aA
Nors ruošiant maistą su svogūnais gali tekti išspausti šiek tiek ašarų, tačiau mitybos ekspertai tikina, kad tai yra niekis, palyginti su svogūnų organizmui teikiama nauda. Tuo metu prekybininkai pažymi, kad šalies gyventojai renkasi itin įvairias svogūnų rūšis, o jų pasiūla parduotuvėse kasmet auga.
© Shutterstock

Svogūnas – sveikatos lobis

Atsiųstame pranešime prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė sako, kad svogūnai lietuviams yra pažįstami ir plačiai naudojami nuo seno, todėl daugelis gyventojų namuose jų stengiasi turėti visuomet arba bent jau reguliariai pasipildyti jų atsargas.

„Populiariausi yra klasikiniai geltonieji svogūnai, tačiau skirtingiems patiekalams gaminti lietuviai jau noriai renkasi ir kitų rūšių svogūnus – rausvuosius, saldžiuosius ar baltuosius. Be to, bendros ekologiško maisto tendencijos atsispindi ir svogūnų paklausoje. Pastebime, kad pirkėjai ieško natūraliu būdu užaugintų svogūnų ir mieliau renkasi iš Lietuvos ūkių atkeliaujančią produkciją“, – sako B. Čaikauskaitė.

Tuo metu mitybos poveikio sveikatai tyrėja Aida Matulevičiūtė primena, kad svogūnus vartoti verta tiek dėl skoninių, tiek dėl maistinių savybių.

„Svogūnai yra išties vertinga daržovė, kuri pasižymi ne tik aukšta energine verte, bet ir valomosiomis, antioksidacinėmis, antiinfekcinėmis, imunitetą stiprinančiomis savybėmis. Svogūnuose gausu skaidulų, vitaminų ir kitų organizmui naudingų medžiagų. Ši daržovė taip pat naudinga kraujagyslių sistemos ligomis sergantiems gyventojams, be to, ji padeda reguliuoti cholesterolio kiekį organizme ir kovoja su uždegimais“, – pasakoja A. Matulevičiūtė.

Kodėl svogūnai verti visų virtuvėje išspaustų ašarų?
© Shutterstock

Gurmaniškų patiekalų palydovai

B. Čaikauskaitė pastebi, kad didžiausia svogūnų paklausa Lietuvoje būna pavasario ir vasaros sezonu, o labiausiai perkami yra lietuviški geltonieji svogūnai.

A. Matulevičiūtės teigimu, svogūnai pasižymi išskirtinėmis skoninėmis savybėmis, dėl to juos itin tinka naudoti kaip natūralų prieskonį, suteikiantį patiekalams ypatingą skonį bei aromatą: „Žinoma, geriausiai naudingosios svogūno savybės yra išsaugomos, kai jie nėra termiškai apdorojami – kepinami aliejuje ar verdami. Nepaisant to, svogūnus tikrai verta dėti ir į sriubas, troškinius bei kitus aukštoje temperatūroje ruošiamus patiekalus.“

Visų rūšių svogūnai, pasak mitybos poveikio sveikatai tyrėjos, yra panašiai vertingi. Jų pasirinkimas labiau priklauso nuo kiekvieno asmeninio skonio ir patiekalo, kuriam šias daržoves ketinama naudoti.

„Įprasti lietuviški geltonieji svogūnai tikrai niekuo nenusileidžia kitoms – mūsų kraštuose galbūt mažiau įprastoms – svogūnų rūšims. Tačiau tikrai verta išbandyti ir kitokius svogūnus, paeksperimentuoti su jų skoniais. Pavyzdžiui, gan unikaliu skoniu pasižymi baltieji svogūnai, kurie tinkamiausi karamelizuotų svogūnų padažui gaminti“, – pastebi A. Matulevičiūtė.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Gydytoja-dietologė paaiškino, kodėl netoleruojant laktozės nebereikia atsisakyti pieno produktų (12)

Tyrimų duomenimis, maždaug 32 proc. suaugusiųjų ir 22 proc. vaikų Lietuvoje netoleruoja...

Kaip griežtai savęs neribojant suvartoti mažiau kalorijų, arba 20 gudrybių norintiems sulieknėti (13)

Nemažai žmonių galvoja, kad mažinant kalorijų skaičių, koreguojant racioną tenka badauti ,...

Specialistė paneigė mitą, kad mielės – kenksmingas duonos ingredientas (20)

Nors duona – neatsiejama sveikuoliško mitybos raciono dalis, duoną apipynusių mitų vis tiek...

Programuotojų dieną – mitybos patarimai dirbantiems protinį darbą (1)

Įtemptas analitinis ar kūrybinis darbas reikalauja tiek fizinių, tiek emocinių resursų, ypač,...

7 klausimai apie ekologiškus maisto produktus: ko iš tiesų turime ieškoti (2)

Mokslininkai teigia, kad ekologiški produktai turi daugiau vitamino C, mineralinių medžiagų...

Top naujienos

Pasakoja apie slaptus bandymus su žmonėmis Rusijoje: instinktyviai dar mėginau įkvėpti (74)

Nepriklausomu informacijos kanalu „Proekt“, prie kurio darbuojasi tiriamąjį darbą dirbantys...

Bene keisčiausiame mieste pasaulyje savaitgalis kainuoja tūkstančius (11)

Bemaž pusė tūkstančio už viešbučio kambarį, šimtai už įėjimą į pramogų parką, o jame...

Pirmąją popiežiaus Pranciškaus vizito dieną – netikėtas gestas ir gausios pagyros Lietuvai (1492)

Šeštadienio vakarą baigiasi pirmoji popiežiaus Pranciškaus diena Lietuvoje. Ko gero, svarbiausiu...

Telefonai kaista: skelbiama apie didžiulį emigrantų susidomėjimą grįžti į Lietuvą (455)

Teigiama, kad tarp Jungtinėje Karalystėje (JK) gyvenančių lietuvių susidomėjimas grįžimu į...

Orai: bus šalta ir lis (1)

Virš Skandinavijos besisukantis galingas žemo slėgio sūkurys į šalį atnešė rudenišką orą....

Nosį pasaulio čempionui sukruvinęs rusas turėjo brangiai sumokėti (50)

Anthony Joshua apgynė savo titulus, svarbiausioje bokso sunkiasvorių dvikovoje nokautavęs...

Kaune piligrimai popiežiaus lauks per naktį – vieni melsis iki ryto, kiti nakvos tiesiog prie scenos (43)

Į Lietuvą atvykęs ir Vilniaus mieste su geros valios žmonėmis susitikęs popiežius Pranciškus...

Darbuotojai pasipiktinę – atlyginimai vėluoja po pusmetį (89)

Pledus, baldinius ir kitokius audinius gaminančios bendrovės „Lanalita“ gamybinio padalinio...

Tokių Prezidento rinkimų Lietuva seniai nematė: Pakso referendumas dėl lito ir kiti nežinomieji (774)

Likus mažiau nei metams iki prezidento rinkimų, prie starto linijos rikiuojasi kandidatai. Nors per...

Ypatingą vaidmenį popiežiaus vizito metu atlikęs 14-metis: iš pradžių tuo nepatikėjau (258)

Nors popiežius Pranciškus jau išvyko nakčiai į Apaštališkąją nunciatūrą, tūkstančiai...