aA
Kaip jau įprasta kiekvieną šeštadienio rytą per „Delfi TV“ jūsų laukia „Alfas live“. Kadangi vasara, pats metas pakalbėti apie visų taip mėgstamas uogas – kokias rinkti, kokias valgyti ir apskritai... ar jos – sveikos? Šios laidos metu jos vedėjas Alfas Ivanauskas kalbins maisto ekspertę Aidą Čepukaitę.
Aida Čepukaitė
Aida Čepukaitė
© DELFI montažas

Uogos, kaip tokios, yra maisto produktas, kurį reikėtų vartoti kasdien, ar tai vis tiek yra labiau desertas?

Ir taip, ir taip. Jeigu uogų vartojama saikingai, jos visada yra gerai. Žinoma, priklauso dar ir nuo to, kaip jos paruoštos: vienas dalykas yra jos šviežios ar šaldytos, visai kas kita, jei jos yra uogienėje su daug cukraus. Taip pat čia svarbūs dar du aspektai – sezoniškumas ir alergijos.

Dabar, vasarą, yra daug šviežių uogų. Kur jas geriausiai pirkti: prekybos centruose, turguose ar... pakelėse?

Labai dažnai tai gali ir nesiskirti, kitaip tariant – ateiti iš tų pačių tiekėjų. Aš esu šalininkė uogas ir vaisius pirkti iš ūkininkų. Netobulai atrodantis vaisius ar uoga reiškia, kad tai buvo užauginta natūraliai, o štai tobulumas yra įtartinumo klausimas.

Jeigu reikėtų išrinkti uogą, kuri būtų ta karalienė – lyg dedikacija sveikiausios ir pačios geriausios uogos?

Net nežinau, visos labai sveikos. Kiekviena uoga turi tam tikrų savybių: vienos turi daugiau vandens, kas vasarą labai padeda atsigaivinti, kitos – daugiau vitamino C, putino uoga yra gydanti, populiarus yra sausmedis. Manau, kad visada geriau naudoti tas uogas, kurios auga Lietuvoje.

Kiek visgi tų uogų galima suvalgyti?

Taip yra sakoma, kad uogų per dieną galima suvalgyti 200–400 g. Taip pat reikėtų turėti omeny, kad vienos uogos turi daugiau vandens, kitos – cukraus. Tai irgi svarbu įvertinti. Būtina atkreipti dėmesį, kad daug žmonių yra alergiški braškėms – labai alergizuoja jų plaukeliai.

Braškės
Braškės
© Adobe Stock

Ar tiesa, kad uogų geriau ne trinti, o valgyti jas visas?

Uogas labiau veikia terminis apdorojimas ir sąlytis su metalu. Apskritai, jei negalite rinktis šviežių, geriausias apdorojimo būdas yra šalčiu. Džiovinimas taip pat nėra gerai, nes uogoje nebelieka vandens, o tai veikia dantis, gali atsirasti kariesas.

Jei moteris laukiasi ir valgo uogų, ar gali būti taip, kad vaikas vėliau jų nemėgs?

Jei apsinuodyčiau jomis, manau, gal ir galėtų būti kažkoks poveikis, bet realiai tokio tyrimo nėra ir tai greičiau yra mitai.

Taip pat matysite nuostabiai traškius ir be mažai riebalų vištienos „nuggets“ vos iš 5 ingredientų, dar jūsų laukia šilkiniai varškėčiai su uogų įdaru, o taip pat – reportažas su gydytoja Asta Grigaliūniene, ar yra maisto produktų, kurie mažina cholesterolio kiekį kraujyje? Susitikime jau šeštadienį 10 val. „Alfo didžiajame kulinariniame šou“ tik per „Delfi TV“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(20 žmonių įvertino)
2.9000

Dietologė apie aliejų naudą: padeda atitolinti senėjimą, gerina smegenų, širdies veiklą (28)

Maisto gamyba be aliejaus sunkiai įsivaizduojama. Įvairūs aliejai reikalingi ne tik paruošti...

Chemijos mokslų daktaras apie kramtomąją gumą: paaiškino, kiek laiko galima ją kramtyti (18)

Kramtoma guma yra tas dalykas, kurį mėgstate ir dažnai naudojate? O gal atvirkščiai –...

Ciberžolė, krapai, bazilikai, rozmarinai ir petražolės: neįtikėtina šių žolelių nauda dvi iš jų padeda kovoti su vėžinėmis ląstelėmis (4)

Vasara – ant kepsninės ruoštų patiekalų ir šviežių daržovių salotų metas. O kas geriau...

Keto dieta: įvardijo, kodėl reikėtų būti atsargiems dėl šios populiarios dietos (71)

Paskutiniu metu internete galima rasti daug informacijos apie keto dietą , žadančios greitus ir...

Maisto ekspertė įspėja, kiek galima suvalgyti uogų (25)

Kaip jau įprasta kiekvieną šeštadienio rytą per „Delfi TV“ jūsų laukia „Alfas live“....

Top naujienos

Pasirodė naujas Cichanouskajos vaizdo įrašas: iš lapo perskaitė raginimą nutraukti protestus kreipimosi įrašymo laikas ir vieta nežinomi (73)

Kandidatė į Baltarusijos prezidentes Svietlana Cichanouskaja kviečia savo šalininkus nutraukti...

Planuojantiems imti būsto paskolą – ekspertų patarimai: didžiausios gyventojų klaidos, kurios brangiai kainuoja (19)

Lietuvos bankų asociacijos duomenimis, dauguma gyventojų šiuo metu laukia būsto kainų kritimo....

Patikslintos aplinkybės dėl 18 naujų užsikrėtimų: įvežtiniai atvejai – iš Ukrainos, Nyderlandų ir Ispanijos dviejų asmenų užsikrėtimo aplinkybės dar nėra aiškios (212)

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per vakarykštę parą Lietuvoje...

Linkevičius: Cichanouskaja neketino išvykti iš Baltarusijos, tačiau tai buvo vienintelė jos galimybė (160)

Kandidatė į Baltarusijos prezidentus Sviatlana Cichanouskaja yra Lietuvoje, teigia Lietuvos...

Epidemiologų akiraty – populiari Kauno vieta, nustatyti 4 koronaviruso atvejai (31)

Septyni nauji koronaviruso atvejai siejami su židiniais, keturi iš jų – Kauno senamiestyje...

Arūnas Spraunius

Kremlius veržiasi į tarptautinius elito klubus siekdamas juos apdergti

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas Jungtinių Tautų (JT) 74-ojoje Generalinėje...

Putinas skelbia apie užregistruotą „pirmąją vakciną nuo koronaviruso“ tikina, kad jau išbandė viena jo dukterų (188)

Rusija sukūrė pirmąją vakciną, suteikiančią „tvarų imunitetą“ nuo naujojo pandeminio...

Surplys: jau dabar prie sienų stiprinama patikra (75)

Visuomenės informavimo grupės (VIG) vadovas Giedrius Surplys antradienį laidoje „Delfi Rytas“...

Cichanouskaja paviešino vaizdo pranešimą: neduok Dieve, atsidurti tokio pasirinkimo akivaizdoje (645)

Kandidatė į Baltarusijos prezidento postą Sviatlana Cichanouskaja (Delfi nuo šiol vartos...

Italų virtuvės šefas išdavė ypatingą konservuotų paprikų receptą (5)

Italų virtuvės šefas Gian Luca Demarco rekomenduoja ypatingą receptą – konservuotas...

|Maža didelių žinių kaina