aA
Daugelis sutiktų, kad mityba yra svarbi mūsų gyvenimo kokybės dalis. „Spinter tyrimų“ duomenimis, taip mano net 76 proc. apklaustųjų. Dauguma žmonių Lietuvoje supranta ekologiškų produktų naudą ir noriai jų įsigytų, bet pirkimo momentu juos sustabdo keli mitai.
Kauno turgūs
Kauno turgūs
© R.Guigos nuotr.

Pažiūrėti, kas iš tiesų už jų slypi, kviečia „AUGA group“ valdybos pirmininkas Kęstutis Juščius, skaitęs pranešimą „Login 2017“ konferencijoje.

Pirmasis mitas: tik močiutės darže augintos daržovės yra ekologiškos

Mes ne visai teisingai suprantame, kas yra ekologiškas maistas. Žmonės linkę sieti ekologišką maistą tik su savo, giminaičių ar pažįstamų ūkininkų darže užaugintais produktais.

Žmonėms trūksta pasitikėjimo – daugelis vis dar mano, kad „eko“ vardu parduodama produkcija vis tiek nėra ekologiška, o tokius užrašus prekeiviai naudoja tik kaip reklaminį triuką. Kiti galvoja, kad ekologinių ūkių augintojai išaugina tik nedidelę dalį ekologiškos produkcijos, o kitą parduodamą produkciją augina naudodami chemines trąšas.

Iš tikrųjų, „eko“ vardą produkcijai suteikia tarptautiniai sertifikatai, kurie pirmiausia patvirtinta maisto švarą ir kokybę. Sertifikatai įrodo, kad maistas auginamas ekologiškai, procese naudojamos tik natūralios organinės trąšos, ir patvirtina, kad ekologiškas maistas auginamas ir gaminamas be kenksmingų chemikalų ir saugant mūsų planetą.

Socialinėje medijoje sklando tokia istorija: „Mama iš kaimynės vis pirkdavo pomidoriukus ir atnešdavo man. Sakydavo, kad sodininkė pati juos augina, o pomidoriukai labai sveiki, ekologiški, su vitaminukais. Aš, būdama ganėtinai skeptiška, paprašiau mamos pasidomėti, kas ten per vitaminukai. Toji atnešė lenkišką cheminių trąšų pakuotę „Witaminy dla twojej rosliny” (liet. Vitaminai jūsų augalams)“. Ši istorija iliustruoja tai, kad daržininkai ne visada supranta, kas ta ekologija.

Antrasis mitas: užauginti ekologiškus produktus kainuoja kelis kartus brangiau

„Per brangu“ – tokį atsakymą dažniausiai išgirsime paklausę, kodėl žmonės neperka ekologiškų produktų. Tokia situacija formuoja ir bendrą nuomonę, kad ekologišką produkciją pagaminti kainuoja kelis kartus brangiau.

Apie blogus lietuvių įsitikinimus, arba kodėl negalima pasikliauti net močiučių užaugintomis daržovėmis
© DELFI / Paulius Garkauskas

Galbūt nustebsite, bet įprastame ūkyje būtent trąšos ir chemikalai augintojams kainuoja brangiausiai. Jie sudaro 60–70 proc. tokios produkcijos savikainos. Per pastaruosius 10 metų cheminių trąšų suvartojimas išaugo 3 kartus. Tai kainuoja didelius pinigus ir prisideda prie didesnės išaugintų produktų kainos.

Ekologijos iššūkis – tik organinės trąšos ir kova su kenkėjais be chemijos. Pagrindinės investicijos skiriamos naujausioms technologijoms, pavyzdžiui, mechaniniam piktžolių akėjimui, kuriuo galima pašalinti net 90 proc. piktžolių. Šis procesas žymiai kruopštesnis ir reikalaujantis daugiau pastangų nei cheminių medžiagų naudojimas.

Trečiasis mitas: neįmanoma sudaryti mitybos raciono tik iš ekologiškų produktų

Šį mitą, bent jau kol kas, mūsų šalyje sunku paneigti. Žmonės neturi vartojimo įpročio, nes prekybos lentynose vis dar sunku rasti ekologiškų produktų, nėra plataus asortimento, vartotojams trūksta žinių apie ekologiją ir, galiausiai, šios produkcijos kaina jiems pasirodo per didelė.

Ekologiška mityba nėra mada, tai gyvenimo būdas, kurį renkasi vis daugiau žmonių pasaulyje. Geriausias to pavyzdys – Skandinavijos šalys. Švedai jau gerą dešimtmetį kalba apie sąmoningą ir atsakingai gyvenančią kartą, kurią vadina LOHAS (Lifestyle Of Health And Sustainability). Šios kartos žmogus rūšiuoja šiukšles, siekia naudoti gamtai draugiškus ir atsinaujinančius energijos šaltinius, atsakingai vartoja, maitinasi ekologiškai, mėgsta lėtą, „žalią“ gyvenimo būdą, rūpinasi savo bei šeimos sveikata ir ilgaamžiškumu. Dabar Švedijoje LOHAS vartotojų yra beveik 40 proc. ir jų skaičius sparčiai auga.

Švedijoje vykdomos visuomenės švietimo kampanijos, kurios keičia žmonių požiūrį į savo mitybą. Kaip pavyzdį galima paminėti prekybos tinklo „Coop“ eksperimentą, kai pakeitus vienos šeimos maistą tik ekologiškais produktais tyrimai parodė drastišką kenksmingų cheminių medžiagų sumažėjimą šeimos narių organizmuose. Tai buvo viena sėkmingiausių komunikacijos kampanijų, kuri prisidėjo prie ekologiškų produktų paklausos augimo.

Maistas lėktuve
© Shutterstock nuotr.

Savo akimis teko matyti, kad Skandinavijos avialinijos „SAS“ klientams lėktuvuose tiekia tik ekologišką maistą. Tačiau ne tik Skandinavijoje, bet ir kitose Europos šalyse per pastarąjį dešimtmetį ekologiško maisto suvartojimas išaugo beveik 3 kartus, o JAV rinkoje net 4 kartus. Kasmet augantis ekologiško maisto poreikis rodo, kad ekologija pasikliaujančių žmonių ratas visame pasaulyje ateityje tik plėsis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Pasiūlė netikėtų alternatyvų troškuliui malšinti – pamiršite visus sveikatai kenkiančius vaisvandenius (18)

Skysčiai žmogui gyvybiškai svarbesni už maistą. Skysčių stygius stabdo gyvybiškai svarbius...

Biomedicinos mokslų daktarė apie stebuklingą augalą – česnaką: ir maistui gardinti, ir saugotis nuo onkologinių ligų (67)

Didėjant grėsmei, jog žmonių sveikata ateityje prastės, stokojant maisto šaltinių, funkciniai...

Ar valgyti duoną – sveika? Mitybos specialistas griauna pasenusius mitus (77)

Ar duona – sveikas produktas? Anksčiau šį klausimą užduodavo retas, o šiandien, vis dažniau...

Mitybos specialistė išaiškino, ar galima valgyti uogienę, ant kurios susiformavęs pelėsis (51)

Konservavimas, marinavimas ir rauginimas. Bet ar iš tikrųjų šie būdai yra geri ir kuris yra...

Kur laikyti obuolius? Tikrai ne dubenyje ant spintelės (12)

Vaisių žinovai vienareikšmiškai tvirtina, kad iš parduotuvės parsineštus obuolius reikia iš...

Top naujienos

Per parą registruotas didžiausias mirčių skaičius, patvirtintų naujų COVID-19 susirgusių – 735 į priekį išsiveržė Kaunas, masiškai užsikrečia sportuojantys (118)

Lietuvoje per vakar dieną patvirtintų naujų COVID-19 susirgusių žmonių skaičius 735, praneša...

Europa neria į karantiną, bet šį kartą jis bus kitoks: skelbiamos 8 rekomendacijos (32)

Nepaisant visuomenės ir jai pataikauti linkusių politikų nenoro, ES šalys viena po kitos...

Liberalių partijų siūlymai dėl vaiko pinigų sulaukė reakcijų bangos: o kodėl mes tada milijonieriams mokame pensijas? (157)

Politinė diskusija grįžta prie visuotinių vaiko pinigų prasmės klausimo. Ekonomistai sako, kad...

Gatvėse – reidai: žmonės traukia kaukes ant nosies, o išgirdę baudos dydį žada pasitaisyti

Penktadienį Klaipėdos policijos pareigūnai surengė patikrinimą, ar viešose vietose...

Plinta COVID-19 infekcija tarp „Maximos“ darbuotojų – užsikrėtė dar septyni asmenys (29)

Praėjusią parą nustatyti 7 nauji „Maximos“ darbuotojų susirgimų COVID-19 infekcija atvejai....

Kaune – dramatiška yla ginkluoto vyro „kova“ su policininkais (24)

Penktadienio rytą Kaune, R. Kalantos gatvėje policijos pareigūnai tramdė yla besišvaisčiusį...

Rolandas Kažimėkas | D+ nariams

Helovino herojai – nė vieno normalaus ir visi negyvi

Nors Helovinas pas mus jau įsišaknijęs, bet vis dar vertinamas nevienareikšmiai: vieniems jis kaip...

Po kraupių išpuolių Prancūzija griežtina toną: gana yra gana užpuolikas „Allahu Akbar“ kartojo net ir tada, kai jam buvo suleista vaistų (299)

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pažadėjo, kad jo šalis ryžtingai priešinsis...

Laisvės partijos siūlymai dėl ūkininkų palaikymo gali nesulaukti: prieš pasisako ir konservatorius (260)

Laisvės partija savo koalicijos partneriams pateiktame dokumente konkretizavo savo reikalavimus...

Parašykite laišką tėčiui: norėjau tau tai pasakyti, bet nespėjau

Vėlinių savaitgalį lankome išėjusius artimuosius. Atgyja emocijos, jausmai ir prisiminimai apie...

|Maža didelių žinių kaina