aA
Alfas Ivanauskas savo laidoje „Alfas live“ kalbina Jurgą Motiejūnaitę – Lietuvos botanikę, biomedicinos mokslų daktarę. Pokalbio pradžioje Alfas domėjosi, ar termiškai apdoroti reikia visus grybus?
Jurga Motiejūnaitė
Jurga Motiejūnaitė
© DELFI montažas

„Sunkoka pasakyti. Termiškai apdoroti yra saugiau, jei renkate įvairius grybus. Ypač, jei jie yra palaikyti kažkiek, ir žiūrint kaip veikia jūsų skrandis, nes termiškai neapdoroti grybai – sunkiai virškinami“, – sako J. Motiejūnaitė.

Jurga Motiejūnaitė
Jurga Motiejūnaitė
© DELFI / Josvydas Elinskas

Tęsiantis pokalbiui virtuvės šefas domėjosi musmirėmis. Atsiminė ir savo patirtį, kai vienos laidos filmavimo metu ragavo džiovintos musmirės.

„Kurią musmirę turite galvoje? Jei jums būtų davę žaliosios musmirės, mes šiandien nekalbėtumėme. Geriausiu atveju gulėtumėte reanimacijoje. O raudonąją musmirę kai kurie žmonės naudoja kaip vaistą, kai kurie kaip psichotropines medžiagas, bet tai labai rizikinga. Su šiais pastoviais vartotojais norėčiau susitikti net ne po 40 metų, o po 20 metų ir pažiūrėti kaip jaučiasi jų kepenys, nes niekas nežino ar tos medžiagos nesikaupia, ar jų nėra ilgalaikis poveikis. Aš taip nejuokaučiau.“

Alfas live
Alfas live
© DELFI / Josvydas Elinskas

Pokalbio metu daktarė patarė, kad renkant grybus Lietuvoje ir nepažįstant grybų, svarbiausia rinkti tokius, kurie turi kempinėlę apačioje ir niekada tų, kurie yra su lakšteliais. Taip pat papasakojo, kad yra grybų, kurių negalima vartoti kartu su alkoholiu.

„Negalima vartoti baravyko paąžuolio. Gražus, skanus grybas, bet su alkoholiu jo negalima, nes pagirios gali būti daug sunkesnės nei numatyta. Ir kitas, kurio Lietuvoje nelabai renkame – gauruotasis mėšlagrybis. Kai jaunas jis geras ir skanus grybas, bet su alkoholiu geriau nevartoti, nes pagirios bus stiprios“, – pasakoja botanikė.

Alfas teiravosi, kokių naudingų medžiagų turi grybai:

„Grybai turi vitamino D, seleno ir pats svarbiausias, ką ypač laukiniai grybai turi – ergotioninas, tai dabar labai tyrinėjama aktyvi medžiaga, grybai ją gali perduoti augalams. Laukiniuose grybuose jo daug, o kultūriniuose, kur jie auginami su daug trašų, intensyvioje žemėnaudoje, jo beveik nėra.“

Alfas Ivanauskas
Alfas Ivanauskas
© DELFI / Josvydas Elinskas

Šefas domėjosi ar tarp Lietuvoje randamų grybų baravykas tikrai yra pats vertingiausias ir kodėl sakoma, kad jis yra pats vertingiausias, jeigu taip yra:

„Negaliu pasakyti ar jis yra pats vertingiausias. Beveik neįmanoma. Baravyką galite naudoti įvairiai: džiovinti, kepti, valgyti žalią, virti. Skoninės jo savybės yra daug geresnės nei pievagrybio. Kitas dalykas, baravykų ne taip lengva rasti, tai ne ūmėdės, ne kazlėkai. Baravykas – laimikis. O dėl to, kas kam patinka. Žmonės skirtingi: vieni mėgsta voveraites, kiti rudmėses, dar kiti žvynabūdes. O baravykas yra toks grybas, kuriame susideda daug dalykų.

Alfas gamino sluoksniuotą kugelį ir keptą varškės tinginį. Laidos pabaigoje Alfas uždavė klausimą gyd. dietologei: „Gajus mitas, kad veganai, vegetarai ar žaliavalgiai daugiau išleidžia maisto produktams. Ar tai tiesa?“

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(15 žmonių įvertino)
4.4667

Biomedicinos mokslų daktarės verdiktas: šias uogas privalu valgyti kiekvienam (102)

Raudonos, mažos, bet stipraus skonio uogos, kupinos vitaminų ir maistinių medžiagų, augančios...

Profesorius Albinas Žilinskas paaiškino, ką mano apie kanapes ir paneigė paplitusius mitus (48)

Ką mums reikia žinoti apie kanapes ir kodėl apie jas visuomenėje yra tiek daug kalbama? Arba ne...

Profesorius pasakė, kaip apdoroti vaisius ir daržoves, kad į mūsų organizmą patektų kuo mažiau pesticidų (12)

Neretai tenka išgirsti samprotavimų, kad sveikos daržovės ir vaisiai gali būti tik tie,...

5 maisto produktai, gerinantys kraujotaką + receptai (7)

Visi rečiau ar dažniau atliekame įvairius kraujo tyrimus ir sužinoję, kad mums trūksta tam...

Druskos nauda ir žala mūsų organizmui: paaiškino, koks kiekis per dieną yra saugus (15)

Su druska susiduriame kasdien. Ar žinojote, jog net galvodami, kad nenaudojate druskos, jos galite...

Top naujienos

Klientas skaudžiai pamokė Lietuvos paštą: privertė sumokėti už dingusius šimtus siuntų (215)

Individualia veikla užsimantis smulkusis verslininkas skaudžiai pamokė Lietuvos paštą –...

Europos pinigais įrengtas parkas tapo privačia valda: dabar netoliese bus naujas (184)

Su Europos Sąjungos parama Migūnų parke įrengti takai, skulptūros, pavėsinės ir suoliukai...

Baisi nelaimė Klaipėdoje: bute rastas negyvas kūdikis, pradėtas tyrimas papildyta (13)

Policijos departamentas informavo, kad Klaipėdoje buvo rastas negyvas kūdikis .

Rusijos dominavimas kviečių pasaulyje ir toliau auga (291)

Rusija , regis, yra pasiryžusi įsitvirtinti kaip dominuojanti jėga kviečių pasaulyje....

Dietologė išvardijo 5 košių rūšis, kurių nauda – didžiulė: kitos tik augins svorį arba tuštins piniginę (26)

Skaniausia vaikystėje būdavo močiutės virta manų kruopų košė su uogiene, o perlinę su...

Prezidentūra nepageidavo, kad „Liublino ketvertą“ moderuotų Bruveris ir Valatka papildyta (47)

Prezidentūros pageidavimu ketvirtadienį vyksiančio forumo „Liublino ketvertas: idėja ir...

Nuosavi baravykai ir raudonviršiai: kaip sode pasisodinti grybų ir kada laukti jų derliaus (16)

Grybų patiekalais galima mėgautis ir tada, kai miškas nugrybautas, o turguje juos pirkti per...

Trumpas neatmeta, kad pralaimėjęs rinkimus neperduos valdžios respublikonas tokius pareiškimus lygina su Baltarusija (63)

JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį atsisakė užtikrinti, kad perduos valdžią, jei...

Malka Older | D+ nariams

Pandemija, krizė, nelaimės: panikuoja tik tie, kas vadovauja (1)

Visuomenė su nelaimėmis susitvarko kur kas geriau negu nesąžiningi lyderiai.

Tyrimo rezultatai – negailestingi: daugiau nei 15 kg priaugtas svoris per nėštumą gali turėti liūdnų pasekmių vaikui (4)

Vaikams, kurių motinos nėštumo metu buvo priaugusios daugiau svorio, nei rekomenduojama, kyla 13...

|Maža didelių žinių kaina