Aliejumi galima gardinti ir košę

Aliejus maisto ruošimui naudojamas labai plačiai. Be to, kad naudojamas kepimui, taip pat praturtina maistą, padaro jį sotesnį, pagerina skonį, suminkština marinuojamą mėsą. Jo galima pilti ne tik į salotas, bet ir ruošiant sriubą ar košę.

„Kepimo aliejuje visiškai turbūt neišvengsime, bet tai reikėtų daryti kiek įmanoma rečiau. Salotose aliejus – įprastas dalykas, bet ne kiekvienas žino, kad aliejumi labai tinka pagardinti ir daugelį košių. Be to, nemažai žmonių sriubai vis dar naudoja mėsos nuovirą, kuris nėra labai suderinamas su sveika mityba. Jį reikėtų keisti aliejumi. Be to, reikia nepamiršti, kad aliejus – natūralus konservantas, tinkantis marinavimui“, – pasakojo D. Markauskaitė.

Aliejus

Praturtina organizmą ir suteikia skonį

Visi aliejai turi nesočiųjų augalinių riebalai, kurie yra naudingesni sveikesni nei sotieji, kurie yra gyvūninės kilmės. Augaliniai riebalai užtikrina normalią medžiagų apykaitą, organizmas per juos pasisavina riebaluose tirpius vitaminus. Aliejuje esančios medžiagos padeda atkurti odos, nagų ir plaukų grožį, padeda atitolinti senėjimą, gerina smegenų, širdies veiklą.

Aliejų patariama rinktis kuo geresnės kokybės, geriausiai pirmo spaudimo ir šaltai spaustą. Pasak dietologės, populiariausi išlieka saulėgrąžų, rapsų ir alyvuogių aliejai.

Aliejai

„Tai suprantama, nes kasdieniam naudojimui tikrai užtenka ir jų, ypač jei renkatės kokybišką produktą. Tačiau atsižvelgiant į aplinkybes ir poreikius reikėtų turėti ir vartoti ir kitų, retesnių, sunkiau išgaunamų, bet ir ypatingomis savybėmis pasižyminčių aliejų. Daugiausia jie yra spaudžiami iš įvairių augalų sėklų ir riešutų. Pavyzdžiui, kanapių aliejus vertinamas dėl to, kad turi ypač daug organizmui labai naudingų omega riebalų rūgščių ir vitamino D. O sveikatai labai naudingas arganų riešutų aliejus dar ir suteikia patiekalams pikantišką riešutų ir sezamų sėklų skonį“, – aliejų savybes vardijo dietologė.

Sveika mityba domisi, bet nepakankamai

Tuo tarpu prekybininkai pastebi, kad pirkdami aliejų, žmonės vis dažniau kreipia dėmesį į tai, kad šis būtų palankesnis sveikatai.

„Dabar pirkėjai daug labiau rūpinasi kokybe ir sveikata, todėl vis dažniau renkasi būtent ypač tyrą alyvuogių aliejų. Vis daugiau išprususių žmonių, kurie domisi, skaito, kas naudingiau, kas geriau sveikatai. Tokių daugiausia yra tarp jaunesnių pirkėjų, ypač dėl vaikų atidžiai renkasi produkciją. Tačiau ir vyresnio amžiaus pirkėjai dabar vis dažniau atkreipia dėmesį į kokybę ir naudą sveikatai“, - apie pirkėjų įpročius pranešime spaudai dėstė Kauno prekybos miestelyje „Urmas“ aliejumi prekiaujančios bendrovės „Anira“ atstovė Birutė Budeikienė.

Dietologė Daiva Markauskaitė pritaria, kad žmonių sąmoningumas, domėjimasis sveikata išaugęs, bet vis dar per mažas.

„Iš savo aplinkos, klientų, profesinio interesų lauko matau, kad daugeliui lietuvių dar trūksta žinių apie sveiką mitybą. Jei kalbėtume apie tuos pačius aliejus, daugeliui dar tikrai reikėtų sužinoti daugiau apie jų naudą ir galimą kur kas platesnį panaudojimą maisto gamyboje. Todėl domėkitės, konsultuokitės su gydytojais ir dietologais – tai padės sveikiau ir geriau gyventi“, – ragino mitybos specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt