aA
Pavasario oras mūsų šalyje itin permainingas, tad šiuo metu turime būti dėmesingi savo sveikatai. Gydytoja-dietologė dr. Rūta Petereit pataria, kaip pakoregavę mitybą galime sustiprinti imunitetą, o agronomas Nerijus Rakickas savo ruožtu dalijasi patarimais, padėsiančiais atskirti daržoves, turinčias daugiau maistinių medžiagų.
© Shutterstock

„Po žiemos daugelio imunitetas būna nusilpęs, tad žmonės dažnai skundžiasi peršalimo ligomis. Tačiau jos pakerta silpnesnius, o organizmas nenusilpsta staiga. Moksliniai tyrimai rodo, kad 50 proc. imuniteto lygio nulemia gyvenimo būdas. Tad peršalimo ligos – netaisyklingos mitybos, nuovargio, streso pasekmė“, – pranešime spaudai cituojama R. Petereit.

Kasdien – porą saujelių daržovių

Imuniteto stiprinimas – ilgalaikis procesas, o jį pradėti susirgus jau kiek vėlu. Vienas iš pagrindinių sveikatos šaltinių – natūralūs produktai, vaisiai ir daržovės. Būtent daržovių, anot dietologės, reikėtų suvartoti kasdien bent po dvi saujeles. Pagrindinė problema, kurią specialistė pastebėjo per savo ilgametę darbo patirtį – iš dešimties šaldytuvų, vos dviejuose-trijuose galima rasti daržovių, o maždaug kas trečias žmogus jų suvartoja nepakankamai.

„Vitaminai, mineralai, mikroelementai, ląsteliena – visų šių gerai mūsų organizmo sveikatai palaikyti būtinų medžiagų pagrindinis šaltinis yra daržovės. Šios medžiagos užtikrina sotumą, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, gerina nuotaiką“, – sako R. Petereit.

Rūta Petereit
Rūta Petereit
© DELFI / Andrius Ufartas

Pasirodo, net miego sutrikimai gali pasireikšti, kaip prastos mitybos pasekmė. Savo praktikoje R. Petereit pastebi, kad neretai nemiga ar net depresija besiskundžiantys pacientai vartoja nepakankamai daržovių. Mat maistingas, vitaminų gausus maistas ramina nervų sistemą, geriną miegą, mažina kraujospūdį, o po žiemos tai itin svarbu.

Kuo daugiau spalvų lėkštėje

Tačiau taip pat svarbu į mitybos racioną įtraukti kuo įvairesnių spalvų daržovių, mat jos pasižymi skirtingomis maistinėmis medžiagomis. Štai, pavyzdžiui, žalios spalvos salotose randami pagrindiniai trys antioksidantai: vitaminai A, C ir E, folio rūgšis bei chlorofilas. O tamsios, beveik violetinės spalvos ąžuolalapėmis vadinamos salotos, pasižymi dar ir dideliu antocianų, stiprių antioksidantų kiekiu.

„Šiuo metų laiku itin svarbu su maistu gauti chlorofilo. Šis augalinis pigmentas itin naudingas žmonėms, gyvenantiems padidinto užterštumo zonose, daug laiko praleidžiantiems uždarose patalpose ir mažai matantiems saulę. Dažnai jaučiame nuovargį dėl geležies stokos, o chlorofilas padeda atsinaujinti raudoniesiems kraujo kūneliams ir suteikia energijos. Tad žalios spalvos daržoves reikėtų valgyti ne tik tada, kai jau jaučiame geležies trūkumą, bet ir profilaktiškai“, - pataria gydytoja-dietologė.

Pirmenybė – vietiniams produktams

Vis tik specialistė atkreipia dėmesį, kad pirmenybę reikėtų teikti šviežiems vietiniams vaisiams ir daržovėms, nes šie turi daugiausia organizmui naudingų medžiagų. Mat šviežumas kartu reiškia ir didesnius žmogui naudingų medžiagų kiekius – chlorofilo, folio rūgšties vitaminų daugiausia randama vos nuskynus daržovę. Ne paslaptis, kad vežant jas iš kitų šalių, transportavimo laikas būna gana ilgas, kai tuo metu lietuviškos gėrybės greičiau atsiduria ant mūsų stalo.

Dietologės patarimai, kaip pavasarį pasitikti sveikiems
© Shutterstock

„Kietaviškių gausos“ vyriausiasis agronomas Nerijus Rakickas dalijasi patarimais, kaip prekybos tinkle atskirti šviežias daržoves ir į ką reikėtų atkreipti dėmesį.

„Kalbant apie salotas, kurios Lietuvoje auginamos jau ištisus metus nepaisant metų laiko, geriau rinktis esančias vazonėliuose. Ne paslaptis, kad jos ilgiau išliks šviežios ir traškios, tad jų nebūtina suvalgyti iš karto – savo maistinių savybių jos nepraras kelias dienas“, - sako agronomas.

Renkantis šviežius agurkus, anot N. Rakicko, pirmiausia reikėtų įvertinti spalvą: švieži agurkai yra sodriai žalios spalvos. Taip pat derėtų atkreipti dėmesį ir į spygliukus: ką tik nuskintų agurkų jie švelniai duria.

„Tuo tarpu rinkdamiesi ilgavaisį agurką taip pat atkreipkite dėmesį į jo spalvą – šviežio, ką tik nuskinto agurko spalva nebus labai tamsi. Taip pat jis neturėtų būti minkštas. Na ir visuomet įvertinkite prapjauto agurko būklę: jei pastebėsite, kad minkštimas yra gelsvo atspalvio – tai reiškia, kad vaisius jau seniai nuskintas ir jo, jei yra galimybė, verčiau nevalgyti“, - pataria specialistas.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Riebi žuvis ant šventinio stalo: dėti ar nedėti? (18)

Iki didžiųjų metų švenčių liko visai nedaug, tad lietuviai jau suka galvas, kas šiemet puoš...

Valgote papelijusius maisto produktus? Net nenutuokiate, kas jūsų laukia (113)

Pelėsiniai grybai gamtoje yra labai paplitę – jų rūšys skaičiuojamos tūkstančiais. Kai...

Kodėl verta rytą pradėti nuo imbiero (25)

Pradėkite savo dieną nuo prieskonio. Nors pusryčiai yra svarbiausias dienos valgis, kartais jie...

Vaida Kurpienė pataria gaminantiems namuose: vienos taisyklės laikytis būtina (26)

Ar įmanoma sveikai maitintis žiemą, kai organizmas, rodos, pats prašosi šiltų, sočių...

5 patarimai, kaip į savo racioną įtraukti daugiau baltymų (24)

Bene visiems teko girdėti apie sportininkus, besistengiančius suvartoti kuo daugiau baltymų ir...

Top naujienos

Rajono mokykloje dirbanti mokytoja atvira: ne vienas mokinys savo vietą mato užsienio braškių lysvėje (7)

1000 – tokių skaičių mokinių dar pamena mokykloje mačiusi Lazdijų Motiejaus Gustaičio...

Ultimatumas Lietuvai: nesusipratimų virtinė ir keistos pasekmės sugriovė seną mitą (227)

Šimtmečius gyveno kaip vyras su žmona. Buvo visko – ir barnių, ir susitaikymų. Tačiau staiga...

Snygis baigėsi, vairuotojų problemos ne – automobiliu geriau niekur nevažiuoti (104)

Vilniaus vairuotojams prieššventinė savaitė, panašu, taps rimtu išbandymu nervams. Antradienį...

Seimo narys Robertas Šarknickas – Santaros klinikose (33)

Seimo narys Robertas Šarknickas pirmadienio vakarą atsidūrė Vilniaus universitetinės...

Iš visos Lietuvos atvažiuoja apžiūrėti vilkaviškiečių šeimos papuošto namo: antro tokio tikrai nėra (64)

Galima pamanyti, kad šiuose namuose įsikūręs pats Kalėdų senelis. DELFI redakciją pasiekė...

Tautvydas Marčiulaitis. Populiarieji mitai apie krizę (21)

Krizės komisijai pradedant teikti pusiau oficialias išvadas apie krizę ir būtinąjį privataus...

Gražiausios eglutės rinkimai: parodykite visiems savo namų ir miesto puošmeną fotografuok, siųsk ir balsuok (4)

Nors daugelis aptarinėja tik šalies miestų Kalėdų egles, kiekvienas Lietuvos gyventojas taip...

Smulkieji išnaudos švenčių progą: didieji tinklai daug užsidirbo, gali nebedirbti (12)

Didiesiems prekybos centrams paskelbus apie nedarbą per Kalėdas, mažieji, netinkliniai prekybos...

Prieš mažametį galimai smurtavusiai motinai gali tekti kalėti 5 metus (160)

Kauno apylinkės teisme – prieš mažametį vaiką, kaip įtariama, smurtavusios Evelinos...

Rusijos diplomatija: siūlo pasirašyti taikos susitarimą ir tuo pat metu stato naujas kareivines ginčytinose salose (226)

Rusija pastatė kareivinių savo kareiviams ginčijamoje salų grandinėje netoli Japonijos, o...