Skani vitaminų dozė

Pasak geros savijautos centro „Sanus“ visuomenės sveikatos specialisto Tomo Radišausko, žiemą turime progą rinktis iš gausaus sezoniškų vaisių asortimento ir kuo dažniau jais lepintis. Anot pašnekovo, juose apstu vitaminų ir antioksidantų, kurie stiprina imunitetą, o tai šaltuoju metų laiku, ypač siaučiant gripo epidemijoms, yra labai svarbu.

„Vertingas yra kiekvienas citrusinis vaisius, tačiau daugiausiai vitamino C, kuris gali užkirsti kelią ligoms ir turi antioksidacinių savybių, vis tik yra citrinose. 100 g šio vaisiaus yra net 61 mg vitamino C, kai paros norma suaugusiam žmogui – 80 mg. B grupės vitaminų, kurie būtini imuninės ir nervų sistemos funkcijoms palaikyti, didesni kiekiai aptinkami kituose vaisiuose. Pavyzdžiui, vitamino B3, kuris dalyvauja virškinimo procesuose, skatina ląstelių augimą, palaiko normalią odos būklę, daugiausiai yra visų taip mėgstamuose mandarinuose“, – pasakoja T. Radišauskas.

Populiariausias pasirinkimas žiemą – ryškiaspalviai mandarinai

Kaip teigia prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė, populiariausias pirkėjų pasirinkimas žiemą – mandarinai, kurie atsiduria kone kiekvieno pirkėjo krepšelyje ir sudaro pusę visų citrusinių vaisių pardavimų. Taip pat vasarį pastebimai išauga apelsinų bei didžiųjų greipfrutų (angl. pomelo) paklausa.

„Šis egzotiškasis vaisius nepalieka abejingų ir dėl savo skonio savybių, ir dėl maistinės vertės. Ne veltui, pirkėjai didžiuosius greipfrutus linkę vadinti „vitaminų bombomis“. Taip pat iš perkamiausiųjų pozicijų šaltuoju metų laiku jau ne vienus metus nesitraukia nei apelsinai, nei citrinos. Pastarąsias dauguma renkasi kaip pagrindinį vitamino C šaltinį, taip bandydami užkirsti kelią ligoms ir sustiprinti imunitetą natūraliomis priemonėmis“.

Mėgautis neprarandant saiko

Sveikos gyvensenos specialisto teigimu, citrusinius vaisius į savo valgiaraštį pravartu įtraukti ir dėl mineralinių medžiagų, kuriomis pastarieji yra ypač turtingi. Mineralai svarbūs kiekvienu žmogaus gyvenimo periodu – tiek augančiam organizmui, tiek intensyviai dirbančiam suaugusiajam.

„Pavyzdžiui, kalio trūkumas gali pasireikšti nuovargiu ir nuotaikų svyravimais, o fosforas tiesiog būtinas energijos gamybai ir apykaitos procesams palaikyti. Nustebtumėte, kiek apelsinuose yra kalio ir fosforo ir kaip nesunkiai galime aprūpinti organizmą šiais mineralais ir apsieiti be maisto papildų. Tuo tarpu greipfrute gana didelė kalcio, natrio ir geležies koncentracija. Šie mineralai gyvybiškai svarbūs raumenų darbui, skysčių apykaitai ir deguonies kiekiui organizme“, – vardija T. Radišauskas.

Citrusiniai vaisiai gali būti sveikas užkandis, tačiau piktnaudžiauti jais nederėtų. „Citrusai – naudingųjų medžiagų šaltinis, kuris be visa ko yra ne itin kaloringas – 100 g šio citrusinio vaisiaus gali būti nuo 20 iki 60 kcal. Tačiau juose nemažai cukraus – pavyzdžiui, tokiame pačiame kiekyje apelsinų yra 14 g cukrų, kai paros norma – apie 50 g. Be to, itin dideli kiekiai citrusinių vaisių gali sukelti alergiją, podagrą, virškinamojo trakto ligas, tad, kaip ir visur, svarbu neprarasti saiko“, – pataria T. Radišauskas.

Citrusiniai vaisiai

Kaip išsirinkti gardžiausią citrusinį vaisių?

Anot B. Čaikauskaitės, renkantis citrusus pravartu atsižvelgti į keletą esminių jų savybių. „Tradiciškai dauguma citrusinių vaisių atkeliauja iš pietinių šalių – Graikijos, Italijos, Ispanijos. Renkamės tokius tiekėjus, kurie užtikrina, kad vaisiai buvo atsakingai prižiūrimi viso augimo, nokinimo metu, o vėliau tinkamu laiku nuimti. Tai yra vadinamasis šviežumo kelias, kitaip dar žinomas kaip „Bon Via“, todėl pirkdami vaisius, atkreipkite dėmesį ir į kilmės šalį, ir į ženklinimą“.

B. Čaikauskaitės teigimu, parduotuvėse vaisiai yra nuolat perrenkami atsižvelgiant į plika akimi lengvai pastebimus kokybės požymius, kuriuos nesunkiai gali įvertinti ir patys pirkėjai.

„Vaisius turi būti nepažeistas, nesugedęs, nepradėjęs pūti ar džiūti, taip pat be jokių pašalinių medžiagų ir kvapų. Įprastai didesnės citrinos, apelsinai ir greipfrutai būna sultingesni, tačiau daug kas priklauso nuo rūšies, todėl kartais pravartu išmėginti kelias skirtingas rūšis, kol atrasite savo mėgstamą skonį“, – teigia B. Čaikauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt