1. Citrusiniai vaisiai

Citrusiniai vaisiai

Dauguma žmonių jau įprato peršalę vartoti vitaminą C – jis stiprina imuninę sistemą, didina baltųjų kraujo kūnelių gamybą. O tai – kovos su infekcijomis pagrindas.

Populiariausi citrusiniai vaisiai:

  • greipfrutai
  • apelsinai
  • mandarinai
  • citrinos
  • žaliosios citrinos
  • klementinai


Mūsų organizmas vitamino C negamina ir nekaupia, tad norint palaikyti optimalią sveikatą, šio vitamino reikia gauti kasdien.

Vitamino C yra praktiškai visuose citrusiniuose vaisiuose. Kadangi jų įvairovė nemaža, nebus sunku įtraukti juos į savo kasdienį racioną.

2. Raudonos paprikos

Jei manote, kad daugiausiai vitamino C turi citrusiniai vaisiai – klystate. Pasirodo, raudonosiose paprikose vitamino C yra dvigubai daugiau nei citrusiniuose vaisiuose. Juose taip pat daug beta karoteno. Vitaminas C ne tik stiprina imuninę sistemą, bet ir padeda išsaugoti sveiką odą. Beta karotenas reikalingas optimaliai akių ir odos sveikatai.

3. Brokoliai

Brokoliuose daug vitaminų ir mineralų. Juose yra vitaminų A, C, E, taip pat kitų antioksidantų ir skaidulų, tad brokoliai yra viena sveikiausių daržovių mūsų kasdieniame valgiaraštyje. Tam, kad išliktų kuo daugiau maistinių medžiagų, brokolius reikia tik vos vos apvirti ar apkepti, o geriausia apskritai valgyti juos žalius.

4. Česnakai

Česnakai naudojami praktiškai kiekvienos pasaulio šalies virtuvėje. Jis suteikia patiekalams pikantiško skonio ir labai sveikas organizmui. Jau nuo senų laikų vertinama česnakų savybė kovoti su infekcijomis. Česnakas taip pat mažina kraujo spaudimą ir sulėtina arterijų sienelių kietėjimą. Manoma, kad imunitetą česnakai stiprina dėl juose esančių daug sieros turinčių komponentų, tokių kaip alicinas.

5. Imbierai

Imbieras

Imbierai yra dar vienas produktas, padedantis įveikti sezonines ligas. Jie mažina uždegiminius procesus organizme (pavyzdžiui, gerklės uždegimą ir pan.) Imbierai taip pat mažina pykinimą.
Imbieruose yra šildančios medžiagos džindžerolio, kuris yra giminingas kapsicinui. Imbierai malšina lėtinį skausmą, manoma, kad taip pat mažina ir cholesterolio kiekį organizme.

6. Špinatai

Špinatai

Špinatai į mūsų sąrašą pateko ne tik todėl, kad juose daug vitamino C. Juose taip pat daug antioksidantų ir beta karoteno, kurie stiprina imuninės sistemos gebėjimą įveikti infekcijas. Panašiai kaip brokoliai, špinatai sveikiausi, kai yra kuo mažiau termiškai apdoroti – taip juose lieka daugiausia maistinių medžiagų. Vis dėlto lengvai termiškai apdorotuose špinatuose daugiau vitamino D, nei šviežiuose, taip pat ir kitų maistinių medžiagų, kurios išsiskiria iš oksalo rūgšties.

7. Jogurtas


Rinkitės jogurtą, kurio etiketėje parašyta „gyvos ir aktyvios kultūros“, pavyzdžiui, graikišką jogurtą. Šios kultūros stimuliuoja imuninę sistemą ir padeda jai kovoti su ligomis.

Valgykite jogurtą be priedų, skonių ir cukraus. Tokį jogurtą galite pasisaldinti patys, pridėdami sveikų vaisių ir šlakelį medaus.

Jogurtas taip pat gali būti puikus vitamino D šaltinis, tad rinkitės tokį jogurtą, kuriame yra papildomai pridėta šio vitamino. Vitaminas D padeda sureguliuoti imuninę sistemą ir suaktyvina natūralius organizmo apsisaugojimo nuo ligų procesus.

8. Migdolai

Kalbant apie peršalimo ligų prevenciją ir kovą su jomis, vitaminas E nusileidžia vitaminui C, tačiau vitaminas E yra sveikos imuninės sistemos pagrindas. Tai riebaluose tirpus vitaminas, o tai reiškia, kad tam, jog organizmas jį tinkamai įsisavintų, reikalingi riebalai. Daug vitamino E yra riešutuose, tokiuose kaip migdolai. Riešutuose taip pat yra natūralių sveikųjų riebalų. Pusė puodelio migdolų (apie 46 riešutai) užtikrina praktiškai 100 proc. rekomenduojamos vitamino E paros normos.

9. Ciberžolės

Ciberžolė

Ciberžolė yra populiarus prieskonis gardinti sriubas ir troškinius. Tačiau šis ryškiai geltonas, kartoko skonio prieskonis dėl savo priešuždegiminių savybių nuo seno naudojamas gydyti osteoartritą ir reumatoidinį artritą.

Taip pat tyrimai parodo, kad dėl didelės kurkumino (kuri suteikia ciberžolėms išskirtinę spalvą) koncentracijos ciberžolės gali padėti sumažinti sportuojant kilusius raumenų pažeidimus.

10. Žalioji arbata

Ir žaliojoje, ir juodojoje arbatoje yra flavonoidų, pasižyminčių antioksidacinėmis savybėmis. Tačiau žalioji arbata sveikesnė už juodąją dėl to, kad joje yra EGCG – epigalokatechino galato, dar vieno stipraus antioksidanto. Įrodyta, kad EGCG stiprina imuninę funkciją. Fermentuojant juodąją arbatą, ji netenka didelio kiekio EGCG, o žalioji arbata nėra fermentuojama, todėl joje EGCG išlieka.
Žalioji arbata yra puikus amino rūgšties L-teanino šaltinis. L-teaninas skatina nuo patogenų apsaugančių dalelių gamybą.

11. Papajos

Papaja

Papajos yra dar vienas vitamino C šaltinis. Vienoje papajoje yra 224 proc. rekomenduojamo kasdienio vitamino C kiekio. Papajose taip pat yra virškinimą skatinančio enzimo, vadinamo papainu, kuris pasižymi priešuždegiminiu poveikiu.

Papajose nemažai kalio, B grupės vitaminų, folio rūgšties – visos šios medžiagos būtinos sveikam organizmui.

12. Kiviai

Kiviuose kaip ir papajose daugybė natūralių būtiniausių maistinių medžiagų, tokių kaip folio rūgštis, kalis, vitaminas K ir vitaminas C. Vitaminas C skatina baltuosius kraujo kūnelius kovoti su infekcija, o kitos kiviuose esančios maistinės medžiagos užtikrina veiksmingą visų organizmų sistemų funkcionavimą.

13. Paukštiena


Susirgęs dažnas gydosi vištienos sultiniu ar sriuba – tai ne šiaip paguodos maistas, kurio poveikis tepagrįstas placebo efektu. Vištienos sriuba iš tiesų padeda įveikti peršalimo simptomus, o visų pirma tai gera prevencinė priemonė nuo ligų.

Paukštienoje (vištienoje, kalakutienoje) daug vitamino B6.

85 g neriebios kalakutienos ar vištienos yra 40-50 proc. rekomenduojamos vitamino B6 dienos normos. Šis vitaminas labai svarbus daugumai organizme vykstančių cheminių reakcijų. Jis taip pat svarbus naujų, sveikų raudonųjų kraujo kūnelių formavimuisi. Verdant vištienos kaulus vandenyje, išsiskiria želatina, chondroitinas ir kitos medžiagos, kurios palaiko optimalią žarnyno ir imuninės sistemos būklę

14. Saulėgrąžų sėklos

Saulėgrąžos

Saulėgrąžų sėklose daug maistinių medžiagų, tokių kaip fosforas, magnis ir vitaminas B6. Taip pat jose labai daug vitamino E – stipraus antioksidanto. Vitaminas E reguliuoja ir palaiko imuninės sistemos funkciją. Labai daug vitamino E yra tokiuose produktuose kaip avokadai ir žalialapės daržovės.

15. Vėžiagyviai

Jūros gėrybės

Galvojant apie imuninės sistemos stiprinimą ko gero mažai kam į galvą ateina vėžiagyviai. O be reikalo, nes kai kurie vėžiagyviai yra puikus cinko šaltinis.

Cinkas nesulaukia tiek dėmesio kaip kiti vitaminai ir mineralai, bet mūsų organizmui jo reikia tam, kad imuninės sistemos ląstelės galėtų optimaliai funkcionuoti.

Daug cinko yra tokiose jūros gėrybėse, kaip:

  • krabai
  • moliuskai
  • omarai
  • midijos


Turėkite omenyje, kad kasdienės rekomenduojamos cinko normos viršyti nereikėtų. Suaugusiam vyrui tai 11 miligramų, o moteriai – 8 mg. Per didelis cinko kiekis slopina imuninę sistemą.

Kitos priemonės nuo gripo


Sveikos mitybos pagrindas yra įvairovė. Nepakanka išsirinkti vieną produktą iš sąrašo, ir valgyti tik jį – net jei jo valgysite daug ir reguliariai. Atkreipkite dėmesį į porcijų dydį ir rekomenduojamą kiekvieno vitamino dienos normą, kad nesutriktų vitaminų pusiausvyra. Sveika, subalansuota mityba – puiki sveiko gyvenimo pradžia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)