurių yra daugelyje rūšių miltų. Fermentacijos – t. y. rūgimo metu, sudėtiniai angliavandeniai skaidomi iki cukrų. Pastaraisiais minta mielės ir ima sparčiai daugintis, gamindamos CO2 ir naudingas mažamolekules medžiagas. Sakoma, kad tešla „užauga“.

Pasak mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, dabar jau žinoma, kad rauge esančios gerosios bakterijos kartu padeda išlaikyti ir duonos šviežumą.

Vaida Kurpienė
Vaida Kurpienė
© DELFI / Kiril Čachovskij

„Jame esančios lactobacillus bakterijos pagamina įvairių junginių. Jie teigiamai veikia mūsų žarnyno mikroflorą, apie kurios įtaką sveikatai pastaruoju metu daug kalbama. Kita „geroji“ bakterija lotyniškai vadinamai Pediococcus pentosaceis neleidžia veistis kenksmingam pelėsiui. (Beje, šią bakteriją „surado“ lietuviai). Atkreipkite dėmesį, kad duona, kuri buvo iškepta naudojant raugą, nepelija. Laikoma tinkamomis sąlygomis ji apdžiūva, tačiau ir toliau išlieka tinkama vartoti. Tokią duoną galima „atgaivinti“ ir naudoti skrudinimui. Pakanka tik lengvai apšlakstyti vandeniu ir įdėti į skrudintuvą“, – pataria V. Kurpienė.

Ji pastebi, kad su raugu kepama duona dar ir sveikesnė ta prasme, kad dėl rauge esančių unikalių bakterijų, neleidžiančių duonai sužiedėti, jos sudėtyje galima ženkliai sumažinti ar visai nenaudoti dirbtinių konservantų. „Raugas veikia kaip natūrali apsauga nuo sveikatai pavojingų pelėsių, todėl leidžia atsisakyti kitų dirbtinių ingredientų, kurie leistų duonai išlaikyti šviežumą“, – sako mitybos specialistė.

Naminės duonos
Naminės duonos
© DELFI / Modesta Meškė

Kalbėdama apie duonos raugo maistinę vertę, V. Kurpienė atkreipia dėmesį, kad su raugu kepta duona yra sotesnė. „Lyginant su kitomis yra sotesnė, nes išlieka daugiau skaidulų. Suvalgius tokios duonos pusryčiams, ilgiau išliksime sotūs, todėl, tikėtina, sumažės ir potraukis užkandžiauti tarp valgymų“, – sako mitybos specialistė.

Dar vienas duonos raugo ypatumų, jog jis leidžia ženkliai sumažinti ar net visai atsisakyti duonos kepimo procese dažnai naudojamo cukraus. Paprastai cukrus šiame procese naudojamas tam, kad padėtų greičiau daugintis mielėms ir iškilti tešlai. Kai tešlos ruošinyje naudojamas natūralus raugas, fermentacijos metu išsiskiria natūralūs cukrūs, kuriais minta natūraliai miltuose esančios mielės.

Įprasta manyti, kad su raugu kepama tik tradicinė juoda ar balta duona. Iš tiesų duonos raugą galima pagaminti iš daugelio rūšių grūdų. Natūraliam raugui reikalingų savybių turi ir tie patys kvietiniai miltai, taip pat ruginiai ar net avižiniai.

Paprastai būtent raugas suteikia duonai išraiškingą skonį ir aromatą. Tiesa, priklausomai nuo raugo skiriasi ir su juo keptos duonos skonis. Tradicinis ruginis ar kvietinis duonos raugas suteikia šiam kepiniui švelnios ir malonios rūgštelės, o štai, pavyzdžiui, avižinis – subtilų avižų prieskonį ir kvapą.

Naminės duonos
Naminės duonos
© DELFI / Modesta Meškė
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(14 žmonių įvertino)
3.7143

Dietologė apie aliejų naudą: padeda atitolinti senėjimą, gerina smegenų, širdies veiklą (24)

Maisto gamyba be aliejaus sunkiai įsivaizduojama. Įvairūs aliejai reikalingi ne tik paruošti...

Chemijos mokslų daktaras apie kramtomąją gumą: paaiškino, kiek laiko galima ją kramtyti (18)

Kramtoma guma yra tas dalykas, kurį mėgstate ir dažnai naudojate? O gal atvirkščiai –...

Ciberžolė, krapai, bazilikai, rozmarinai ir petražolės: neįtikėtina šių žolelių nauda dvi iš jų padeda kovoti su vėžinėmis ląstelėmis (4)

Vasara – ant kepsninės ruoštų patiekalų ir šviežių daržovių salotų metas. O kas geriau...

Keto dieta: įvardijo, kodėl reikėtų būti atsargiems dėl šios populiarios dietos (71)

Paskutiniu metu internete galima rasti daug informacijos apie keto dietą , žadančios greitus ir...

Maisto ekspertė įspėja, kiek galima suvalgyti uogų (25)

Kaip jau įprasta kiekvieną šeštadienio rytą per „Delfi TV“ jūsų laukia „Alfas live“....

Top naujienos

Veryga: situacija verčia sunerimti, todėl jau braižomas ribojimų planas  išskirti atskiri sektoriai, planuojamos patikros (192)

Per ketvirtadienį šalyje buvo užfiksuoti 24 nauji koronaviruso atvejai. Penktadienį sveikatos...

Prabilo iš pareigų besitraukianti viceministrė: tylėti negaliu papildyta (215)

Pirmą kartą po pareikštų įtarimų viešai prabilo iš pareigų besitraukianti viceministrė Lina...

LNOBT direktoriui Sakalauskui diagnozuotas koronavirusas, teatras stabdo darbą (53)

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro ( LNOBT ) direktoriui Jonui Sakalauskui diagnozuotas...

Skleidžia melą, kad pasaulyje bankrutavo kelios dešimtys stambių bankų (8)

Socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbta informacija apie stambių bankų bankrotą, tačiau...

Minskui įteikta nota: Lietuva smerkia kuro pakrovimą į Astravo AE (46)

Lietuva griežtai smerkia pradedamą branduolinio kuro pakrovimą į nesaugią Astravo atominę...

Grįžus iš Lenkijos tikriausiai teks izoliuotis, numatomos kai kurios išimtys (22)

Lenkiją penktadienį tikriausiai bus įtraukta į valstybių, iš kurių grįžus reikia izoliuotis,...

Naujausiuose maršrutuose – dar viena vilniečių pamėgta vieta: ten lankėsi susirgęs iš „Bardako“ (50)

Ketvirtadienį Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ( NVSC ) pranešė, kad koronavirusas buvo...

Astrave prasidėjo negrįžtamas procesas: Lietuva protestuoja ir laukia, kas bus (545)

Šiandien paleidžia Astravo AE , myliu jus visus, jeigu ką. Tokiu liūdnesniu sarkazmu penktadienį...

Komplikuota turizmo sektoriaus situacija: dabar visi plėšosi dėl kelių keliautojų (4)

Pasaulyje ir toliau daugėjant užsikrėtimų koronavirusu, kai kurie Lietuvos turizmo verslo atstovai...

Ketvirtadienį Lietuvoje užfiksuoti 23 nauji koronaviruso infekcijos atvejai: vienas jų - iš jau minėto Vilniaus baro įvežtiniai net iš keturių šalių (275)

Praėjusią parą Lietuvoje užfiksuoti 23 naujo koronaviruso infekcijos atvejai.

|Maža didelių žinių kaina