Vis dėlto arbūzų dieta nebūtinai padės jums sulieknėti iki vasaros ir įtilpti į tą išsvajotąjį maudymosi kostiumėlį. Tiesą sakant, didelė tikimybė, kad po jos, grįžus prie normalios mitybos, svoris ne tik sugrįš, bet ir padidės.

Arbūzų dieta – ne sprendimas

Šios dietos esmė – nuo penkių iki septynių dienų nevalgyti nieko kito, tik arbūzus. Taip maitinantis gauname per mažai kalorijų, tai gali nulemti maistinių medžiagų trūkumą organizme. Ilgainiui tokia dieta gali sulėtinti medžiagų apykaitą ir paveikti kūno raumenų masę.

Kas yra toji arbūzų dieta?

Arbūzų dieta reklamuojama kaip detoksikuojanti – sakoma, kad ji valo organizmą ir padeda atsikratyti nepageidaujamų kilogramų. Jos proponentai teigia, kad arbūzai šalina iš organizmo toksinus, todėl jaučiamės energingesni, prie mūsų nelimpa infekcijos.

Skamba puikiai, tiesa? Vis dėlto yra vienas bet. Laikantis šios dietos, nuo penkių iki septynių (arba net iki dešimties) dienų negalima valgyti nieko kito, tik arbūzus. Tai pagrindinė taisyklė.

Antroji taisyklė teigia, kad besilaikantieji šios dietos turėtų suvalgyti 1 kg arbūzų kiekvienai 10-iai kg savo kūno svorio. Kai kurios šios dietos versijos numato du ar daugiau etapų, padedančių atsikratyti nepageidaujamų kilogramų.

Ar ji veiksminga?

Arbūzų dieta, panašiai kaip ananasų dieta ir raukšlėtojo meliono dieta, taip pat pasižymi tuo, kad jos laikantis suvartojama mažai kalorijų ir neužtikrinama maisto įvairovė. Trumpai tariant, tai greita dieta, kuri apriboja maisto pasirinkimą ir paveikia medžiagų apykaitą.

2018 m. tyrimo, kuris buvo paskelbtas „European Society of Cardiology“, duomenimis, pagreitintos dietos gali padėti numesti svorio, sumažinti kraujospūdį ir sušvelninti diabeto simptomus. Vis dėlto jos turi ir didelį trūkumų – gali neigiamai atsiliepti širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai ir pabloginti egzistuojančias širdies ligas.

Nustatyta, kad laikantis dietos, kuri maisto kiekį apriboja iki 600–800 kalorijų per dieną, vos per vieną savaitę širdies riebalų kiekis padidėja 44 proc.

„MedlinePlus“ duomenimis, madingosios greitos dietos retai turi ilgalaikį poveikį svoriui, kartu jos alina organizmą – jis netenka svarbiausių maistinių medžiagų.

Negana to, jos gali paskatinti raumenų masės mažėjimą ir sulėtinti medžiagų apykaitą, todėl ilgainiui organizmas ims deginti mažiau kalorijų.

Tai reiškia, kad nors arbūzų dieta padeda sulieknėti, vis dėlto rizikos veiksniai nusveria šį jos privalumą. Yra saugesnių būdų atsikratyti nereikalingų kilogramų ir išlaikyti pageidaujamą svorį.

Arbūzų nauda ir maistinė vertė

Arbūzus valgyti sveika, tačiau jis turi būti visavertės mitybos dalis. 90 proc. šio vaisiaus sudaro vanduo, tad jis padeda palaikyti reikiamą skysčių kiekį organizme ir malšina troškulį. Be to, jame daug vitaminų A ir C, kalio, magnio, geležies ir antioksidantų. Vienoje porcijoje arbūzų yra:

  • 85,8 kalorijų
  • 1,7 gramo baltymų
  • 21,6 gramo angliavandenių
  • 0,4 gramo riebalų
  • 1,1 gramo skaidulų
  • 33 procentai vitamino A dienos normos
  • 39 procentai vitamino C dienos normos
  • 6 procentai tiamino dienos normos
  • 9 procentai kalio dienos normos
  • 7 procentai magnio dienos normos
Arbūzas

Kaip matote, šiame vaisiuje yra daugiau nei vienas trečdalis rekomenduojamos vitaminų A ir C dienos normos. Šios maistinės medžiagos veikia kaip antioksidantai ir gali apsaugoti nuo širdies ligų, vėžio ir laisvųjų radikalų žalos.

2016 m. apžvalgos, kuri buvo publikuota leidinyje „Nutrients“, duomenimis, arbūzuose taip pat yra l-arginino, l-citrulino ir įvairių kitų antioksidantų, kurie malšina uždegimus po fizinio krūvio ir stiprina imuninę funkciją.

Arbūzai taip pat stiprina širdį. 2014 m. tyrimo, kuriame dalyvavo antsvorio trintys žmonės, ir kurio išvados buvo paskelbtos leidinyje „American Journal of Hypertension“, duomenimis, arbūzai mažina širdies įtampą ir aortinį kraujospūdį.

Arbūzuose yra daug antioksidanto likopeno, o jis mažina diabeto ir širdies ligų riziką.

Kaip mėgautis arbūzu

Kaip jau išsiaiškinome, valgyti vien arbūzus nesveika, vis dėlto šiuose vaisiuose labai daug maistinių medžiagų.

Jei nesveikus užkandžius pakeisite arbūzu, suvartosite mažiau kalorijų, bet ilgiau jausitės sotūs, lieknėti bus lengviau.

Arbūzas

Jei norisi deserto, apipilkite arbūzo riekę ištirpintu juoduoju šokoladu ir įdėkite kuriam laikui į šaldytuvą.

Galite pasigaminti ir arbūzinių ledų – sutrinkite arbūzą, kokosų pieną ir vanilės ekstraktą, išpilstykite į ledų formeles ir kokiam pusvalandžiui įdėkite į šaldiklį.

Eksperimentuokite su arbūziniais ledais, tirštaisiais kokteiliais, ledinukais, šerbetu ir padažais. Arbūzų galima dėti net ir į sriubą, salotas ir kitus nesaldžius patiekalus.

Tai paprastas, lengvas būdas gauti antioksidantų ir užtikrinti reikiamą skysčių kiekį organizme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt