Alfas Ivanauskas savo laidoje kalbino gydytoją dietologę Ievą Laukytę-Gaulę.

Kada gali pasireikšti emocinis valgymas?

Emocinis valgymas vyksta tada, kai kažkas nevyksta taip, kaip mes esame suplanavę. Tai gali būti stresas. Streso metu išsiskiria streso hormonai, kortikosteroidai. Ir mes pradedame norėti maisto, kuris mums padės greitai reaguoti į stresą. Saldaus, riebaus, daug energijos suteikiančio maisto. Gali būti, kad mes bandome nutildyti tam tikras mintis ar jausmus. Nes tuo metu, kai valgome, mes galime negalvoti apie problemas. Taip pat, kai kažko vengiame, maistu galime nutolinti mums nemalonų procesą. Daug reiškia ir vaikystės įpročiai, nes kartais mes mylime ne žodžiu, bet veiksmu, ir būtent maistu skatiname ar guodžiame. Maistas gali kelti nostalgiją, kai tam tikras patiekalas mums primena malonų praeities įvykį. Mūsų pasirinkimams daug įtakos daro ir socialinis aspektas, nes būdami su draugais suvalgome daugiau maisto nei būdami vieni.

Alfas live

Kaip emocinis valgymas pasireiškia?

Dažniausiai tai būna nesąmoningas valgymas. Mes nepajuntame kaip valgome, nejaučiame skonio, nesuprantame, kokį kiekį suvalgėme, ir visiškai to neužfiksuojame. Kartais būna taip, kad maistas tampa vieninteliu malonumų šaltiniu.

Kaip išlaikyti sveiką santykį su maistu?

Svarbiausia netaisykime to, kas nėra sulūžę. Išsikelkime sau realius tikslus, nes kartais būna, kad žmonės užsifiksuoja ties kažkuriuo skaičiumi ar dydžiu. O paklausus, kuo jam bus tai naudinga, žmogus neturi atsakymo. Svarbu pasirinkti režimą, kurio galėsiu laikytis visą gyvenimą. Nes jei jausiuosi, kad save riboju, kažko sau neleidžiu, tokio režimo negalėsiu ilgai laikytis. Turėkite savo malonumų meniu. Ką aš darysiu, kad sau pakelčiau nuotaiką, įveikčiau stresą. Kalbėdami su vaikais venkite tokių pasakymų: būsi storas, nesveikas maistas. Negėdinkite, o paaiškinkite, kurie dalykai yra naudingi. Reikia šviesti, o ne drausti. Ir stenkitės, kad nebūtų produktų, kurie yra draudžiami, tada mes ir išlaikysime sveiką santykį su maistu.

Alfas laidoje gamino greitai paruošiamus orkaitėje užkeptus traškučius ir azijietišką troškinį su grybais ir dešrelėmis. Laidos pabaigoje uždavė klausimą gydytojai: „Endobiogenika. Kas tai? Papasakokite daugiau apie šį gydymo metodą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)