VMGonline.lt parengė trumpą interviu apie tai, kaip paruošti arbatą ne tik profilaktikai, bet ir meditacijai.

Alfas Ivanauskas, Irena Petrauskienė

Įdomu, ar jūsų arbatų gerbėjai nesiskundžia, jog žolelių kompozicijos tokios gražios, kad gaila jas gerti?

Tiesą pasakius, toks mano tikslas. Svarbiausias man yra emocinis aspektas. Mano žolelių mišinių receptūros yra ir teisingai sudėliotos, ir gražios. Manau, kad arbatos gėrimams turi būti lyg meditacija. Ir nors arbatinukų yra pačių įvairiausių, tačiau asmeniškai aš arbatas ruošiu tik stikliniuose. Mišiniuose naudoju gėlių žiedus, man gražu matyti, kaip vandenyje jie skleidžiasi.

Arbatos

Netgi kai kurias žoleles ir žiedus į arbatas dedu labiau dėl grožio, nei dėl naudos. Štai vingiorykštė ar nakvišos žiedelis veikliųjų medžiagų gal daug neprideda, bet gėrimą gražiai padažo.

Kaip teisingai paruošti arbatą? Tiesiog užpilti verdančiu vandeniu, o gal reikia pavirti?

Labai svarbu prieš dedant arbatžoles į arbatinuką, jį pašildyti, t. y. praskalauti karštu vandeniu. Kai sienelės sušyla, beriame arbatžolių. Kiek – labai individualu, priklauso nuo poreikio ir žmogaus pomėgių. Jei ruošiame arbatą peršalusiam žmogui, žolelių beriame daugiau, kad veikliųjų medžiagų koncentracija būtų didesnė. Paprastas, įprastas žoleles tiesiog užpilame verdančiu vandeniu. Jeigu gaminame šiuo metu itin madingo siauralapio gauromečio arbatą, tai šio augalo lapelius reikia užpilti pravėsusiu vandeniu. Liepžiedžius ir aviečių šakeles galima pavirti, bet neilgai, nes ilgiau verdant netenkama daug veikliųjų medžiagų.

Kaip ilgai laikyti karštu vandeniu užpiltas arbatžoles, kad jos išskleistų visas savo naudingąsias savybes?

Mažiausiai dešimt minučių. Tačiau bendra taisyklė būtų tokia: kuo plonesnis augalas, tuo trumpiau jį laikyti užplikytą. Štai imuninei sistemai stiprinti labai tinkanti ežiuolė yra gėlė, tačiau jos žiedas storas ir kietas, todėl užpylus vandeniu reikėtų palaikyti ilgėliau.

Arbatos

Koks yra užplikytos arbatos galiojimo laikas? Yra žmonių, kurie pasiruošia labai stiprų arbatos užpilą ir paskui dvi dienas skiedžia jį karštu vandeniu. Ar galima gerti vakarykštę arbatą?

Kitą dieną – jokiu būdu negalima. Tą pačią dieną gerti pravėsusią arba užpilą praskiedus šiltu vandeniu, galima, tačiau iš tokios arbatos naudos tiek pat kiek iš karšto vandens: veikliosios medžiagos veikia tik pirmą kartą užplikius arbatžoles. Mano minėto gauromečio lapelius galima užpilti kelis kartus, bet būtinai išgerti tą pačią dieną.

Irena Petrauskienė

Ar galima arbatžoles plikyti ir laikyti termose?

Žolelių arbatų termose nei plikyti, nei laikyti nerekomenduočiau. Termose plikyti ir laikyti tinka nebent džiovintų uogų arbatas. Joms reikia kur kas daugiau laiko, kad pritrauktų ir ištrauktų naudingąsias medžiagas.

Kaip gerti arbatą? Iš kokių puodelių rekomenduotumėte? Štai japonai ją geria iš mažų dubenėlių, jos nedaug įsipylę, o mums, lietuviams, kuo puodas didesnis, tuo geriau.

Gaila, kad neturime arbatos gėrimo tradicijų, kokias turi, tarkime, anglai, ar Rytų šalys.

Labai norėčiau, kad arbatos gėrimas ir Lietuvoje taptų ritualu. Ne įsipyliau pilną puodelį, vienu mauku viską išgėriau ir lekiu toliau. Arbatos gėrimas turėtų būti lyg meditacija, pavyzdžiui, vakare susėdus prie žvakės, galvojant gražias mintis, žiūrint vienas kitam į akis. Nes kada gi savo žmogui į akis pažiūrėsi, jeigu ne arbatą gerdamas?

Vakare gal negerai daug arbatų gerti?

Kaip ir visur, taip ir geriant arbatas labai svarbu laikytis trijų taisyklių: saiko, pusiausvyros ir įvairovės. Nėra gerai nuolat gerti tos pačios žolelės arbatą, svarbu augalus kaitalioti, nes prie vienos žolės įprantama, o padauginus jos veikliųjų medžiagų poveikis organizmui gali būti nepageidautinas. Išskyrus gaurometį, nes šis augalas yra saugus. Saugiausia yra gerti žolelių mišinius, nes juose vienos žolės poveikis ne toks intensyvus.

Ir nebūtina arbatos gerti! Kitus gėrimus mokame gurkšnoti, o arbatas kažkodėl geriame dideliais kiekiais. Gurkšnokime! Ir džiaukimės arbatos grožiu, nes sveikatina ne tik veikliosios medžiagos, bet ir gražūs emociniai, estetiniai išgyvenimai.

Alfas Ivanauskas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)