Per dieną rekomenduoja nuo 7 iki 9 riešutų

L. Romeraitė-Kuklierienė, kalbėdama apie riešutus, visų pirma išskyrė graikinius. „Jie turi šiek tiek daugiau polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, kurios organizmui yra būtinos. Dauguma kitų riešutų turi mononesočiųjų, iš kurių organizmas, jei yra palankios sąlygos, sintezuoja polinesočiąsias. Būtent dėl šios priežasties graikiniai riešutai būtų naudingiausi“, – kalbėjo specialistė.

Riešutai turi daug augalinės kilmės baltymų ir riebalų, todėl yra labai kaloringi. „Jei jau valgome kažką riebaus, tai reikia žiūrėti, kad tie riebalai būtų kažkuo naudingi mums. Polinesotieji riebalai ir yra patys naudingiausi“, – sakė dietologė.

Taip pat visi riešutai turi įvairių mikroelementų, kurie organizmui naudingi. Tačiau daug jų valgyti vis tik nerekomenduojama dėl juose esančių riebalų ir kalorijų.

„Rekomenduočiau 7-9 riešutus per dieną. Suvalgius tiek riešutų nepadauginsime nei baltymų, nei riebalų. Juk seniai žinoma, kad apskritai turi būti saikas ir įvairovė, ir net labai naudingas produktas gali pakenkti, jei jo naudosime per daug. Tiesa, patarčiau rinktis natūralius riešutus, o ne paskanintus įvairiais priedais“, – sakė L. Romeraitė-Kuklierienė.

Pataria saugoti dantis

Tuo tarpu odontologijos klinikos gydytoja odontologė Milda Valaitytė sako, kad pasitaiko įvairių atvejų, kai valgant riešutus nukenčia pacientų dantys.

„Bando riešutus lukštenti dantimis, o tai yra griežtai draudžiama. Taip gali nuskilti dantis, vainikėlis, tiltinis ar išimamas protezas“, – teigė specialistė.

Kalbėdama apie saugų riešutų valgymą M. Valaitytė atkreipė dėmesį, kad svarbu atsirinkti riešutus nuo kevalų, jei jie kieti – susmulkinti, pamirkyti piene ar vandenyje.

„Vaikams rekomenduojama valgyti riešutus tada, jei anksti iškrenta pieniniai ir ilgai nesikala nuolatiniai dantys. Tinka ir tuomet, jei per dantenas neprasikala dantis“, – sakė M. Valaitytė.

Populiariausi – jau išlukštenti

Kauno turgaus prekybininkai prekiaujantys riešutais sako, kad pastaruoju metu vis populiaresni tampa graikiniai riešutai.

Graikiniai riešutai

„Nemaža dalis žmonių ir prie namų užsiaugina šiek tiek graikinių riešutų. Paragauja, supranta koks tai geras dalykas ir paskui ieško nusipirkti papildomai, kai savi baigiasi. Arba giminaičiai draugai duoda paragauti“, – pasakojo riešutais prekiaujanti Regina.

Pasak jos, švieži nelukštenti lazdynų riešutai dabar turguje pasirodo ne taip dažnai, o ir žmonės perka labiau tik iš nostalgijos, prisimindami, kaip patys vaikystėje eidavo riešutauti. Prekybininkės nuomone, dabar populiarūs jau išlukštenti, sveriami riešutai. Be graikinių, pasak turgaus prekeivių, dar populiarūs migdolai, pastaruoju metu žmonės vis dažniau ragauja anakardžių ir makadamijų.

„Dažniausiai perka tiesiog pakramtyti, paragauti ar ant švenčių stalo padėti. Bet yra kas stengiasi ir pyragus, sausainius ar kitokius skanumynus su riešutais pagaminti“, – apie pirkėjų įpročius pasakojo Kauno turgaus prekybininkai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)