Pastaruoju metu vis pasigirsta kalbų apie tai, kad pieno suaugusiems žmonėms gerti nereikėtų, esą jis nenaudingas ar net kenksmingas mūsų organizmui. Tačiau Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas profesorius dr. Rimantas Stukas sako, kad tiek pieno, tiek jo subproduktų visiškai atsisakyti nereikėtų.
Profesorius dr. Rimantas Stukas
© Shutterstock

Lietuviai gerti pieną mėgsta, teigiama „Maximos“ atsiųstame pranešime. Prekybos tinklo pardavimų duomenimis, per mėnesį nuperkama daugiau kaip 2,6 mln. litrų pieno.

„Atrodo, kad apie pieną žinome viską, nes jis vartojamas daugelį metų ir visiems yra puikiai žinomas produktas, tačiau skirtingo amžiaus žmonėms pienas reikalingas dėl skirtingų jo savybių, karvės pieno negalima duoti kūdikiams, o suaugusieji turėtų jo atsisakyti tik tuomet, jeigu netoleruoja laktozės“, – atsiųstame pranešime cituojamas profesorius dr. R. Stukas.

Pasak mitybos specialisto, vyresniems vaikams pienas – tai produktas, kurio baltymai labai naudingi. Jie geriau virškinami už mėsos ir žuvies baltymus. Pieno baltymai pasižymi didele biologine verte ir labai gerai subalansuotomis aminorūgštimis – savo sudėtyje turi 20 gyvybiškai reikalingų aminorūgščių. Netoleruojantiems karvės pieno profesorius siūlo jį keisti į ožkos pieną, tačiau savo sudėtimi šis pienas mažiau vertingas nei karvės pienas.

Profesorius taip pat pamini įdomų faktą, kad laktozė pasižymi nedideliu saldumu, ji yra 6–7 kartus mažiau saldi už cukrų.

Mitai apie pieno vartojimą: ar turėtume jo visiškai atsisakyti?
© Bendrovės archyvas

„Iš tikrųjų pienas ir pieno produktai gali ir turi būti naudojami nuo kūdikystės iki senatvės. Piene randamas vienintelis pieno angliavandenis – pieno cukrus laktozė, kurio daugiau neturi joks kitas produktas, o žmonės, kurie netoleruoja pieno, iš tikrųjų netoleruoja laktozės“, – dėsto prof. dr. R. Stukas.

Pasak profesoriaus, žmonės nepelnytai nuvertina pasterizuotą pieną, kaip tik būtent jį ir reikėtų gerti.

„Anksčiau žmonės valgė ir gėrė tai, ką turėjo, tačiau šiandien maisto sauga turėtų būti pirmoje vietoje, ir pienas turi būti geriamas pasterizuotas. Klaidinga manyti, kad jame nėra jokių naudingųjų medžiagų ir yra bevertis – priešingai, jis yra saugus vartoti, jame yra gausu maistingų medžiagų, o pasterizuojant pieną jos niekur nedingsta“, – priduria profesorius. dr. R. Stukas.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Kaip tinkamai elgtis su maistu atėjus šiltiems orams

Bakterijos pradeda plisti jau penkių laipsnių temperatūroje, todėl, siekiant išvengti...

Andrius Pauliukevičius: kodėl vištienos krūtinėlė ne visada geriausias pasirinkimas (49)

Atšilus orams, vis daugiau žmonių susirūpina savo išvaizda ir sveikata, tad pradeda sportuoti...

Ką turėtume žinoti apie kasdien vartojamą cukrų? (4)

Nors dalis žmonių apsipirkinėdami nuolat skaito maisto produktų etiketes ir kaip įmanydami...

Skystuoju auksu vadinamas sviestas ghi – sveikesnė alternatyva įprastiems riebalams (33)

Pasaulyje sparčiai populiarėjantis indiškas lydytas sviestas ghi – produktas, kurį šiandien...

Grilio sezono pavojai: kaip sveikai paruošti mėsą (12)

Kai gegužė mus lepina vasariškais orais, kone kiekvienas savaitgalis pakvimpa gardžia ant laužo...

Top naujienos

Naujausi reitingai: vieno iš kandidatų sprendimas gali situaciją pakeisti iš esmės (308)

Naujausių prezidentinių reitingų favoritų trejetuke ekonomistas Gitanas Nausėda vis dar tvirtai...

Visiems teks apsispręsti: didesnė alga dabar ar didesnė pensija ateityje skaičiuoklė (180)

Jeigu Seimas priimtų Vyriausybės teikiamas mokesčių ir pensijų permainas, visų dirbančiųjų...

Po „Žalgirio“ smūgio – negailestinga kritika CSKA: pasakyti du žodžius? Itoudis vėl pratrūko (112)

„Pralaimėjimas yra pralaimėjimas. Tai – apmaudu ir nemalonu. Bet atsilikti 20 taškų buvo...

Ją pastebėjo Holivudas ir pati Lady Gaga: Paryžiaus man nereikia (17)

Esant mados kūrėju būti laimingam galima ir čia, tarp savų sienų. Milano ar Paryžiaus...

Po dramatiško finišo atsikvėpęs Šaras: dabar visa Europa žino, kad „Žalgiris“ – aukščiausias lygis specialiai Krepšinis.lt iš Belgrado (289)

Šarūnas Jasikevičius didžiuojasi tuo, ką Kauno „Žalgiriui“ pavyko nuveikti tiek šį...

Orai: po lietaus plūstels vasariškas karštis (3)

Šią savaitę šalyje ir toliau išsilaikys maloniai šilti orai. Savaitei įpusėjus pradžiugs tie,...

Linksmybės „Žalgirio“ rūbinėje: daina kapitonui, vakarėlio planai ir lažybos dėl futbolo specialiai Krepšinis.lt iš Belgrado (12)

„Jau mačiau, kaip lietuviai moka linksmintis, todėl esu tikras, kad bus geras vakarėlis“, –...

Ką pradėti daryti jau dabar, kad po 5 metų būtumėte laimingas ir sėkmingas (6)

Į šį klausimą yra daugiau nei šimtas atsakymų, mes atrinkome pačius populiariausius.

Lieknėkite valgydami grikius: sveika ir efektyvi dieta be jokio badavimo (15)

Ar žinote, kad grikiai yra labai sveikas ir naudingas produktas, kurį tiesiog privalote įtraukti į...

Miestiečiai brandžiame amžiuje nėrė į kaimo verslą ir nepasigailėjo (36)

Kada nors nusibelsti iš savosios Dzūkijos į kitame Lietuvos pakraštyje, Molėtų rajono Medeikių...