Dar prieš kelerius metus visi stengėsi laikytis vienos taisyklės – nevalgyti po 18 val. Dabar mitybos specialistai atmeta šią taisyklę, juk ji pernelyg apibendrinta. Geriausia valgyti – ne mažiau nei likus 2 val. iki miego. Taip nespėsite praalkti ir nesurengsite išpuolio prieš šaldytuvą.

Tiesa, ne visi produktai tinka valgyti vakare, dėl to svarbu žinoti fiziologinius organizmo ypatumus. Vakarop visi procesai organizme lėtėja, ruošiamasi miegui. Taigi neverta valgyti angliavandenių, kurių energijos nespėsite sunaudoti. Tai reiškia, kad prieš miegą suvalgyta bandelė nusės ant liemens. Pasiaiškinkime, kuo ją pakeisti.

Kiaušiniai

Vakare geriausia valgyti lengvai įsisavinamų baltymų, kurių yra vištų kiaušiniuose. Išsikepkite omletą su pomidorais, pievagrybiais ir špinatais, jį valgykite su salotų lapais. Tai ideali vakarienė norintiems sulieknėti, bet kartu išsaugoti stangrią odą ir kūną.

Paukštiena

Dar vienas klasikinis vakarienės variantas lieknėjantiems – vištos arba anties filė su daržovėmis. Išvirkite filė garuose, kartu – žalių daržovių. Arba tiks daržovių salotos su trupučiu alyvuogių aliejaus.

Liesa žuvis

Tęsdami baltymų vakarienei temą siūlome atkreipti dėmesį į neriebią žuvį – menkę ar jūros lydeką. Tik atsiminkite – dieną prie žuvies galite valgyti angliavandenių garnyrą, pavyzdžiui, ryžių, o vakare – tik daržovių. Ar bent jau išsikepkite orkaitėje saldžiųjų bulvių – jos suteiks sotumo, bet nepadidins cukraus lygio kraujyje.

Troškintos daržovės

Jei jau taip dažnai minime daržoves, tai 1–2 kartus per savaitę galima sau leisti vakarienei suvalgyti tik daržovių. Tai savotiška iškrova, ji pagerins virškinimą, padės sulieknėti. Tegu pagrindas būna įvairūs kopūstai, grybai ir žaliosios pupelės. Salotas gaminkite be aliejaus, druskos berkite minimaliai. Į lėkštę galima įsipilti šlakelį alyvuogių aliejaus, o vietoje druskos geriau berti prieskonių, džiovintų žolelių.

Rauginti pieno produktai

Visi žinome, kad pieno produktai – irgi baltymų šaltinis, tiesa, nuomonės apie juos išsiskiria. Vieni mokslininkai tvirtina, kad dietinei vakarienei tinka liesa varškė ar kefyras, kiti mano, kad šie produktai valgant jų vakare gali sukelti tinimą. Todėl klausykitės savo organizmo – jei nepastebite negatyvių reakcijų, vakarienei drąsiai valgykite šių nekaloringų produktų.

Pienas

Piene yra ne tik baltymų, bet ir triptofano – amino rūgšties, dalyvaujančios melatonino gamyboje, o melatoninas padeda mums užmigti. Ne veltui mūsų senelės patardavo prieš miegą gerti šilto pieno. Tad paklausykime jų patarimo, juk ilgas, kietas miegas – garantija, kad kitą dieną jausitės gerai ir nenorėsite energijos stygiaus papildyti papildomomis kalorijomis.

Uogos

Nesistebėkite, kad į vakarienei tinkamų produktų sąrašą įtraukėme ir uogas. Jos turi mažai kalorijų, bet daug ląstelienos ir antioksidantų. Uogos, kaip ir daržovės, gerina žarnyno peristaltiką. Tik atsiminkite, kad vaisių antroje dienos pusėje geriau nevalgyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)