aA
Nors ruošiant maistą su svogūnais gali tekti išspausti šiek tiek ašarų, tačiau mitybos ekspertai tikina, kad tai yra niekis, palyginti su svogūnų organizmui teikiama nauda. Tuo metu prekybininkai pažymi, kad šalies gyventojai renkasi itin įvairias svogūnų rūšis, o jų pasiūla parduotuvėse kasmet auga.
© Shutterstock

Svogūnas – sveikatos lobis

Atsiųstame pranešime prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė sako, kad svogūnai lietuviams yra pažįstami ir plačiai naudojami nuo seno, todėl daugelis gyventojų namuose jų stengiasi turėti visuomet arba bent jau reguliariai pasipildyti jų atsargas.

„Populiariausi yra klasikiniai geltonieji svogūnai, tačiau skirtingiems patiekalams gaminti lietuviai jau noriai renkasi ir kitų rūšių svogūnus – rausvuosius, saldžiuosius ar baltuosius. Be to, bendros ekologiško maisto tendencijos atsispindi ir svogūnų paklausoje. Pastebime, kad pirkėjai ieško natūraliu būdu užaugintų svogūnų ir mieliau renkasi iš Lietuvos ūkių atkeliaujančią produkciją“, – sako B. Čaikauskaitė.

Tuo metu mitybos poveikio sveikatai tyrėja Aida Matulevičiūtė primena, kad svogūnus vartoti verta tiek dėl skoninių, tiek dėl maistinių savybių.

„Svogūnai yra išties vertinga daržovė, kuri pasižymi ne tik aukšta energine verte, bet ir valomosiomis, antioksidacinėmis, antiinfekcinėmis, imunitetą stiprinančiomis savybėmis. Svogūnuose gausu skaidulų, vitaminų ir kitų organizmui naudingų medžiagų. Ši daržovė taip pat naudinga kraujagyslių sistemos ligomis sergantiems gyventojams, be to, ji padeda reguliuoti cholesterolio kiekį organizme ir kovoja su uždegimais“, – pasakoja A. Matulevičiūtė.

Kodėl svogūnai verti visų virtuvėje išspaustų ašarų?
© Shutterstock

Gurmaniškų patiekalų palydovai

B. Čaikauskaitė pastebi, kad didžiausia svogūnų paklausa Lietuvoje būna pavasario ir vasaros sezonu, o labiausiai perkami yra lietuviški geltonieji svogūnai.

A. Matulevičiūtės teigimu, svogūnai pasižymi išskirtinėmis skoninėmis savybėmis, dėl to juos itin tinka naudoti kaip natūralų prieskonį, suteikiantį patiekalams ypatingą skonį bei aromatą: „Žinoma, geriausiai naudingosios svogūno savybės yra išsaugomos, kai jie nėra termiškai apdorojami – kepinami aliejuje ar verdami. Nepaisant to, svogūnus tikrai verta dėti ir į sriubas, troškinius bei kitus aukštoje temperatūroje ruošiamus patiekalus.“

Visų rūšių svogūnai, pasak mitybos poveikio sveikatai tyrėjos, yra panašiai vertingi. Jų pasirinkimas labiau priklauso nuo kiekvieno asmeninio skonio ir patiekalo, kuriam šias daržoves ketinama naudoti.

„Įprasti lietuviški geltonieji svogūnai tikrai niekuo nenusileidžia kitoms – mūsų kraštuose galbūt mažiau įprastoms – svogūnų rūšims. Tačiau tikrai verta išbandyti ir kitokius svogūnus, paeksperimentuoti su jų skoniais. Pavyzdžiui, gan unikaliu skoniu pasižymi baltieji svogūnai, kurie tinkamiausi karamelizuotų svogūnų padažui gaminti“, – pastebi A. Matulevičiūtė.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Ekspertai įvardijo, kokią duoną rinktis iš tikrųjų sveika (34)

Šiandien duonos lentynose pasiūla kaip niekada didelė – nuo klasikinio batono iki duonos su...

Kaip išvengti apsinuodijimo kasdieniais produktais, arba kodėl senstelėjusią duoną būtina išmesti (28)

Tuos, kurie mano, kad elgiasi sumaniai apipjaustydami pelėsiu aptrauktą duoną, specialistai kuo...

Sveikesnė mityba šaltuoju metu neišleidžiant daug: ką mano ekspertai?

Dalis tautiečių mano, kad valgyti daug daržovių ir vaisių ar pildyti vitaminų atsargas būtina...

Ar vaisiai lygu desertui: kiek cukraus turi skirtingi vaisiai (17)

Vaisiai saldūs natūraliai, bet ne visuose cukraus kiekis vienodas. Žinoti, kiek vaisiai turi...

Kodėl negalima kepti ant rapsų aliejaus ir kaip pasirinkti tinkamiausią (288)

Pats svarbiausias aliejaus kokybės rodiklis – rūgštingumas, LRT TELEVIZIJOS laidoje...

Top naujienos

Dar vienas skandalas Kaune: medikus šokiravo motinos elgesys su mažyliu – skubiai iškvietė vaikų teises (114)

Motina meta kaltinimus Kauno klinikų medikams . Anot jos, šie galimai per stipriai suspaudė vaiką.

Vieta, apie kurią lietuviai galėjo tik pasvajoti: paslaptingas kino teatras, kur leidžiama daugiau nei įprastai (40)

Sostinėje įsikūrė nauja vieta, apie kurią anksčiau net nesvajojote, kad tokia gali būti. Po...

Gyvai / Futbolas prie tuščių tribūnų: Rumunija – Lietuva 0:0 (1)

Šeštadienį daugiau nei 15 tūkstančių vietų turinčiame Ploješčio miesto stadione vyksta...

Negailestingą onkologinės ligos kirtį patyrusiam Stano – jautrios kolegų emocijos (2)

Dainininkas Stanislavas Stavickis -Stano patvirtino jau gerą pusmetį pramogų pasaulio...

Pažintis socialiniame tinkle: kaip vos iš kelių žinučių suprasti, kad viskas baigsis blogai (114)

„Tinder“, „Facebook“ ir kiti socialiniai jau kurį laiką yra kone populiariausia platforma...

Betoninės sienos po žeme slėpė neregėtos prabangos rūmus ir didžiausią LSD fabriką istorijoje (7)

Paskutiniame praėjusio amžiaus dešimtmetyje praktiškai visos LSD siuntos atkeliaudavo iš...

Nepaklausė medikų ir šiandien džiaugiasi dešimtmečiu sūnumi: nuvykus į klinikas, nėštumą siūlė nutraukti (16)

Ką reiškia rankose laikyti nė kilogramo nesveriantį kūdikį, niekaip nesupras tie, kas to...

Albumą pristačiusi Monika Pundziūtė-Monique scenoje išgirdo asmeninį prisipažinimą (5)

Atlikėja Monika Pundziūtė- Monique iš jaudulio žibančiomis akimis pristato antrąjį solinį...

Gyvai / „Hero's & KOK World series 2018“ turnyre Vilniuje – iššūkis Maslobojevui ir Vikšraičiui (tiesiogiai)

Šiandien, lapkričio 17 dieną, 19 valandą Vilniaus „Siemens“ arenoje startuoja tradiciniu...

Žurnalistė apsilankė nuogalių kurorte: orgijos vyko vidury baltos dienos (4)

„Ateik greičiau pažiūrėti! Aname balkone vyksta orgija!“ – sušukau savo seseriai, rodydama...