Desertai be rafinuoto cukraus

Gamindami namuose desertus saldumui išgauti naudokite ne rafinuotą cukrų, o tiesiog šviežius, šaldytus ar džiovintus vaisius (bananus, obuolius, kriaušes, slyvas), daržoves (morkas, moliūgą), uogas (avietes, šilauoges, braškes).

Dažnam kyla klausimas, ar kepant pyragą cukrų galima keisti nerafinuotu cukrumi, medumi, klevų sirupu ir pan.? Žinoma, galima. Nerafinuotas cukrus, medus, klevų sirupas yra mažiau perdirbti, praėję mažiau technologinių operacijų, su natūraliomis skoninėmis savybėmis, bet jų kiekį taip pat reikia riboti.

Jei perkate parduotuvėje sausainius, tortus, saldainius, tai bent jau atsisakykite tų, kuriuose yra iš dalies hidrinti ar visiškai hidrinti riebalai. Šie riebalai, neturintys nei skonio nei kvapo, patrauklūs maisto pramonei, bet žmogaus organizmui neduoda jokios naudos. Transriebalai – tuščios kalorijos, kurios siejamos su šio laikmečio pagrindinėmis ligomis.

Jei pyrago recepte nurodyta 200 g cukraus, dėkite 50 g nerafinuoto cukraus ir kitą saldumą išgaukite iš vaisių ar uogų. Medus geriau tinka žaliavalgiškų desertų gamybai, nes terminio apdorojimo metu gerąsias medaus savybes prarandame.

Pyragas su džiovintais vaisiais

Prekybos centruose galite rasti įvairių desertinių batonėlių. Jei pirma sudėtinė dalis – cukrus, tokių rekomenduoju nesirinkti. Džiovinti vaisiai ar uogos – puikus pasirinkimas, nes saldumas gaunamas iš natūralios kilmės cukrų. Nepamirškite, kad ir pieno produktai – jogurtai, varškytės, yra desertai. Jogurtas, kuriame cukrų daugiau nei 10 g/100 g, jau yra desertas.

Rafinuotus ir hidrintus riebalus keičiame natūraliais

Riešutai (anakardžių, migdolų, lazdynų ir t.t.), sėklos (sezamo, linų sėmenų, aguonų ir t.t.) yra puikus pasirinkimas gaminant žaliavalgiškus, t.y. termiškai nepadorotus desertus, kuriuose išsaugomos visos vertingos maistinės medžiagos. Riešutus ir sėklas patartina pamirkyti bent keletą valandų, kad susiskaidytų fermentų inhibitoriai, kurie slopina virškinimą. Sėklas smulkinti, nes jas sukramtyti pakankamai sudėtinga, o nesuvirškintos jokios naudos organizmui neduoda.

Jei pyrago recepte nurodyta 200 g cukraus, dėkite 50 g nerafinuoto cukraus ir kitą saldumą išgaukite iš vaisių ar uogų. Medus geriau tinka žaliavalgiškų desertų gamybai, nes terminio apdorojimo metu gerąsias medaus savybes prarandame.

Taip pat riebumą ir tinkamą konsistenciją padeda išgauti avokadas. Kepant pyragus, sausainius galima naudoti nerafinuotus aliejus, kurie atlaiko terminį apdorojimą (ypač tyrą alyvuogių aliejų, saulėgrąžų ir pan.), tačiau kepimo temperatūra turi būti ne aukštesnė nei 180 laipsnių, kad nesusidarytų kancerogeninės medžiagos.

Jei perkate parduotuvėje sausainius, tortus, saldainius, tai bent jau atsisakykite tų, kuriuose yra iš dalies hidrinti ar visiškai hidrinti riebalai. Šie riebalai, neturintys nei skonio nei kvapo, patrauklūs maisto pramonei, bet žmogaus organizmui neduoda jokios naudos. Transriebalai – tuščios kalorijos, kurios siejamos su šio laikmečio pagrindinėmis ligomis.

Rafinuotus miltus keičiame viso grūdo miltais, dribsniais, kruopomis

Kepdami tortus, pyragus, rinkitės viso grūdo miltus: kvietinius speltų miltus, ruginius, avižinius, kukurūzų, grikių miltus, avižų sėlenas, kviečių gemalus. Dalį miltų galima pakeisti maltais riešutais, sėklomis ar maltomis kruopomis (pavyzdžiui, soromis). Žaliavalgiškiems desertams galima rinktis daigintus, brinkintus grikius, stambius avižinius dribsnius.

Visavertės grūdinės kultūros palankesnės žmogaus sveikatai, nes išvengiama cukraus šuolių kraujyje, išlieka ilgesnis sotumo jausmas.

Natūralūs ingredientai vietoj maisto priedų

Saldžiarūgščiam skoniui, spalvos intensyvumui, ypač gaminat žaliavalgiškus desertus, puikiai tinka citrina ir jos sultys, obuoliai ir jų tyrės, taip pat liofilizuotų vaisių ir uogų milteliai (pavyzdžiui, juodieji serbentai, avietės). Norint gauti tinkamos konsistencijos desertus geriausia sutrinti tolygiai su trintuvu.

Pyragų, tortų purumui puikiai tinka pieno produktai – nesaldintas jogurtas, kefyras. Kondensuotas pienas tikrai nėra puikus pasirinkimas, nes faktiškai pusę jo sudėties sudaro tiesiog rafinuotas cukrus, o kitą cukrų dalį – pieno cukrus laktozė.

Kepdami tortus, pyragus, rinkitės viso grūdo miltus: kvietinius speltų miltus, ruginius, avižinius, kukurūzų, grikių miltus, avižų sėlenas, kviečių gemalus. Dalį miltų galima pakeisti maltais riešutais, sėklomis ar maltomis kruopomis (pavyzdžiui, soromis).

R. Bogušienė siūlo rinktis paprasčiausius desertus: jogurtą ar varškę su šviežiomis ar šaldytomis uogomis ir vaisiais, avižinių dribsnių ir vaisių sausainius, o gal tiesiog žaliavalgiškus desertus.

Sveikuoliško deserto receptas – saulėgrąžų batonėlis

Šiame deserte daug skaidulinių medžiagų, vitaminų, antioksidantų, desertas termiškai neapdorotas, be pridėtinio cukraus ir riebalų.

Reikės:

2 stiklinių orkaitėje be pridėtinių riebalų kepintų ir kavamale sumaltų saulėgrąžų
1 stiklinės smulkių viso grūdo avižinių dribsnių
35 vnt. šviežių datulių be kauliukų
džiovintų juodųjų serbentų
1 šviežiai spaustų citrinos sulčių

  • Išminkius, apibarstoma tomis pat avižomis ir suformuojami norimos formos desertai. Galima laikyti šaldytuve iki 7 dienų.

Dar daugiau patarimų apie sveiką mitybą, naujų receptų galėsite išgirsti ir pamatyti Sveiko maisto šventėje Pažaislyje rugsėjo 24 d. Ten vyks sveikų užkandžių degustacija, vaikų edukacinės programos, sveikatai palankių produktų mugė ir dar daug kitų atrakcijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)