aA
Mokslininkai teigia, kad ekologiški produktai turi daugiau vitamino C, mineralinių medžiagų (magnio, geležies) ir antioksidantų. Ekologiško maisto šalininkai sako, kad šie produktai yra saugesni, maistingesni ir dažniausiai skanesni nei įprasti. Į svarbiausius klausimus apie ekologiškus maisto produktus atsiųstame pranešime atsako žemės ūkio viceministrė Ausma Miškinienė ir maisto technologė, ekologiškų maisto produktų sertifikavimo ekspertė Raminta Bogušienė.
© DELFI / Domantas Pipas

Ekologiškas produktas – tai pagal ES ir nacionalinius ekologinę gamybą reglamentuojančius teisės aktus pagamintas produktas. Norint gauti ekologiško produkto patvirtinamąjį dokumentą, reikia atitikti reikalavimus nuo lauko iki galutinio vartotojo, ką įvertina nepriklausoma kontrolės įstaiga.

1. Ar ekologiškame produkte yra nitratų?
Pasak R. Bogušienės, ekologinėje gamyboje nitratų yra tiek, kad nekenktų žmogui. Nitratų normos nustatomos tik reglamentuojamiems produktams: kūdikių maistui, špinatams, gūžinėms, šviežioms salotoms ir sėjamosioms gražgarstėms. Nitratų kiekį daržovėse galima sumažinti jas prieš vartojimą kruopščiai nuplaunant, verdant, mirkant, konservuojant, rauginant, naudojant druską, vitaminą C.

„Vartokite tas daržovių dalis, kuriose mažiausiai kaupiasi nitratai. Daugiau valgykite daržovių sezono metu, kai jos auga lauke, nes tokios daržovės kaupia mažiau nitratų nei auginamos šiltnamyje. Auginantiems daržoves rekomenduotina nepertręšti jų nei mineralinėmis, nei organinėmis trąšomis“, – perspėja R. Bogušienė.

2. Ar ekologiškas produktas maistingesnis?
Ekologiško maisto šalininkai teigia, kad šie produktai yra saugesni, maistingesni ir dažniausiai skanesni nei įprasti. Mokslininkai ieško atsakymų dėl ekologiško maisto naudos sveikatai. Tyrimais patvirtinta, kad ekologiškas maistas turi vidutiniškai 27 % daugiau vitamino C, 21% daugiau geležies, 29 % daugiau magnio ir 14 % daugiau fosforo.

Darbai darže
Darbai darže
© Shutterstock

Mitybos specialistė pataria, kad jeigu norima gauti kuo daugiau vitaminų ir mėgautis geresniu daržovių ir vaisių skoniu, reikia juos valgyti šviežius, pirmenybę teikti ekologiškiems. Rekomenduojama rinktis sezonines gėrybes.

3. Ar ekologiškas produktas skanesnis?
Ekologiški produktai auga natūraliomis sąlygomis, lėčiau, todėl daržovės suformuoja jai būdingą įprastą skonį ir kvapą. Taip pat ekologiškuose produktuose, teigiama, yra daugiau sausosios dalies, mažiau vandens.

Dėl skonio nesiginčijama – vieniems atrodo, kad ekologiški bananai skanesni nei įprastiniai, o ekologiškos grikių kruopos kvapnesnės ir skanesnės nei įprastinės.

4. Kokių ekologiškų produktų yra Lietuvoje?
Lietuvoje auginama ir perdirbama visa paletė ekologiškų produktų rūšių – pieno, mėsos, grūdų, uogų, vaistažolių produktai, taip pat įvairūs nealkoholiniai gėrimai – vaisių, uogų sultys, beržų sula.
„Ekologiškų produktų pasirinkimą turi ir specialių ar išskirtinių poreikių turintys pirkėjai. Galima rasti ekologiško maisto kūdikiams, kiaušinių miltelių, maisto papildų, virtinių su įdaru, koldūnų, riešutų, kultūrinių grybų, paruoštų sriubų, kanapių aliejaus ir kitų produktų“, – sako žemės ūkio viceministrė Ausma Miškinienė.

Iš trečiųjų šalių daugiausia importuojami švieži arba džiovinti vaisiai ir daržovės. Taip pat įvairūs lietuviški ekologiški produktai yra eksportuojami į ES šalis, Japoniją, Ameriką, Korėją ir kt.

5. Ar ekologiškas produktas saugesnis aplinkai?
Mokslininkai teigia, kad ekologinė žemdirbystė yra draugiškesnė aplinkai: nenaudojant chemikalų, mažiau teršiama gamta, gaminama mažiau anglies dioksido, kuris sukelia pasaulinį atšilimą. Ekologinėje žemdirbystėje draudžiami naudoti sintetiniai herbicidai, vietoje jų vykdoma kultūrų rotacija, ravėjimas rankomis ar agrotechnikos panaudojimas piktžolių naikinimui, kruopščiai parenkamos augalų veislės, prisitaikančios prie vietinių sąlygų.

7 klausimai apie ekologiškus maisto produktus: ko iš tiesų turime ieškoti
© A.Stackevič nuotr.

„Mitas, kad gaminant ekologiškus maisto produktus įrangos plovimui būtina naudoti „ekologiškas“ valymo ir plovimo priemones. Tinka visos valymo, plovimo ir dezinfekavimo priemonės, kurios leidžiamos naudoti maisto pramonėje, išskyrus ekologiniuose gyvulininkystės ūkiuose, kuriems yra specialus priemonių sąrašas. Ekologiškų maisto produktų pakuotės turi atitikti privalomuosius maisto saugos ir kokybės reikalavimus, bet nėra reikalavimo, kad pakuotės būtų „ekologiškos“ ar „greitai suyrančios“, – sako R. Bogušienė.

6. Kodėl ekologiškas produktas yra brangesnis?
Dažniausiai ekologiškas produktas yra brangesnis, nes jį gaminant privaloma laikytis papildomų reikalavimų.

„Pavyzdžiui, jeigu gyvūnai šeriami ekologiškais pašarais – gyvūninės kilmės produkto kaina brangesnė, gyvūnų laikymo patalpos yra didesnės – atitinkamai didesni patalpų eksploatavimo kaštai ir kt. Augalininkystėje ekologinės gamybos ūkiai sėja ekologiškai užaugintą sėklą, kuri yra brangesnė, jeigu augalas auginamas ekologinės gamybos būdu, dažniausiai bus patirtas derliaus nuostolis ir kt. Jei perdirbamas ekologiškas produktas – jis turi būti atskirtas vietos arba laiko atžvilgiu, todėl atitinkamai jo savikaina išaugs“, – paaiškina A. Miškinienė.

7. Kaip užtikrinama ekologiškų produktų kokybė?
Pasak žemės ūkio viceministrės, ekologinės gamybos reglamentuose yra papildomų reikalavimų, kurių nėra įprastiniams produktams, pavyzdžiui, gyvulininkystėje gyvūnai turi būti šeriami ekologiškais pašarais, pašarai negali būti GMO, gyvūnams reglamentuotas tam tikras privalomas laikymui plotas patalpose ir lauke ir t.t. Taip pat papildomi privalomi reikalavimai yra ekologinei augalininkystei, vynininkystei, bitininkystei, akvakultūrai, žaliavų perdirbimui ir t.t. Visa tai lemia, kad galutinis ekologiškas produktas bus kokybiškesnis lyginant su neekologišku.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Ekspertai įvardijo, kokią duoną rinktis iš tikrųjų sveika (34)

Šiandien duonos lentynose pasiūla kaip niekada didelė – nuo klasikinio batono iki duonos su...

Kaip išvengti apsinuodijimo kasdieniais produktais, arba kodėl senstelėjusią duoną būtina išmesti (28)

Tuos, kurie mano, kad elgiasi sumaniai apipjaustydami pelėsiu aptrauktą duoną, specialistai kuo...

Sveikesnė mityba šaltuoju metu neišleidžiant daug: ką mano ekspertai?

Dalis tautiečių mano, kad valgyti daug daržovių ir vaisių ar pildyti vitaminų atsargas būtina...

Ar vaisiai lygu desertui: kiek cukraus turi skirtingi vaisiai (17)

Vaisiai saldūs natūraliai, bet ne visuose cukraus kiekis vienodas. Žinoti, kiek vaisiai turi...

Kodėl negalima kepti ant rapsų aliejaus ir kaip pasirinkti tinkamiausią (288)

Pats svarbiausias aliejaus kokybės rodiklis – rūgštingumas, LRT TELEVIZIJOS laidoje...

Top naujienos

Puteikis: esu patyręs praktiškai viską, kuo gyvena daugelis lietuvių (349)

„Aš ne tik kad žinau, kas yra turėti polinkį alkoholiui, žinau, kaip tai susitvarkyt, žinau...

Šakalienė: jaučiuosi kaip košmariškame sapne (772)

Seimo narė Dovilė Šakalienė viešai nekomentavo jai metamų kaltinimų, esą ji už Norvegijos...

Makabriškomis laidotuvėmis garsėjantys tibetiečiai šlykštisi mums priimtinu laidojimo būdu (43)

Lietuviui pavyko nuvykti į griežtai kontroliuojamą Tibetą, nors ten laisvai keliauti draudžiama....

Orai: sinoptikai perspėja – kelius kai kur jau dengs ledukas

Lapkritis persirita į paskutinį dešimtadienį ir, panašu, artėja prie jam būdingų orų.

Nuostolių užkluptas Jankauskas tiki jaunimu ir A lygos žaidėjais: mums nėra ko bijoti specialiai iš Belgrado (27)

Antradienį vakare Lietuvos futbolo rinktinė užbaigs kovas debiutiniame Europos tautų lygos...

Prasidėjo masiniai darbuotojų atleidimai: kam labiausiai verta sunerimti (134)

Praeitą savaitę Užimtumo tarnyba pranešė apie Lietuvos įmonėse numatomus masinius darbuotojų...

(Ne)skanūs lietuvio nuotykiai Berlyne: teko valgyti skalbykloje, autobuse ir net pasakų namelyje (9)

Dažniausiai keliaudami kur nors pavalgyti galvojame tik apie maistą – kad jis būtų skanus,...

Pirmadienį sutriko „Messenger“ veikla (8)

Pirmadienio vakarą sutriko „ Facebook Messenger “ veikla visame pasaulyje.

Kastytis Kerbedis atvirai prabilo apie karjeros pabaigą: aš jau noriu pabaigos, noriu į pensiją (23)

Pagauti sėkmės paukštę pavyksta daug kam, tačiau ją išlaikyti delnuose ilgiau nei akimirką...

Kraupus įvykis Jonavos r.: dingęs be žinios vyras rastas nužudytas savo namų teritorijoje sulaikytas įtariamasis (7)

Kauno policija informavo, kad pirmadienį buvo rastas nužudyto vyro kūnas, kuris buvo ieškotas kaip...