aA
Pavasario oras mūsų šalyje itin permainingas, tad šiuo metu turime būti dėmesingi savo sveikatai. Gydytoja-dietologė dr. Rūta Petereit pataria, kaip pakoregavę mitybą galime sustiprinti imunitetą, o agronomas Nerijus Rakickas savo ruožtu dalijasi patarimais, padėsiančiais atskirti daržoves, turinčias daugiau maistinių medžiagų.
© Shutterstock

„Po žiemos daugelio imunitetas būna nusilpęs, tad žmonės dažnai skundžiasi peršalimo ligomis. Tačiau jos pakerta silpnesnius, o organizmas nenusilpsta staiga. Moksliniai tyrimai rodo, kad 50 proc. imuniteto lygio nulemia gyvenimo būdas. Tad peršalimo ligos – netaisyklingos mitybos, nuovargio, streso pasekmė“, – pranešime spaudai cituojama R. Petereit.

Kasdien – porą saujelių daržovių

Imuniteto stiprinimas – ilgalaikis procesas, o jį pradėti susirgus jau kiek vėlu. Vienas iš pagrindinių sveikatos šaltinių – natūralūs produktai, vaisiai ir daržovės. Būtent daržovių, anot dietologės, reikėtų suvartoti kasdien bent po dvi saujeles. Pagrindinė problema, kurią specialistė pastebėjo per savo ilgametę darbo patirtį – iš dešimties šaldytuvų, vos dviejuose-trijuose galima rasti daržovių, o maždaug kas trečias žmogus jų suvartoja nepakankamai.

„Vitaminai, mineralai, mikroelementai, ląsteliena – visų šių gerai mūsų organizmo sveikatai palaikyti būtinų medžiagų pagrindinis šaltinis yra daržovės. Šios medžiagos užtikrina sotumą, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, gerina nuotaiką“, – sako R. Petereit.

Rūta Petereit
Rūta Petereit
© DELFI / Andrius Ufartas

Pasirodo, net miego sutrikimai gali pasireikšti, kaip prastos mitybos pasekmė. Savo praktikoje R. Petereit pastebi, kad neretai nemiga ar net depresija besiskundžiantys pacientai vartoja nepakankamai daržovių. Mat maistingas, vitaminų gausus maistas ramina nervų sistemą, geriną miegą, mažina kraujospūdį, o po žiemos tai itin svarbu.

Kuo daugiau spalvų lėkštėje

Tačiau taip pat svarbu į mitybos racioną įtraukti kuo įvairesnių spalvų daržovių, mat jos pasižymi skirtingomis maistinėmis medžiagomis. Štai, pavyzdžiui, žalios spalvos salotose randami pagrindiniai trys antioksidantai: vitaminai A, C ir E, folio rūgšis bei chlorofilas. O tamsios, beveik violetinės spalvos ąžuolalapėmis vadinamos salotos, pasižymi dar ir dideliu antocianų, stiprių antioksidantų kiekiu.

„Šiuo metų laiku itin svarbu su maistu gauti chlorofilo. Šis augalinis pigmentas itin naudingas žmonėms, gyvenantiems padidinto užterštumo zonose, daug laiko praleidžiantiems uždarose patalpose ir mažai matantiems saulę. Dažnai jaučiame nuovargį dėl geležies stokos, o chlorofilas padeda atsinaujinti raudoniesiems kraujo kūneliams ir suteikia energijos. Tad žalios spalvos daržoves reikėtų valgyti ne tik tada, kai jau jaučiame geležies trūkumą, bet ir profilaktiškai“, - pataria gydytoja-dietologė.

Pirmenybė – vietiniams produktams

Vis tik specialistė atkreipia dėmesį, kad pirmenybę reikėtų teikti šviežiems vietiniams vaisiams ir daržovėms, nes šie turi daugiausia organizmui naudingų medžiagų. Mat šviežumas kartu reiškia ir didesnius žmogui naudingų medžiagų kiekius – chlorofilo, folio rūgšties vitaminų daugiausia randama vos nuskynus daržovę. Ne paslaptis, kad vežant jas iš kitų šalių, transportavimo laikas būna gana ilgas, kai tuo metu lietuviškos gėrybės greičiau atsiduria ant mūsų stalo.

Dietologės patarimai, kaip pavasarį pasitikti sveikiems
© Shutterstock

„Kietaviškių gausos“ vyriausiasis agronomas Nerijus Rakickas dalijasi patarimais, kaip prekybos tinkle atskirti šviežias daržoves ir į ką reikėtų atkreipti dėmesį.

„Kalbant apie salotas, kurios Lietuvoje auginamos jau ištisus metus nepaisant metų laiko, geriau rinktis esančias vazonėliuose. Ne paslaptis, kad jos ilgiau išliks šviežios ir traškios, tad jų nebūtina suvalgyti iš karto – savo maistinių savybių jos nepraras kelias dienas“, - sako agronomas.

Renkantis šviežius agurkus, anot N. Rakicko, pirmiausia reikėtų įvertinti spalvą: švieži agurkai yra sodriai žalios spalvos. Taip pat derėtų atkreipti dėmesį ir į spygliukus: ką tik nuskintų agurkų jie švelniai duria.

„Tuo tarpu rinkdamiesi ilgavaisį agurką taip pat atkreipkite dėmesį į jo spalvą – šviežio, ką tik nuskinto agurko spalva nebus labai tamsi. Taip pat jis neturėtų būti minkštas. Na ir visuomet įvertinkite prapjauto agurko būklę: jei pastebėsite, kad minkštimas yra gelsvo atspalvio – tai reiškia, kad vaisius jau seniai nuskintas ir jo, jei yra galimybė, verčiau nevalgyti“, - pataria specialistas.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Gydytoja-dietologė paaiškino, kodėl netoleruojant laktozės nebereikia atsisakyti pieno produktų (11)

Tyrimų duomenimis, maždaug 32 proc. suaugusiųjų ir 22 proc. vaikų Lietuvoje netoleruoja...

Kaip griežtai savęs neribojant suvartoti mažiau kalorijų, arba 20 gudrybių norintiems sulieknėti (13)

Nemažai žmonių galvoja, kad mažinant kalorijų skaičių, koreguojant racioną tenka badauti ,...

Specialistė paneigė mitą, kad mielės – kenksmingas duonos ingredientas (20)

Nors duona – neatsiejama sveikuoliško mitybos raciono dalis, duoną apipynusių mitų vis tiek...

Programuotojų dieną – mitybos patarimai dirbantiems protinį darbą (1)

Įtemptas analitinis ar kūrybinis darbas reikalauja tiek fizinių, tiek emocinių resursų, ypač,...

7 klausimai apie ekologiškus maisto produktus: ko iš tiesų turime ieškoti (2)

Mokslininkai teigia, kad ekologiški produktai turi daugiau vitamino C, mineralinių medžiagų...

Top naujienos

Vladimiras Laučius. Pasprinkite savo mediena. Atsakymas urėdams ir babuinams (39)

Daug visko pasakyta miškų kirtimo tema. Kadangi šia sritimi domiuosi seniai, nemažai bendravau su...

Grafininos vyrui Nigelui pareikšti nauji įtarimai – advokatas mano, kad tai policijos taktika papildyta 10:55 (11)

Dingusiosios „Olialia“ mergaitės Sandros Grafininos nužudymu įtariamas jos vyras Nigelas Westas...

Baltiškos Ženios atostogos. Europietiškiausią Europą atrado Estijoje: čia trūksta tik pinigų (33)

Iš visko, ką mačiau, ši Europa – pati europietiškiausia. Džiugių spalvų identiški mediniai...

Rinkimuose Šimašius siekia dalyvauti nebe su Liberalų sąjūdžiu papildyta (74)

Vilniaus miesto meras buvęs liberalų lyderis Remigijus Šimašius kitų metų savivaldos rinkimams...

Lietuvis Kretoje aptiko įspūdingą radinį: iš pradžių man grasino kalėjimu (58)

„Graikai, kuriems parodydavau savo radinį, išsigąsdavo, kad mane pasodins į kalėjimą“, –...

Jie irgi lauks popiežiaus: čia atvykstama numirti (58)

Kada popiežius Pranciškus iš Aušros vartų papamobiliu bus vežamas į Katedros aikštę, savo...

Po devynerių metų motinystės atostogų: turėčiau jau būti nučiuožusiu stogu ir nukvakusi supermamytė (2)

Motinystės atostogos Lietuvoje yra vienos ilgiausių Europoje. O ypač jei augini ne vieną vaiką....

Britų naikintuvai išprašė įsibrovėlį iš Rusijos (22)

Ketvirtadienį rytinėje Jungtinės Karalystės pakrantėje į orą pakelti šalies karinių...

Kita ažiotažo dėl miškų pusė: pelnas čia – karalius (364)

Šiemet maždaug 20 proc. pakilusi medienos kaina privačių miškų savininkus ragina galąsti...

McGregoras žadėjo sutrupinti ruso žandikaulį, jubiliejų švenčiantis Nurmagomedovas negėrė airio viskio (42)

Mėnesius truko žodinės provokacijos, fiziniai konfliktai tarp komandų, buvo sudaužyti autobuso...