Planuojami pirkiniai ir tvarka šaldytuve

Pasak prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, pirmoji ir esminė taisyklė – tai protingas apsipirkimas.

„Jei galvojate, kad pirkinių sąrašai – atgyvena, sakyčiau, jog smarkiai klystate. Visuomet sakau, kad pasidaryti savaitės valgiaraštį ir nusimatyti, kokių pagrindinių produktų gaminant reikės, yra puiki išeitis, siekiant sistemiškai pažvelgti į apsipirkimą. Per savaitę pravartu užsukti į prekybos vietą ir įsigyti greičiau gendančių produktų, pavyzdžiui, duonos, pieno, mėsos ar žuvies produktų. Jei nemėgstate popierinių sąrašų, šiais laikais į pagalbą galima pasitelkti įvairias mobiliąsias aplikacijas“, – teigia V. Juodkazienė.

Galiojimo laikas

Maisto ekspertė primena, kad kitas žingsnis yra tvarkos šaldytuve įvedimas. „Durelės yra šilčiausia šaldytuvo dalis, čia geriausia laikyti temperatūrų pokyčiams nejautrius produktus: sultis, prieskonius ar pan. Kiaušiniai ir pienas – ganėtinai greitai gendantys produktai, tad jie čia neturėtų būti laikomi. Stalčiuose talpinkite vaisius ir daržoves, tačiau geriausiai šias produktų grupes atskirti į atskirus stalčius, taip išvengiant nokimo proceso. Neapdorota mėsa ir žuvis, taip pat kiaušiniai geriausiai jaučiasi žemesnėse šaldytuvo lentynose“.

„Dera atkreipti dėmesį, jog produktai, pažymėti ženklu „geriausias iki...“ indikuoja kokybę ir gali būti saugiai vartojami šiam terminui praėjus. Tuo tarpu žymėjimas „suvartoti iki...“ reiškia, jog produktą reikėtų suvartoti iki nurodytos datos. Tai esminis skirtumas, kurio neįvertinę vartotojai išmeta galybę produktų, puikiai tinkančių atsirasti lėkštėse“.

Besibaigiančio galiojimo produktus siūlo atrasti iš naujo

Maisto ekspertė pataria, kad pirkėjai turėtų akyliau tikrinti produktų galiojimo trukmę. Netinkamai skaitant etiketes dažnas atsisveikina su dar tinkamais vartoti produktais.

Galiojimo laikas

„Dera atkreipti dėmesį, jog produktai, pažymėti ženklu „geriausias iki...“ indikuoja kokybę ir gali būti saugiai vartojami šiam terminui praėjus. Tuo tarpu žymėjimas „suvartoti iki...“ reiškia, jog produktą reikėtų suvartoti iki nurodytos datos. Tai esminis skirtumas, kurio neįvertinę vartotojai išmeta galybę produktų, puikiai tinkančių atsirasti lėkštėse“.

Jei vienu metu virtuvėje dominuoja ant galiojimo termino pabaigos balansuojantys produktai, o šalia turite nebaigtų maisto likučių, V. Juodkazienė ragina pasitelkti kūrybiškumą ir prikelti tokį maistą antram gyvenimui.

„Internete ar knygose pilna receptų, kuriuose neabejotinai dominuoja jūsų turimi likučiai. Nepamirškite, kad labiau apvytę vaisiai gali tapti tirštųjų kokteilių dalimi, daržovės – sugulti į troškinį, o mėsos ar žuvies gaminiai – orkaitėje keptų skanėstų dalimi“.

Geriausia išeitis – šaldymas

V. Juodkazienė pasakoja, jog labai patogus ir geras būdas, norint išsaugoti maisto produktus, yra šaldymas. Pasak jos, šaldyti galima kone viską, pradedant sodo gėrybėmis ir baigiant mėsa ar žuvimi.

„Pas mus įprastas šaldymo sezonas – vasara. Juk tuo metu užderėjusį gėrybių – uogų, grybų, daržovių, žalumynų ar vaisių – perteklių dauguma nori išsaugoti ateičiai. Mano patarimas šį konservavimo būdą naudoti kuo dažniau, nepriklausomai nuo metų laiko. Įrodyta, jog konservuojant šalčiu išlieka 85-90 proc. biologiškai vertingų medžiagų, todėl šis būdas ne tik išsaugo maisto produktus, bet ir yra palankus sveikatai“.

Maisto ekspertė pasakoja, jog šaldyti puikiai tinka ir jau pagaminti bei dar nesuvartoti gaminiai.

Zero waste

„Jei prisikepėte per daug blynų, puode liko nebaigtos valgyti sriubos, troškinio, rodos, jau per daug, o nuo pusryčių dar liko sumuštinių – visa tai galima užšaldyti ir panaudoti ateityje. Tereikia pasirinkti tinkamą šaldyti talpą: vienu atveju tai indelis, kitu – sandarus, specialus maišelis. Itin gera idėja yra pasiruošti daugiau naminio sultinio ir užsišaldyti jį kubeliais – prireikus panaudosite juos įvairiems patiekalams“, – ragina V. Juodkazienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt