aA
Nors apie perteklinį maisto produktų vartojimą kalbama vis dažniau, o visuomenė, rodos, darosi sąmoningesnė, dažno tautiečio virtuvėje vis dar galima aptikti chaosą – daugybė vienu metu pradėtų ir nespėjamų iki galo suvartoti maisto produktų likučių. Specialistų teigimu, tokiose situacijose verta prisiminti kelis esmines taisykles, padėsiančias buityje kovoti su maisto švaistymu.
Galiojimo laikas
Galiojimo laikas
© Shutterstock

Planuojami pirkiniai ir tvarka šaldytuve

Pasak prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, pirmoji ir esminė taisyklė – tai protingas apsipirkimas.

„Jei galvojate, kad pirkinių sąrašai – atgyvena, sakyčiau, jog smarkiai klystate. Visuomet sakau, kad pasidaryti savaitės valgiaraštį ir nusimatyti, kokių pagrindinių produktų gaminant reikės, yra puiki išeitis, siekiant sistemiškai pažvelgti į apsipirkimą. Per savaitę pravartu užsukti į prekybos vietą ir įsigyti greičiau gendančių produktų, pavyzdžiui, duonos, pieno, mėsos ar žuvies produktų. Jei nemėgstate popierinių sąrašų, šiais laikais į pagalbą galima pasitelkti įvairias mobiliąsias aplikacijas“, – teigia V. Juodkazienė.

Galiojimo laikas
Galiojimo laikas
© Shutterstock

Maisto ekspertė primena, kad kitas žingsnis yra tvarkos šaldytuve įvedimas. „Durelės yra šilčiausia šaldytuvo dalis, čia geriausia laikyti temperatūrų pokyčiams nejautrius produktus: sultis, prieskonius ar pan. Kiaušiniai ir pienas – ganėtinai greitai gendantys produktai, tad jie čia neturėtų būti laikomi. Stalčiuose talpinkite vaisius ir daržoves, tačiau geriausiai šias produktų grupes atskirti į atskirus stalčius, taip išvengiant nokimo proceso. Neapdorota mėsa ir žuvis, taip pat kiaušiniai geriausiai jaučiasi žemesnėse šaldytuvo lentynose“.

„Dera atkreipti dėmesį, jog produktai, pažymėti ženklu „geriausias iki...“ indikuoja kokybę ir gali būti saugiai vartojami šiam terminui praėjus. Tuo tarpu žymėjimas „suvartoti iki...“ reiškia, jog produktą reikėtų suvartoti iki nurodytos datos. Tai esminis skirtumas, kurio neįvertinę vartotojai išmeta galybę produktų, puikiai tinkančių atsirasti lėkštėse“.

Besibaigiančio galiojimo produktus siūlo atrasti iš naujo

Maisto ekspertė pataria, kad pirkėjai turėtų akyliau tikrinti produktų galiojimo trukmę. Netinkamai skaitant etiketes dažnas atsisveikina su dar tinkamais vartoti produktais.

Galiojimo laikas
Galiojimo laikas
© Shutterstock

„Dera atkreipti dėmesį, jog produktai, pažymėti ženklu „geriausias iki...“ indikuoja kokybę ir gali būti saugiai vartojami šiam terminui praėjus. Tuo tarpu žymėjimas „suvartoti iki...“ reiškia, jog produktą reikėtų suvartoti iki nurodytos datos. Tai esminis skirtumas, kurio neįvertinę vartotojai išmeta galybę produktų, puikiai tinkančių atsirasti lėkštėse“.

Jei vienu metu virtuvėje dominuoja ant galiojimo termino pabaigos balansuojantys produktai, o šalia turite nebaigtų maisto likučių, V. Juodkazienė ragina pasitelkti kūrybiškumą ir prikelti tokį maistą antram gyvenimui.

„Internete ar knygose pilna receptų, kuriuose neabejotinai dominuoja jūsų turimi likučiai. Nepamirškite, kad labiau apvytę vaisiai gali tapti tirštųjų kokteilių dalimi, daržovės – sugulti į troškinį, o mėsos ar žuvies gaminiai – orkaitėje keptų skanėstų dalimi“.

Geriausia išeitis – šaldymas

V. Juodkazienė pasakoja, jog labai patogus ir geras būdas, norint išsaugoti maisto produktus, yra šaldymas. Pasak jos, šaldyti galima kone viską, pradedant sodo gėrybėmis ir baigiant mėsa ar žuvimi.

„Pas mus įprastas šaldymo sezonas – vasara. Juk tuo metu užderėjusį gėrybių – uogų, grybų, daržovių, žalumynų ar vaisių – perteklių dauguma nori išsaugoti ateičiai. Mano patarimas šį konservavimo būdą naudoti kuo dažniau, nepriklausomai nuo metų laiko. Įrodyta, jog konservuojant šalčiu išlieka 85-90 proc. biologiškai vertingų medžiagų, todėl šis būdas ne tik išsaugo maisto produktus, bet ir yra palankus sveikatai“.

Maisto ekspertė pasakoja, jog šaldyti puikiai tinka ir jau pagaminti bei dar nesuvartoti gaminiai.

Zero waste
Zero waste
© Shutterstock

„Jei prisikepėte per daug blynų, puode liko nebaigtos valgyti sriubos, troškinio, rodos, jau per daug, o nuo pusryčių dar liko sumuštinių – visa tai galima užšaldyti ir panaudoti ateityje. Tereikia pasirinkti tinkamą šaldyti talpą: vienu atveju tai indelis, kitu – sandarus, specialus maišelis. Itin gera idėja yra pasiruošti daugiau naminio sultinio ir užsišaldyti jį kubeliais – prireikus panaudosite juos įvairiems patiekalams“, – ragina V. Juodkazienė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(32 žmonės įvertino)
4.2500

Dietistė nustebino, koks daržovių ir vaisių santykis žmogui yra tinkamas (28)

Pasibaigus vasarai, didelė dalis žmonių nostalgiškai žiūri į praėjusį metų sezoną. Jis...

Biomedicinos mokslų daktarės verdiktas: šias uogas privalu valgyti kiekvienam (102)

Raudonos, mažos, bet stipraus skonio uogos, kupinos vitaminų ir maistinių medžiagų, augančios...

Profesorius Albinas Žilinskas paaiškino, ką mano apie kanapes ir paneigė paplitusius mitus (48)

Ką mums reikia žinoti apie kanapes ir kodėl apie jas visuomenėje yra tiek daug kalbama? Arba ne...

Profesorius pasakė, kaip apdoroti vaisius ir daržoves, kad į mūsų organizmą patektų kuo mažiau pesticidų (12)

Neretai tenka išgirsti samprotavimų, kad sveikos daržovės ir vaisiai gali būti tik tie,...

5 maisto produktai, gerinantys kraujotaką + receptai (7)

Visi rečiau ar dažniau atliekame įvairius kraujo tyrimus ir sužinoję, kad mums trūksta tam...

Top naujienos

Autentiški Kosto Kubilinsko gyvenimo kadrai: kaip vaikų poetas tapo žudiku ir išdaviku (152)

Talentingas ir jautrus vaikų poetas, kurio skambius eilėraščius apie du batus, skarotą eglutę ir...

Netiki, kad Lietuvoje vėl bus įvestas karantinas: didžiausią baimę verslininkams kelia kitas dalykas (99)

Nors politikai šiuo metu nekalba apie karantino įvedimą Lietuvoje, tačiau pastaraisiais mėnesiais...

Norvegijoje gimdžiusi lietuvė papasakojo, kaip ten prižiūrimos gimdyvės: tokio aptarnavimo pavydėtų daugelis (45)

Gimdymas yra unikali patirtis, kartais net lemianti ateities sprendimus. Turėti dar vieną vaiką...

„Nušaukite mane tyliai“: žinodamas, kad bus nuteistas mirti, Stalino pakalikas teisme perskaitė negailestingą išpažintį knygos ištrauka

JAV prezidento Donaldo Trumpo gražbyliavimas atskleidžia kai ką svarbesnio: šiandien iškalbos...

Ukrainoje sudužus kariniam lėktuvui žuvo 25 žmonės papildyta 8.41 (309)

Ukrainos rytinėje Charkivo srityje penktadienį sudužus kariniam lėktuvui žuvo 25 žmonės, o...

Alytuje rasti dviejų žmonių kūnai (10)

Alytuje penktadienį rasti vyro ir moters kūnai, praneša Alytaus apskrities policija.

Savaitgalį – paskutinė proga pasidžiaugti šiltais orais (13)

Šeštadienio dieną mūsų šalis bus per kaimyninę Lenkiją keliaujančio ciklono šiltojoje...

„Titaniko“ tragedijos liudininkai užsiminė apie keistus tos nakties įvykius: turi naują teoriją (14)

„Tąnakt Šiaurės pašvaistė buvo labai ryški“, – prisiminė įvykio liudininkai.

Pribloškiantis apleisto 9-mečio prisipažinimas: su manimi darė tai, bet tuomet gaudavau pavalgyti (181)

Devynmetis berniukas maždaug metus buvo seksualiai prievartaujamas, tačiau neturėjo net kam...

|Maža didelių žinių kaina