aA
Dauguma esame girdėję, kad žuvis yra tas produktas, kuris stiprina širdį ir imunitetą, gerina mūsų nuotaiką ir savijautą, suteikia energijos, o svarbiausia mažina diabeto riziką, tačiau iki šių dienų lietuvių mitybos įpročiai gana archajiški, dauguma verčiau renkasi mėsą nei mūsų organizmui taip vertingą žuvį.
Tilapijų ferma
© Shutterstock

Reguliarus žuvies vartojimas naudingas ne tik dėl joje esančių omega-3 riebalų rūgščių, bet ir pasižymi žmonėms naudingomis savybėmis, rašoma pranešime žiniasklaidai. Daugiau žuvies reikėtų vartoti tiems, kuriuos kamuoja depresija, kraujotakos ar širdies sutrikimai, ypatingai moterims, kurios susiduria su plaukų slinkimo ar lūžinėjančių nagų problemomis.

Lietuvos rinkoje geros ir kokybiškos žuvies itin sunku rasti, didžioji jos dalis prekybos tinkluose ar turguose yra atvežtinė, importine arba atšildyta, o ne šviežia, o tai dažnai kelia nepasitikėjimą pačia žuvimi ar nežinomu gamintoju. Paskutiniu metu Lietuvoje atsiranda vis daugiau vietinių ūkininkų ir gamintojų, kurie ryžtasi žuvį auginti Lietuvoje, savo ūkiuose, taip pat daugėja vartotojų, kurie pirmenybę teikia lietuviškai produkcijai.

Vienas tokių gamintojų užsiimantis ir pradėjęs tilapijų auginimą ir jų perdirbimo procesus Lietuvoje, veiklą pradėjo tik šių metų sausio mėnesį. Pirmasis Lietuvoje pradėjęs auginti Silver rūšies tilapijas – Aurimas Aleksiejūnas, bando lietuvius pripratinti ar supažindinti su daugumos kritikuojama tilapija.

Jo auginama tilapija skiriasi nuo į mūsų Lietuvos tinklus iš Azijos atvežtinės tilapijos, kuri neretai kalbama yra auginama labai nešvariai ir nepasižymi jokiomis naudingomis savybėmis. Verslininko Aurimo tilapijų mailiai į Lietuvą atvežti tiesiai iš Olandijos, žuvys auga naujai įrengtuose, specialiuose joms pastatytuose vandens rezervuaruose, kurie užtikrina švarų ir saugų žuvų augimo procesą.

Paklaustas kas lėmė pasirinkimą auginti būtent tilapijas verslininkas pabrėžia, kad šiai dienai rinkoje išties mažai šviežios ir kokybiškos žuvies „Šalies rinkoje didžiąją dalį žuvies bei jos produktų sudaro importuota šaldyta bei po to atšildyta žuvis, tad norėjosi kažko kitokio nei, kad standartiškai matome prekybos centrų vitrinose. Žmonės turi kuo daugiau į savo dienos racioną įsileisti žuvies, kuri nereikalauja sudėtingo paruošimo, kuri tinka tiek vaikams tiek suaugusiems ir neturi specifinio, taip daugumos nemėgstamo kvapo.

Lietuvoje tilapijas auginantis ūkininkas Aurimas: noriu sulaužyti mitą, kad tai nevertinga žuvis
© Shutterstock nuotr.

Tai lėmė pasirinkimą pradėti tilapijų auginimą, esu pirmasis Lietuvoje pasiryžęs auginti ir į tinklus ar mažesnius prekybos taškus tiekti Lietuvoje užaugintą tilapiją, kol kas ją gauname tik iš Azijos šalių, kuriose jų saugus ir švarus auginimas nėra užtikrinamas, noriu sulaužyti mitą, kad tilapija nenaudinga ir nevertinga žuvis, nes iš tiesų tai yra tikra vitaminų ir naudingų savybių bomba tiek vaikams, tiek suaugusiems“ – pasakoja vyras.

Mineralų ir vitaminų šaltinis

Tilapija pasižymi įspūdingu vitaminų bei mineralų kiekiu, žuvies sudėtyje gausu B3, B12 vitaminų, taip pat niacino, seleno, kalio, fosforo bei magnio. Būtent dėl gausybės joje esančių vitaminų ir mineralų gausos, žuvis puikiai tinka nėščiosioms ar maitinančioms mamoms, nes joje gausu DHA – dokozaheksaeno rūgšties, kuri reikalinga nėštumo metu ir padeda vystyti centrinę nervų sistemą, smegenis ir vaisiaus akis, taip skatinant vaiko pažintinį vystymąsi.

Iš maistinių medžiagų ypatingas dėmesys turėtų būti skiriamas B vitaminams, kurių gausu tilapijoje. B vitaminai yra būtini normaliam nervų sistemos veikimui, todėl tilapija turėtų būti įtraukta į rudens-žiemos meniu, kad būtų išvengta depresijos, galvos skausmo.

Vitaminas K taip pat yra tilapijoje, kuris yra būtinas kraujo formavimo procesui. Jis padeda gaminti raudonuosius kraujo kūnelius, todėl produktus, kurių sudėtyje yra jo turinio, reikia valgyti esant mažam hemoglobino kiekiui arba jau sukurtai anemijai.

Dėl tilapijoje esančio fosforo ir geležies, ši žuvis naudinga paaugliams, kurių kūnas sparčiai auga. Norėdami įsisavinti tilapijoje esančią geležį, turite valgyti kartu su vitaminu C, galima užpilti citrinos sultimis, kurios padės įsisavinti visas naudingąsias tilapijos savybes.

Tilapijų ferma
Tilapijų ferma
© Shutterstock

Įdomiausia tai, kad tilapija mitybos požiūriu išsiskiria dideliu biologinės vertės baltymų kiekiu, 100 gramų tilapijos sudaro net 20 gramų baltymų. Todėl išties ne tik tilapija, bet ir visa kita žuvis dėl savo gausos mums naudingų savybių ant mūsų kasdienio stalo turėtų būti vartojama kuo dažniau.

Laužo nusistovėjusius stereotipus

Lietuviškų tilapijų augintojo Aurimo tilapijų ūkis įrengtas kaimo apsuptyje, toli nuo miesto ir pramonės, kasdien ten dirba atsakingai tilapijas prižiūrintys specialistai, kurie užtikrina, jog žuvis gautų tik jai visapusiškai subalansuotą pašarą ir įsisavintų visas naudingąsias medžiagas – kad augtų saugiai ir jai pritaikytomis sąlygomis.

Aurimas kalba, kad buvo nelengva pradėti auginti tilapijas, juolab, kad būta įvairių iššūkių ir sunkumų: „Buvo sunku pradėti, žinant, kad dauguma prieš tilapiją dažnai yra nusistatę ir prisiskaitę negerų dalykų, bet juk kalbam apie iš Azijos šalių importuotą žuvį, kuri ne paslaptis auga tikrai keistokais būdais. Buvo sunku, nes viskas nauja ir nematyta, Lietuvoje nėra su kuo pasikonsultuoti, todėl teko remtis ir pasitikėti patyrusiais užsienio konsultantais. Norisi, kad standartinis lietuvis kuo dažniau į savo dienos racioną įtrauktų žuvį, o ypatingai tilapiją, kuri tokia turtinga savo savybėmis. Man svarbu, kad žmonės rinktųsi lietuvišką produktą, užaugintą švariai ir aukščiausios kokybės sąlygomis, norisi suteikti visas galimybes valgyti saugų ir visapusiškai subalansuotą produktą.“

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(57 žmonės įvertino)
4.7193

Švieži kopūstai: troškinti, raugti ar valgyti žalius? + 5 receptai (8)

Kopūstas – viena populiariausių daržovių, be kurios neišsiverčia praktiškai jokia pasaulio...

Kaip teisingai suderinti daržoves su mėsa ir žuvimi, kad mityba būtų subalansuota (4)

Ar su kiaulienos šašlyku tinka tik ryžiai, marinuoti svogūnai ir švieži pomidorai? Kokios...

Dietologai įvardijo 17 maisto produktų, turinčių daugiau baltymų negu kiaušiniai (10)

Kiaušiniai – pirmas dalykas, ateinantis į galvą, kai galvojame apie baltymus . Jie pigūs, tinka...

Veganams ir vegtarams – mažesnė širdies ligų grėsmė, tačiau didesnė insulto rizika rodo tyrimas (16)

Naujo tyrimo autoriai skelbia, kad besimaitinantiems veganiškai ir vegetariškai – mažesnė...

Mitybos specialistas: žmonės nesupranta, koks pavojingas yra pridėtinis cukrus (23)

Vis daugiau atliekamų mokslinių tyrimų patvirtina, kad pridėtinis cukrus daro neigiamą įtaką...

Top naujienos

10-metės dukters netekę ir į teismų maratoną įsukti tėvai: vienintelis dalykas, kurio norime, – teisingumas (60)

Su Vaidu ir Jurgita Jankauskais susitikome Vaisodžių kaime, į kurį šeima planavo atsikraustyti...

Neeilinė istorija perkant būstą iš brėžinių: po dvejų metų – nei namų, nei pinigų (15)

Daugiau nei dvi dešimtys asmenų 2017 metais nusprendė įsigyti namą ir pervedė tūkstančius...

Saudo Arabijos naftos šokas suvienijo Kiniją su jos konkurentėmis: karo bijo visi vienodai (21)

Jei kas ir gali atitraukti Azijos supervalstybes nuo teritorinių nesantaikų ir ginčų dėl...

Prognozuojamos pirmosios šalnos: ką prisiminti turėtų nemalonumų nenorintys vairuotojai (1)

Jau šios savaitės pabaigoje Lietuvoje prognozuojamos pirmosios šalnos. Iššūkių vairuotojams...

Vidinių resursų taurė ištuštinama nepastebimai: kasdienis elgesys rodo, kad laikas pokyčiams (1)

Blogos savijautos ir ligų priežastis gali būti stresas . Kaip stipriai galime pakenkti savo...

Norint rasti auklę, teks paplušėti: papasakojo, kokius reikalavimus kelia tėvai, o kokių užgaidų turi auklės (56)

Prasidėjus rudeniui, daugelis mamų grįžta į darbus, o vaikai keliauja į darželius. Jei vietą...

Praėjusiais metais paplūdimius labiausiai „puošė” ne tik plastikinės maisto pakuotės: pajūryje atrandama ir netikėtų daiktų

Milijonas savanorių net 120 šalių pasiryžo sutvarkyti paplūdimius. Tarp surinktų šiukšlių...

Gero nežadančios tyrimų išvados: gaivieji gėrimai padidina mirties riziką, vegetarizmas – insulto (7)

Mėgstate gaiviuosius gėrimus ? Be reikalo. Naujo, vieno iš stambiausių tokio tipo tyrimo autoriai...

Plyšus aortai, retas kuris išgyvena: norint sumažinti riziką, veiksmų imtis galima nedelsiant (36)

Rugsėjo 19-ąją visame pasaulyje minima aortos diena. Santaros klinikų kraujagyslių chirurgas...