aA
Ypač intensyviai perdirbti maisto produktai tikrai nėra naudingi sveikatai. Visi tai puikiai žinome, tačiau vis tiek nesugebame atsispirti pagundai pasimėgauti minkštutėlaite spurga, kurią galantiškai pasiūlo mandagus kolega. Bet galbūt mokslininkų įspėjimai privers sekundei stabtelėti, tiesiant ranką į rausvą, įvairiaspalviais pabarstais aplipusį gardėsį?
Apdoroti maisto produktai
© Adobe Stock

Mokslininkai nustatė, kad asmenys, gausiai vartojantys ypač intensyviai perdirbtus produktus, patenka į didesnės vėžio rizikos grupę. Ką būtent derėtų priskirti to grėsmingo maisto kategorijai? Dažniausiai tai yra gaminiai, kurių sudedamųjų dalių sąraše be vargo rasite ne vieną sunkiai suprantamą, beveik neištariamą ingrediento pavadinimą. Reikia pavyzdžių? Pradėti galima, kad ir nuo ledinukų, kuriuos sučiulpus liežuvis nusidažo mėlynai. Perdirbtiems produktams priskirtini ir sriubos konservai. Nors gal atrodo, kad jie sveikesni, tai tėra kuo tikriausias dirbtinių skonio stipriklių, priedų arba emulsiklių šaltinis.

Neverta slėpti, kad daugelis produktų – daugiau ar mažiau perdirbti, tačiau ypač intensyviai perdirbti produktai sudaro atskirą klasę – daug daugiau kalorijų, druskos ir cukraus turinčių gaminių grupę, informuoja CNN.

Ne vienu tyrimų įrodyta, kad žmonės, kurių racione pagrindinę vietą užima ypač intensyviai perdirbti produktai, yra daug labiau linkę į antsvorį ir nutukimą. Jiems labiau tikėtinos problemos su širdimi, kraujo apytakos sutrikimai arba diabetas. Gausus perdirbtos mėsos (pvz., dešrelių – pagrindinio dešrainių komponento) vartojimas yra siejamas su didesnė storosios žarnos vėžio rizika.
Šią sąsają pavyko nustatyti išanalizavus beveik 105 tūkst. asmenų pateiktas ataskaitas – produktų, kuriuos šie suvartojo per 24 valandas, suvestines. Maistą tyrime dalyvavę žmonės rinkosi iš sąrašo, į kurį buvo įtraukti 3,3 tūkst. pagal perdirbimo laipsnį sugrupuotų produktų.

Mokslininkams pavyko nustatyti, kad 10 proc. didesnis ypač intensyviai perdirbtų produktų kiekis bendrame mitybos racione akivaizdžiai (beje, daugiau nei 10 proc.) padidina visų vėžio rūšių, įskaitant ir krūties vėžį, riziką.

„Ypač intensyviai perdirbti riebalai ir padažai, taip pat produktai ir gėrimai, kuriuose gausu cukraus, siejami su didesne visų rūšių vėžio rizika, o ypač intensyviai perdirbti saldūs produktai – su didesne krūties vėžio rizika“, – nurodoma tyrimo išvadose.

Padažai
Padažai
© Shutterstock nuotr.

Minėtina ir tai, kad tarp asmenų, linkusių vartoti ypač intensyviai perdirbtus produktus, dažniau pasitaiko rūkalių. Tokiems žmonėms paprastai būdingas mažesnis fizinis aktyvumas. Visgi tyrimo iniciatoriai, net ir atsižvelgę į šiuos veiksnius ir atmetę jų nulemtą didesnės rizikos procentą, vienareikšmiškai konstatavo, kad vien nesveikas maistas riziką taip pat didina.

„Rezultatų akivaizdumas privertė nustebti. Nurodytas ryšys išties neginčytinas. Buvo atlikta daugybė išsamių analizių. Išvados – pakoreguotos, atsižvelgiant į daugelį kartu veikiančių faktorių. Ir gauti rezultatai vis tiek turėtų priversti susirūpinti“, – teigia viena iš tyrimo autorių Mathilde Touvier.

„Tai, ką žmonės valgo, atspindi jų gyvenimo būdą, todėl apie maistą, kaip priežastį, dėl kurios padidėja vėžio rizika, kalbėti nederėtų. Būtina išsiaiškinti, kas šuo atveju vadinama tuo pat metu veikiančiais faktoriais“, – pareiškė Tomas Sandersas, organizacijos „British Nutrition Foundation“ mokslo skyriaus vadovas ir Londono karališkojo koledžo profesorius emeritas.

T. Sandersas (neprisidėjęs prie tyrimo) paminėjo, kad gautus duomenis išanalizavę mokslininkai atliko ir statistinius pakeitimus, iš dalies anuliuojančius kai kurių papildomų veiksnių įtaką. Jis taip pat pripažino, kad žmogaus mitybos raciono priskyrimas tam tikrai kategorijai, atsižvelgiant į pramoniniu būdu perdirbtiems produktams tenkančią dalį ir automatiškai didėjančią kokių nors susirgimų riziką, byloja apie naują požiūrį, tačiau, kad juo būtų galima grįsti praktinius su mityba susijusius patarimus, metodiką dar būtina patobulinti.

Ne pelno organizacija „Association of Food Industries“, sulaukusi atitinkamos užklausos, jokių komentarų pateikti negalėjo.

Marji McCullough, mitybos epidemiologijos specialistė iš organizacijos „American Cancer Society“, pataria neskubėti su išvadomis dėl to, kas didina vėžio riziką, jei individas vartoja ypač intensyviai perdirbtą maistą.

Krekeriai
Krekeriai
© Shutterstock nuotr.

„Šiuo tyrimu nebuvo siekta įtikinti žmonių, kad valgydami krekerius jie susirgs vėžiu, – sako M. McCullough. – Mokslininkų pasiųstos žinutės tikslas – atkreipti dėmesį į tai, kokios rūšies maistas užima didžiausią dalį kiekvienam individui įprastame racione. Tai nebuvo nurodymas saugotis konkrečių produktų. Taip pat svarbu, kad tyrimo išvados tik patvirtina jau ir taip žinomas tiesas.“
Specialistė, be kita ko, nurodė, kad tie, kurie valgo daugiau ypač intensyviai perdirbtų produktų, veikiausiai vartoja daug mažiau sveiko maisto, o kaip tik jis gali padėti užkirsti kelią vėžiui.

Dietologai visada rekomenduoja įtraukti į racioną neskaidytų grūdų, šviežių vaisių bei daržovių ir kaip tik jais pakeisti nedaug vertingų maisto medžiagų turinčius gaminius.

M. Touvier atkreipė dėmesį į tai, kad jos ir kitų specialistų suorganizuotas tyrimas tėra stebimasis, o tai reiškia, kad mokslininkai nenustatė, kas būtent didina riziką susirgti vėžiu. Vis dėlto epidemiologijos ir statistikos tyrimų centre „Sorbonne Paris Cite“ dirbanti jos vadovaujama grupė, esą, ketina išsamiau paanalizuoti šio ryšio mechanizmą.

„Dabar turime išskirti konkrečius maisto produktus ir išsiaiškinti jiems tenkantį vaidmenį. Tik tada bus galima kalbėti apie tai, kas būtent turi lemiamą reikšmę“, – sakė ji.

Pasak M. Touvier, eksperimentai su gyvūnais parodė, kad kai kurie į maistą dedami priedai galėtų būti kandidatais į kancerogenus, tačiau ar juos tikrai galima vadinti vėžio sukėlėjais kalbant apie žmones, dar teks ištirti.

Tuos, kurie jau pradėjo jaudintis dėl to, ką šiandien valgys vakarienei, M. Touvier stengiasi nuraminti: tyrimo išvadų dar nereikia laikyti pavojaus signalu.

Vis dėlto tiesa ta, kad ypač intensyviai perdirbti produktai vartojami vis gausiau. 2016 metais atliktas tyrimas parodė, kad 60 proc. kalorijų statistinis amerikietis gauna kaip tik iš šios rūšies maisto. 2017 metais surengto tyrimo išvadose nurodoma, kad intensyviai perdirbti gaminiai sudaro 50 proc. kanadiečių raciono ir daugiau nei 50 proc. Jungtinės Karalystės piliečių suvartojamo maisto. Nerimą kelianti mitybos tendencija vis labiau ryškėja ir besivystančiose šalyse.

Tyrimo autoriai nurodo, kad vienu iš svarbiausių prioritetų visuomenės sveikata besirūpinančios institucijos turėtų laikyti subalansuoto raciono svarbos akcentavimą.

„Valgykite „tikrą“ maistą, o perdirbtus gaminius pasistenkite riboti – bent tol, kol pavyks išsiaiškinti šį tą daugiau“, – pataria M. Touvier.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(23 žmonės įvertino)
3.7826
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Ir maistas, ir vaistas: vienas vertingiausių maisto produktų, apie kurį užmirštame (27)

Žiemos išsekintas organizmas nusipelnė dėmesio ir rūpesčio – juk pavasarį dera sutikti...

Riešutai, kurių nauda – neišmatuojama: gerina seksualinę sveikatą, smegenų veiklą ir saugo nuo vėžio (27)

Retą nustebinsi su graikiniais riešutais – juos mėgstame ir vartojame dažnai. Tiek kaip...

Pavasarį leiskite karaliauti ridikėliams: štai kodėl verta valgyti šias daržoves + 2 receptai (12)

Parduotuvių lentynose savo apvaliomis formomis ir ryškia spalva pirkėjų akis jau masina šviežio...

Biomedicinos mokslų daktarė įvardijo maisto produktus, kurie ne tik gyvybiškai svarbūs, bet ir suteikia moteriai grožio (21)

Moksliškai įrodyta ir patvirtinta, kad jaunystės eliksyras slypi telomeruose. Kas tai yra?...

Idėja gaiviems pusryčiams: pavasariški skrebučiai su fetos kremu ir ridikėliais

Žiemos šalčių nualintas organizmas šaukiasi pagalbos ir dėmesio. Sugrįžus pavasariui palepinti...

Top naujienos

Kaupimą pensijai sustabdė tūkstančiai: ką planuoja likusieji? (121)

Maždaug kas dešimtas apklaustasis nurodė toliau planuojantis nebekaupti II-oje pensijų pakopoje,...

Memfis turi naują didvyrį: karjeros rungtynes sužaidęs Valančiūnas parklupdė 57 taškus pelniusį Hardeną (61)

„Šiandien mūsų komanda buvo smarkiai išretinta traumų. Tačiau galų gale tai buvo nesvarbu,...

Neįminta prezidento rinkimų mįslė: kam nukeliaus Matijošaičio balsai (248)

Vasario mėnesį „ Spinter tyrimai “ atlikta visuomenės nuomonės apklausa parodė, kad, jei...

„Žalgiriu“ besididžiuojantis Jasikevičius: žinote, tie vyrukai tikrai turi charakterį specialiai Krepšinis.lt iš Tel Avivo (47)

Kauno „Žalgiris“ karnavalinę šios savaitės žydų nuotaiką kaip reikiant pagadino: svečiai...

Krentantį „Boeing“ išgelbėjo ne tarnybos metu skridęs pilotas (47)

Kai oro linijų „ Lion Air “ lėktuvo įgula visomis išgalėmis stengėsi suvaldyti krentantį...

Ar pirkti būstą su daline apdaila: ekspertas įvardijo svarbiausią ir brangiausią darbą (6)

Naujos statybos būstą perkantys naujakuriai susiduria su galvosūkiu dėl dalinės apdailos. Kadangi...

Tokio pavasario Lietuvoje laukėme ilgai – savaitgalį mėgausimės šiluma (7)

Ketvirtadienio naktį, nešinas nedideliais krituliais (daugiausia lietumi), per Lietuvą keliaus...

Moteriškos paslaptys: liga, kurios priežasčių dažnai nežino net gydytojai

Neretai apie sveikatą susimąstome tik tuomet, kai ji pablogėja. Tuomet pradedame galvoti, ką...

Ėmėsi baisiausio Lietuvos kelio remonto – iki rudens ribos eismą Molėtų plente (27)

Kelias A14, arba plentas nuo Vilniaus iki Molėtų, neretai pavadinamas baisiausiu Lietuvos keliu....

Meile nepilnametei garsėjančio Elono Peniko „gražuoliuko“ etiketė nežeidžia, bet jo nuotraukos gali apgauti (74)

Ištreniruoto kūno nuotraukomis ir romantiška draugyste su nepilnamete, socialinių tinklų...