Vėlyvi užkandžiai – nesubalansuotos mitybos rezultatas

Daugelio žmonių daroma klaida – „dietos“ laikymasis, kurios metu vengiama angliavandenių, taip pat pusryčių ir tinkamų užkandžių praleidimas dieną. Dėl to vakare kyla nenumaldomas troškimas valgyti saldžiai bei riebiai ir, be abejonės, persivalgyti.

„Vėlyvus užkandžius tikriausiai sunkiausia kontroliuoti. Jei dienos metu valgome nesveiką, nesubalansuotą maistą, yra didelė tikimybė, kad vakare prisivalgysime netinkamų užkandžių arba dar blogiau – persivalgysime. Šiltuoju metų laiku įprastai vakarienę valgome apie 18–19 val. ir vėliau einame miegoti – kai sutemsta ar vidurnaktį, todėl normalu, kad iki to laiko vėl išalkstame. Taip patenkama į uždarą ratą, nes prisivalgius vakare nesinori pusryčių, neretai nesinori valgyti iki pat pietų, o tada vėlai vakare ir vėl griebiami saldūs užkandžiai“, – sako gydytoja-dietologė.

Užkandis vakarui (M. Hodges nuotr.)

Kasdienės mitybos taisyklės

Anot gydytojos-dietologės, pusryčiai turėtų būti turtingi sudėtinių angliavandenių. Tai galėtų būti košės, pilno grūdo duona. Per pietus taip pat nevertėtų atsisakyti bulvių, ryžių ar kitų kruopų, o užkandžiams geras pasirinkimas – vaisiai ar iš jų pagamintos 100 proc. sultys ir glotnučiai, kurie turtingi skaidulų, būtinų virškinimui, suteikiančių sotumo jausmą ir turinčių natūralaus vaisių cukraus – fruktozės, kuri suteikia energijos. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad sultys ar glotnučiai būtų 100 proc., tuomet juose nėra konservantų, pridėtinių saldiklių bei dažiklių.

„Vakare, norint išlaikyti ar sumažinti kūno svorį, angliavandenių jau reikėtų atsisakyti. Rinkitės maistą, turintį baltymų – liesą paukštieną, žuvį, ankštines daržoves, lieso pieno produktus. Taip pat galite valgyti daug įvairiausių šviežių daržovių, kurių vis dar gausu. Vakarienę geriausia valgyti likus 2–3 valandoms iki miego, o vėliausią miego valandą tokiu režimu skaičiuoti 23 valandą. Tokiu atveju vakarieniauti galima 20–21 val., kad pavakarieniavus 18 val. nekiltų pagundų valgyti antrą vėlyvą vakarienę ar siekti užkandžių“, – pataria dietologė. Jei vis dėlto tokia pagunda atsiranda, dietologė ragina valgyti morkas, agurkus ar kitas daržoves.

„Taip pat galite rinktis stiklinę (200 ml) daržovių sulčių ar 100 g pakelį glotnučių, nes jie nekaloringi, turtingi skaidulų, kurios naudingos ne tik sveikatai, tačiau suteikia ir sotumo jausmą. Tokie glotnučiai puikiai tinka vaikams, kurie, kaip žinome, itin išrankūs daržovių valgytojai“, – pataria L. Romeraitė-Kuklierienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt