Laidos svečias dainininkas Merūnas Vitulskis į vaikų maisto dėžutę sudėjo, jo nuomone, mažiesiems naudingus produktus – keptą vištienos sparnelį, rupių miltų duonos, sūrio lazdelių, arbatinių sausainių, citrusinių vaisių, bananą. Svečio pasirinkimus komentavo biomedicinos mokslų daktarė mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė.

„Pagal dietologų rekomendacijas, tam tikras mėsos kiekis yra reikalingas. Išvirta mėsa yra gerai, bet tik ne kepta, rūkyta ar gruzdinta“, – sakė S. Čapkauskienė.

Gydytojas A. Unikauskas patvirtino, kad mėsos svarba mitybai nepaneigiama, tačiau labai svarbus jos paruošimo būdas.

Iš vaiko maisto dėžutės S. Čapkauskienė išėmė sūrio lazdeles. Jos teigimu, yra daugybė alternatyvų, kaip vaikai gali gauti kalcio. Taip pat atsisakė rupios duonos.

Anot specialistės, perkant duoną svarbu žiūrėti į etiketę, kiek joje yra cukraus ir skaidulinių medžiagų. S. Čapkauskienės teigimu, 100 g duonos turėtų būti 5 g ir mažiau cukraus.

„Dar vienas dalykas, kurio norėčiau atsisakyti, – tai pirktiniai sausainiai. Rekomenduočiau vaikams sausainių iškepti“, – sako mitybos specialistė.

Vietoje šių produktų į vaiko dėžutę įdėta bemielės duonos, kurioje mažai cukraus, taip pat uogų, riešutų (kad juos valgyti mažiesiems būtų lengviau, gydytojas patarė prieš tai pamirkyti), daržovių.

Pasak A. Unikausko, vaiko maisto dėžutėje turėtų būti omega-3 riebiųjų rūgščių. Pirmasis jų šaltinis yra riebi žuvis, tačiau vaikams iki 7 metų rekomenduojama liesesnė žuvis: menkė, lydeka, šamas, sterkas. Daug omega-3 yra graikiniuose riešutuose, taip pat šalavijų sėklose ir grūstuose linų sėmenyse. Šių galima įberti į jogurtą, taip pat sumaišyti su uogomis. Dėžutėje turi būti daržovių bei vaisių.

„Skaidulos reikalingos sveikam virškinimui ir tinkamam gerųjų bakterijų gyvenimui mūsų žarnyne. Geriausias skaidulų šaltinis yra daržovės, ypač lapinės. Kiekvieną dieną vaiką reikėtų „kankinti“ su skaidulomis, kalbėti ir kalbėti apie daržovių svarbą. Negalime būti sveiki, jei nevalgome daržovių“, – aiškino A. Unikauskas.

Skaidulų šaltiniai yra lapinės daržovės, ankštiniai produktai: žirniai, pupelės, lęšiai, avinžirniai, kurie kartu yra ir gausus baltymų šaltinis.

„Ankštines daržoves prieš ruošiant reikėtų pamirkyti, kad vaikui nepūstų pilvo ir organizmas geriau pasisavintų mineralus. Taip pat nereikia pamiršti [valgyti] avižų ir grikių“, – atkreipė dėmesį A. Unikauskas.

Daugiau apie tai, ką dėti į vaikų maisto dėžutę, – vaizdo įraše.